Wie mij een beetje kent, weet dat ik dol ben op eten én op geld besparen. Een lastige combinatie zou je zeggen, zeker nu de boodschappen steeds duurder worden als gevolg van de inflatie. Toch lukt het me nog steeds om goedkoop boodschappen te doen en toch lekker en gevarieerd te eten. Wil jij ook besparen op boodschappen? In dit artikel deel ik 7 goedkope recepten, waarvan er 5 ook nog een vegetarisch zijn. Kijk gauw verder!
Besparen op boodschappen: zo doe je dat
Eerlijk is eerlijk, besparen op je boodschappen is tegenwoordig echt moeilijk. Ook de prijzen van basisproducten stijgen en kaas en vlees zijn haast onbetaalbaar en worden steeds meer luxeproducten. Het loont dan ook zeker om vaker je portie vlees te laten staan en voor een vegetarische of veganistische optie te kiezen!
Ik eet inmiddels al 18 jaar geen vlees, waardoor ik een hoop euro’s heb bespaard in mijn leven ;-). Dat dit bespaarde geld waarschijnlijk is opgegaan aan drankjes doen op het terras en reizen is een ander verhaal, haha.
Maar naast vlees laten staan zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om te besparen! Lees ook zeker even dit artikel als je mijn beste tips om besparen op je boodschappen te lezen.
1. Mexicaanse bonensalade met avocado
De Mexicaanse bonensalade is mijn nieuwste ontdekking. Dit heerlijke en gezonde budget recept vond ik in mijn vegetarische kookboek. Vooral ‘s zomers ben ik dol op salades en deze bonensalade vult heel goed.
Ingrediënten Mexicaanse bonensalade (2-3 personen):
- 2 Blikken kidney bonen à 400 gram
- 1 Klein blikje mais
- 1 Blik tomatenblokjes à 400 gram
- 1 Zoete aardappel
- 1 Rode paprika
- 1 Rode ui
- 1 Avocado
- Eventueel koriander
- Zout en cayennepeper
Bereiding Mexicaanse bonensalade:
De bonensalade is super makkelijk te maken én ook nog eens vegan! Het enige wat je hoeft te bakken is de zoete aardappel, de rest gaat koud door de salade. Snijd de zoete aardappel in kleine blokjes en bak ze in enkele minuten gaar in wat olie. Laat ze vervolgens even afkoelen.
Spoel de kidneybonen af in een vergiet en doe ze in een grote saladekom. Voeg nu de mais, de tomatenblokjes, zout en cayennepeper toe. Snijd tot slot de rode paprika, rode ui en avocado in blokjes en voeg ze toe aan de bonensalade. Voeg als laatste de zoete aardappel toe en eventueel wat koriander blaadjes.
2. Zelfgemaakte pizza met tonijn en olijven
Bij gezonde recepten denk je waarschijnlijk niet meteen aan pizza, maar zelfgemaakte pizza is stukken gezonder dan een ‘echte’ pizza! Het deeg is veel minder dik en de pizza is minder vet. Natuurlijk kun je de pizza zo gezond maken als je zelf wil, door lekker veel verse groente toe te voegen.
Ingrediënten zelfgemaakte pizza (3 personen):
- Kant-en-klare rol pizzadeeg incl. potje tomatensaus (van het merk Jan)
- 200 Gram geraspte kaas (48+)
- 1 Bol mozzarella
- 2 Tomaten
- 1 Rode paprika
- 1/2 bakje champignons
- 1 Rode ui
- 1 Blikje tonijn
- 1/2 pot groene olijven
Bereiding zelfgemaakte pizza:
Met een kant-en-klare deegrol is zelf pizza maken helemaal niet moeilijk. Rol het deeg uit over je bakplaat met een bakpapiertje eronder en bestrijk het deeg met de tomatensaus. Strooi de geraspte kaas over de saus heen en beleg de bodem met plakjes mozzarella.
Snijd nu de groente in dunne plakjes en voeg als eerst de rode ui en tomatenplakjes toe aan de pizza. Hierna volgen de rode paprika en de champignons. Top af met tonijn en olijven en de pizza kan de oven in!
3. Couscous salade met feta
Wie mij kent of regelmatig op mijn Instagram kijkt, weet dat mijn famous couscoussalade een van mijn favoriete gerechten aller tijden is. Deze salade kan ik oprecht elke dag wel eten en ik eet ‘m al jaren volgens mijn vaste recept. Hier vind je mijn recept voor mijn favoriete vegetarische couscous salade met feta.
4. Rijst met groenterestjes en gebakken ei
Als ik even geen inspiratie heb voor een lekker recept of veel groente over heb, maak ik vaak rijst met groente leftovers. Dit voelt altijd als gratis eten, haha! Eieren heb ik eigenlijk altijd wel in huis en ook koop ik zilvervliesrijst altijd per 1 kg. Dit is in verhouding goedkoper en zo kan ik altijd iets met rijst maken als ik geen boodschappen heb gedaan of gewoon even snel iets wil maken.
Ingrediënten rijst met groente (1 persoon):
- 75-100 gram zilvervliesrijst
- 1 Wortel
- 1/2 Rode paprika
- 1 Gebakken ei
- Ketjap Manis
- Zout en peper
- Eventueel koriander
De bereiding spreekt voor zich, dus daar zal ik je niet mee vermoeien ;-).
5. Pastasalade met tonijn en ei
Wie houdt er nou niet van pastasalade? Het is gezond, zeker als je voor volkorenpasta kiest, en je kunt er eindeloos mee variëren. Deze pastasalade met tonijn en een gekookt ei is een groot succes!
Ingrediënten pastasalade (2 personen):
- 1/3 Pak penne (of een andere pastasoort) à 500 gram
- 1/2 Zakje rucola
- 2 Eieren
- 1/2 Bakje cherrytomaatjes à 250 gram
- 1/3 Komkommer
- 1/2 Potje zongedroogde tomaten
- 1 Blikje tonijn
- 1/2 Potje groene olijven
- Saladedressing naar keuze (bv. dille mosterd of yoghurt)
- Zout en peper
Bereiding pastasalade:
Breng water aan de kook en kook de pasta ‘al dente’ in ca. 10 minuten. Kook de eieren in ca. 8 minuten hardgekookt in een ander pannetje. Snijd de cherrytomaatjes, komkommer in stukjes en halveer de olijven. Vul een diep bord met een handje rucola, daar bovenop de afgekoelde pasta en voeg de groente toe.
Top af met wat stukjes zongedroogde tomaat, de tonijn en het gekookte ei. Voeg tot slot nog zout, peper en wat saladedressing toe.
6. Vegetarische nacho’s met guacamole
Dit is ook zo’n typisch succesrecept waar ik geen genoeg van krijg. Een vriendin en ik bedachten dit recept voor vegetarische nacho’s een aantal jaar geleden zelf en nog altijd maken we ze op precies dezelfde manier. Ook over de vegetarische nacho’s staat al een uitgebreid recept online, perfect voor je cheatday ;-).
7. Linzensalade met geitenkaas
Linzensalade is niet alleen super lekker en gezond, maar het vult ook nog eens enorm goed, omdat er veel eiwitten in zitten. Als je snel weer honger hebt na het eten van salade, dan moet je dit saladerecept echt eens proberen! De geitenkaas en olijven maken van deze linzensalade echt een feestje.
Ingrediënten linzensalade met geitenkaas (1 persoon):
- 1 Blikje linzen à 400 gram
- 1/3 Pot groene olijven
- 1/3 Geitenkaasrol
- 1/3 Komkommer
- 1/3 Bakje cherrytomaatjes à 250 gram
- Handje spinazie
- Eventueel citroensap
Bereiding linzensalade met geitenkaas:
De linzensalade maken is een fluitje van een cent, want je hoeft niks te koken! Spoel de linzen af in een vergiet en doe ze in een diep bord. Breng ze op smaak met zout, peper en eventueel wat citroensap. Snijd de komkommer en cherrytomaatjes in stukjes en snijd de olijven door de helft.
Voeg de gesneden groente, samen met een handje spinazie, toe aan de linzen. Verkruimel tot slot wat geitenkaas over de salade en klaar is je gezonde linzensalade!
Benieuwd naar meer goedkope recepten?
Benieuwd naar meer betaalbare en gezonde recepten, waarbij geen vlees en vis aan te pas komt? In dit artikel deel ik nog eens 5 betaalbare vegetarische recepten die je echt moet proberen!
Besparen op boodschappen: hoe doe jij dit?
Hopelijk heb je wat inspiratie kunnen halen uit dit artikel voor het maken van een goedkope én gezonde maaltijd. Let jij op je uitgaven qua boodschappen en zo ja, hoe doe je dit? Ik ben dan ook erg benieuwd naar jouw beste tips om geld te besparen op boodschappen, deel ze in een reactie hieronder!
Bewaar dit artikel via Pinterest:
Ziet er super heerlijk uit.
Ziet er heerlijk uit en ook nog eens gezond. Ik ga je gerechtje met kidneybonen eens proberen, maar dan met gewone aardappel. Zoveel mogelijk vegetarisch eten scheelt inderdaad een hoop geld.