Cavia als huisdier: hier moet je aan denken!

Al sinds ik me kan herinneren ben ik dol op dieren en huisdieren in het bijzonder. Een huis zonder huisdieren is wat mij betreft geen thuis! Ik vind alle huisdieren leuk, maar cavia’s hebben toch wel mijn hart veroverd. Al sinds 2014 houd ik cavia’s en ik ben echt groot fan van deze dieren. Ben je benieuwd waarom cavia’s zo leuk zijn en waar je allemaal aan moet denken als je een cavia als huisdier wil houden? Lees dan gauw verder!

cavia als huisdier

Een cavia als huisdier: dit is waarom!

De cavia heeft, naar mijn mening onterecht, nog steeds een imago als huisdier voor kinderen. Daarmee schiet je de cavia echt tekort vind ik, want cavia’s zijn helemaal niet zo eenvoudig om te houden. Althans, niet als je het goed wil doen en je cavia echt gelukkig wil maken. Naar mijn mening zijn cavia’s juist voor volwassenen heel erg leuk en dit is waarom:

1. Cavia’s zijn super lief en sociaal

Cavia’s zijn niet alleen sociaal naar hun soortgenootjes, maar ook naar mensen toe. Overigens hebben ze ook allemaal hun eigen karakter, net als bij honden en katten. Helaas schenken mensen die cavia’s houden omdat het ‘zo leuk is voor de kinderen’ vaak niet genoeg aandacht aan hun cavia’s om dit echt te ontdekken. Vaak worden de cavia’s al snel weggedaan als de kinderen erop uit zijn gekeken.

2. Cavia’s zorgen voor veel gezelligheid in huis

Een misvatting over cavia’s is dat ze schichtig zijn en niet graag opgepakt worden. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een cavia niet tam was en ik heb door de jaren heen al 6 cavia’s gehad. Ze vinden het heerlijk om op een kleedje op schoot te liggen, maar ontdekken ook graag de tuin! Mijn cavia’s zijn altijd zo tam geweest dat ze nooit wegrenden en ik ze ook in de tuin altijd kon oppakken.

Of ik nou een film kijk op de bank of ‘s zomers in de tuin zit met een goed boek: de cavia’s zijn er altijd bij en dat is ontzettend gezellig!

3. Je kunt gerust een dag (of 2) weg

Een heel groot voordeel van het houden van cavia’s ten opzichte van andere dieren, is dat je ze gerust een dag (of 2) alleen kunt laten. Mits je je cavia’s genoeg water, groente en hooi geeft natuurlijk. Zo heb je wel de gezelligheid van een huisdier, maar beperkt het je niet in je vrijheid! Ook op vakantie gaan is niet lastig als je cavia’s hebt. Een kooi voor twee cavia’s past prima in de auto en kun je dus zo naar een oppas brengen!

cavia als huisdier

Wil jij cavia’s houden? Dit is belangrijk:

Hoewel cavia’s gezellig, lief en sociaal zijn, kan het verzorgen van cavia’s soms wel een uitdaging zijn. Dit zit ‘m er vooral in dat cavia’s gevoelige dieren zijn en als ze ziek zijn, is het vaak goed mis. Daarom is het zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je cavia zo gelukkig en gezond mogelijk is! Hier moet je rekening mee houden:

1. Cavia’s zijn groepsdieren: één cavia wordt eenzaam!

Er zijn helaas nog steeds mensen die beweren dat een cavia ook in z’n eentje gelukkig kan zijn. Maar, je merkt pas dat cavia’s écht groepsdieren zijn als je ze een maatje geeft! Je cavia zal er helemaal door opbloeien en niet alleen meer interactie zoeken met zijn kooigenootje, maar ook met jou.

Toen een van mijn cavia’s onlangs overleed, was zijn maatje wekenlang van slag. Hij schooide ‘s ochtends niet meer om eten, wat hij eerder altijd samen met de andere cavia deed. Ook was hij een stuk stiller en at hij minder. Nu hij twee nieuwe vriendjes heeft is hij weer een stuk actiever en meer aanwezig in de kooi!

2. Een cavia heeft extra vitamine C nodig

Een cavia maakt, net als mensen, zelf geen vitamine C aan. Vitamine C is van levensbelang voor een cavia, omdat het onder andere gebitsproblemen kan voorkomen. Jaarlijks sterven er helaas heel wat cavia’s aan een vitamine C gebrek. Geef je cavia dus voldoende vitamine C-rijke groenten en kies voor brokken waaraan vitamine C is toegevoegd. Je kunt ze ook vitamine C kauwtabletten (met smaakje) of verpulverd vitamine C poeder geven.

3. Voorkom gebitsproblemen met gezonde brokken

Waar veel cavia eigenaren de mist in gaan is het geven van verkeerde brokken. Ook ik heb helaas jarenlang ‘slecht’ voer gegeven, waardoor een van mijn cavia’s ADD (verworven tandziekte) ontwikkelde. Veel soorten brokjes bevatten teveel zetmeel, wat een enorme tandplak veroorzaakt op de kiezen van de cavia. Hierdoor ontstaan op latere leeftijd problemen met het gebit.

Naast het zetmeelgehalte is het ook belangrijk dat de brokken niet teveel eiwit bevatten, want dit is belastend voor de nieren. Sinds een aantal jaar geef ik de brokken van Versele Laga (klein schepje per dag) en de brokken van CavyCare. De producten van CavyCare zijn sowieso echt een aanrader als je een cavia als huisdier wil houden!

4. Zorg dat je altijd dwangvoer in huis hebt

Het is een rampscenario die ik helaas al meerdere malen heb meegemaakt: je cavia kan of wil niet meer eten. Dit kan gebeuren door tandproblemen, misselijkheid, antibioticagebruik, abcessen, maar ook na een zware operatie. Zorg er daarom voor dat je altijd dwangvoer (voeding in poedervorm die je vloeibaar maakt met water) in huis hebt. Dit kun je achter in de bek van de cavia spuiten met een voederspuit.

Wat je ten allen tijde moet voorkomen is dat de darmen van je cavia stil komen te liggen. Dit zullen ze helaas niet overleven en kan al binnen 24 uur optreden. Bij de Dierapotheker kun je dwangvoer eenvoudig online bestellen, evenals een voederspuitje. Onmisbaar als je een cavia als huisdier wil houden!

Ik ben heel blij dat Dierapotheker ook een aanbod voor cavia’s heeft, want dat zie je niet zo vaak! Maar ook voor andere huisdieren kun je hier terecht. Zo vind je bij de Dierapotheker ook ontwormingstabletten van milbemax voor het ontwormen van je kat of hond, want wormen bij huisdieren komen vaker voor dan je denkt!

5. Geef een cavia onbeperkt hooi

Naast brokjes en groente, zoals wortels, witlof en sla, eten cavia’s ook heel graag hooi. Sterker nog, hooi is het belangrijkste onderdeel van de voeding van een cavia! Hooi zorgt er namelijk voor dat de darmen van een cavia constant in beweging zijn én dat de tanden op een natuurlijke manier slijten. Door voldoende hooi te geven voorkom je dat de tanden van je cavia te lang worden en dat zich een brug over de kiezen gaat vormen.

Je leest het al: ik ben echt dol op cavia’s en ik heb er door de jaren heen een hoop over geleerd! In de toekomst hoop ik dan ook meer cavia’s te mogen houden, zodra ik daar de ruimte voor heb.

Heb jij huisdieren? Wat is jouw ervaring met cavia’s?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
cavia als huisdier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge