Carrièreswitch maken als dertiger? Dit moet je weten!

Hoi allemaal! Wie mij langer volgt weet dat ik een heleboel verschillende baantjes heb gehad. Na mijn afstuderen wist ik niet meteen wat ik wilde, dus heb ik een heleboel geprobeerd. Van horecawerk tot aan een kantoorbaan, van parttime in loondienst tot aan fulltime freelancen en weer terug… Inmiddels ben ik weer fulltime aan het freelancen en neem ik voornamelijk schrijf- en ontwerp klussen aan. Zoals jullie weten ben ik dol op reizen, dus mocht ik een carrièreswitch maken, dan zal het ongetwijfeld iets met reizen zijn. Om me heen zie ik ook steeds meer leeftijdsgenoten een carrièreswitch maken en dat leek me een heel tof onderwerp voor een artikel!

carriereswitch maken

Hoge werkdruk

Inmiddels is het algemeen bekend dat steeds meer twintigers en dertigers bezwijken onder een te hoge werkdruk. Ook als hoogopgeleide is het vaak een uitdaging om aan de bak te komen als starter in jouw vakgebied. Je krijgt nauwelijks nog de kans en het kan daardoor lastig zijn om een baan op jouw niveau te vinden.

Toen ik na mijn afstuderen begon met solliciteren, probeerde ik mezelf wanhopig in ieder hokje te plaatsen, in de hoop dat ik voldeed aan de vacature eisen. Veel starters hebben dan ook het gevoel dat ze zich enorm moeten bewijzen in hun eerste ‘grote-mensen-baan.’ De werkdruk is vaak al hoog en dan komt daar ook nog je eigen bewijsdrang en perfectionisme overheen, wat zorgt voor een ongezonde werksituatie.

Overigens zie ik ook veel om me heen dat mensen niet durven te kiezen voor een ander pad, omdat ze veel (financiële) verantwoordelijkheden hebben. Een huis kopen is al bijna onmogelijk, dus ik snap heel goed dat je niet zomaar je vaste contract in de prullenbak gooit. Zeker nu ook de kosten van boodschappen en tanken de pan uit rijzen, zeg je natuurlijk niet zomaar je baan op.

Maar, het nadeel hiervan is, dat steeds meer mensen iets doen waar ze eigenlijk niet gelukkig van worden. Dit gaat je opbreken op langere termijn, ook als je nog relatief jong bent. Er zijn dan ook steeds meer twintigers en dertigers die in een burn-out belanden.

Waarom twintigers en dertigers klaar zijn met altijd aan staan

Helaas is een burn-out pas vaak een teken om het roer om te gooien, wat dus eigenlijk te laat is. Laatst las ik op NRC een heel interessant artikel over waarom twintigers en dertigers klaar zijn met altijd ‘aan’ staan. De komst van steeds meer moderne beroepen biedt ook kansen, maar zorgt er ook voor dat de werk en privé balans verschuift.

Zeker nu steeds meer mensen door de pandemie zijn gaan thuiswerken. Inmiddels is het bijna de norm dat je ook in het weekend en ‘s avonds bereikbaar bent. Het constant ‘aan’ staan breekt starters op.

carriereswitch maken

Zingeving in je werk

Hoewel ik het heerlijk vind om te freelancen en volledig online werk, vind ik het soms lastig dat mijn werk relatief ‘onzichtbaar’ is. Als ik de hele dag achter de schermen aan mijn website werk, zie je daar niet direct resultaat van. Dit is dan ook de reden dat ik mijn werk in het verleden graag combineerde met bijvoorbeeld horecawerk.

Hier zie je wel meteen resultaat van je werk: blije mensen (meestal dan ;-)), een volle kas en je bent lekker actief bezig. Ik vind het heerlijk om alleen te werken, maar af en toe is het ook fijn om onder de mensen te zijn. Toch zou ik het online werken niet zo snel vaarwel zeggen, omdat ik ontzettend veel vrijheid heb. Als ik zomaar besluit om een paar weken naar Spanje te gaan, dan kan ik mijn werk gewoon meenemen!

Wat ik ook steeds vaker zie om me heen, is dat mensen zingeving missen in hun werk. Dit is dan ook vaak de reden dat mensen vrijwilligerswerk gaan doen of een carrièreswitch maken.

Aan de slag als zelfstandig reisadviseur 

Mocht ik een carrièreswitch maken, dan hoop ik dus iets met reizen te doen. Gelukkig hoef je je niet eerst helemaal te laten omscholen als je de reisbranche in wil. Je kunt eenvoudig de korte opleiding tot zelfstandig reisadviseur volgen (3 tot 6 maanden). De Personal Travel Academy is speciaal opgericht voor mensen die nog geen ervaring hebben in de reisbranche, zoals ik. Als je al wel ervaring hebt, dan kun je je aanmelden voor de verkorte opleiding.

Daarna kun je aan de slag als zelfstandig reisadviseur. Je maakt reisvoorstellen die bij de wensen van je klanten passen en je boekt alles zodat ze lekker op vakantie kunnen. Als zelfstandig reisadviseur werk je vanuit huis en deel je zelf je tijd in. Maar, je krijgt wel ondersteuning van het hoofdkantoor van Personal Touch Travel. Je bent dus zelfstandig, maar je hoeft het niet allemaal alleen uit te zoeken. Ideaal toch?!

Mocht jij twijfelen over je huidige baan, zingeving missen, en ook van reizen houden, dan is het misschien tijd om het roer om te gooien ;-). Nu we weer lekker kunnen reizen, is dit natuurlijk hét moment om carrière te maken in de reisbranche!

Fantaseer jij weleens over een carrièreswitch? Zo ja, wat zou je dan willen doen?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
carriereswitch maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge