Je laten omscholen? Waarom en hoe pak je het aan?

Het wordt de laatste tijd steeds populairder om je te laten omscholen. Misschien ken je wel iemand die ervoor heeft gekozen om zich om te laten scholen of ben jij dit zelf? Of twijfel je nog of dit voor jou het juiste moment is? In dit artikel lees je waarom je laten omscholen een goed idee is en vind je een handig stappenplan.

je laten omscholen

Waarom zou je je laten omscholen?

Er zijn meerdere redenen waarom omscholen een goed idee kan zijn. De reden om je te laten omscholen is natuurlijk heel persoonlijk. Het kan natuurlijk zijn dat je je baan verliest en dat dat voor jou hét moment is voor een carrièreswitch. Of misschien vind je je huidige werk niet meer leuk en ben je benieuwd naar andere opties. Welke redenen zijn op jou van toepassing?

1. Je haalt geen voldoening meer uit je werk

De grootste reden om je te laten omscholen is omdat je geen voldoening meer haalt uit je werk. Plezier in je werk hebben is natuurlijk super belangrijk! Het zorgt ervoor dat je beter in je vel zit en dat je niet uitgeblust raakt. Haal je geen voldoening meer uit je werk of mis je uitdaging, dan is het tijd om verder te kijken.

Soms is van baan wisselen voldoende, maar het kan ook zijn dat jouw vakgebied totaal niet meer bij jou past. In dat geval is omscholing de juiste keus!

2. Je wil locatie onafhankelijk kunnen werken

Voor velen is locatie onafhankelijk kunnen werken een droom. Maar, niet elk type baan leent zich daar natuurlijk voor. Dit kan een reden zijn om je te laten omscholen, zodat je als digital nomad werken en reizen kunt combineren. Beroepen die zich hier ontzettend goed voor lenen zijn bijvoorbeeld blogger, grafisch vormgever, (business)coach, IT’er, social media manager en (SEO) tekstschrijver.

je laten omscholen

3. Meer baanzekerheid

Tijdens de pandemie hebben we gezien dat bepaalde banen heel onzeker kunnen zijn. Denk aan banen in de reisbranche of horeca. Laten we hopen dat we dit nooit meer hoeven meemaken, maar meer baanzekerheid is sowieso een heel goede reden om je te laten omscholen! Zo zit je in de toekomst altijd safe.

Omscholen tot IT’er

Een branche waar op dit moment altijd werk is en waar dit ook zo zal blijven, is de IT branche. Het is dus een slimme zet om je te laten omscholen naar IT’er, zeker als je ook ambities hebt om locatie onafhankelijk te werken. Om een pro te worden in programmeren kun je een IT traineeship volgen bij Young Coders, dit is een fulltime traject mét baangarantie. Het fijne aan een traineeship is dat je de opleiding niet zelf hoeft te betalen, maar dat je betaald wordt en direct werkervaring opdoet.

De ontwikkelingen in de IT branche zijn echt ongekend. Grote kans dat je weleens hebt gehoord van Artificial intelligence (AI). AI wordt nu al een steeds groter onderdeel van ons leven en is in de toekomst niet meer weg te denken. Om deze reden biedt Young Coders ook een heel tof AI traineeship aan voor startende en gevorderde programmeurs.

4. Je baan heeft weinig toekomstperspectief

Het kan ook zijn dat je je huidige baan bent ontgroeid. Ook dat is helemaal niet gek! Misschien heb je er heel wat jaren met veel plezier gewerkt, maar zie je jezelf dit werk niet nog jaren doen. Ook sterven bepaalde functies langzaam uit door automatisering en nieuwe technologieën, waardoor je baan op termijn kan verdwijnen.

5. Je kunt je werk niet meer uitvoeren

Nog een reden om te kiezen voor omscholing, is als je lichamelijk werk te zwaar is geworden of je je werk niet meer kan uitvoeren. Misschien heb je (tijdelijk) last van een blessure of kan je door een ongeluk je werk niet meer doen. Je laten omscholen kan dan weer nieuwe perspectieven bieden. Immers zijn er tegenwoordig veel beroepen die niet fysiek zijn en die je zelfs vanuit huis kunt uitvoeren. The sky is the limit!

Je laten omscholen: een stappenplan

Grote kans dat je het spannend vindt om je te laten omscholen. Misschien twijfel je er al langer over en durf je de knoop niet door te hakken? Of weet je simpelweg niet waar je moet beginnen? Hieronder vind je een handig stappenplan voor omscholing. De carrière van je dromen wacht op je! 😉

1. Ontdek wat je leuk vindt

Je wil natuurlijk iets doen wat je leuk vindt, dus het is allereerst belangrijk om dit te ontdekken. Het voordeel van je laten omscholen is dat je de kans hebt om opnieuw te kiezen! Maar het kan best lastig zijn om te bepalen wat je leuk vindt als je net als ik een multipotential bent. Daarom kan het helpend zijn om even terug in de tijd te gaan. Vaak kun je jouw echte passie namelijk terugvinden in de dingen die je deed als kind.

2. Bepaal je skills

Ook is het belangrijk om te weten wat je skills zijn. Maak daarom een lijst van wat je al kunt en welke ervaring je in je eerdere werk hebt opgedaan. Dit kunnen hele praktische dingen zijn, zoals werken in WordPress of Magento, maar ook kwaliteiten als goed kunnen samenwerken en geduld hebben zijn heel waardevol.

Door een beroep te kiezen die past bij jouw skills en wie jij bent als persoon is de kans op een succesvolle omscholing groter.

3. Verdiep je in opleidingen

Tot slot kun je je gaan verdiepen in passende opleidingen. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken naar de baankans. Ook de vorm van de opleiding is iets om rekening mee te houden. Ga je voor een voltijd of deeltijd opleiding of is het mogelijk om een opleiding te volgen via je werk? Of ga je liever voor een traineeship, waarbij je werken en leren combineert en direct aan de slag kunt? Alles is mogelijk!

Je laten omscholen: de conclusie

Je laten omscholen kan spannend en onwennig zijn, maar het levert je zoveel op! Het is enorm belangrijk om te doen wat je leuk vindt én waar je goed in bent. Volg je hart! Ik ben heel erg benieuwd naar jouw ervaring met jezelf laten omscholen! Heb jij weleens een grote carrièreswitch gemaakt en waarom? Laat het weten in een reactie.

Bewaar dit artikel via Pinterest:
je laten omscholen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge