Ideeën voor een kleine tuin: Zo benut je alle ruimte!

Als je net als ik in de stad woon mag je al blij zijn als je überhaupt een buitenruimte hebt. Of je nu een tuintje, balkon of dakterras hebt, je moet er maar het beste van maken ;-). Alleen kan het best lastig zijn om een kleine buitenruimte vorm te geven. Ben jij benieuwd hoe je dit het beste kunt aanpakken? In dit artikel vind je 5 ideeën voor een kleine tuin en tips hoe je de ruimte optimaal kunt benutten. Kijk gauw verder!

kleine tuin inrichten

Kleine tuin inrichten: 5 ideeën

De huizen worden steeds kleiner (en duurder) en zo ook de buitenruimtes. Maar, ook van een kleine tuin kun je een heus paradijsje maken! Je hebt er alleen een beetje creativiteit en inspiratie voor nodig, die je gaat vinden in dit artikel. En er zitten ook zeker voordelen aan een kleinere tuin! Je hebt minder onderhoud en je tuin is als snel gezellig en knus. Hier vind je 5 ideeën voor het inrichten van een kleine tuin:

1. Geef je tuin een open uitstraling

Een kleine tuin kan al snel benauwd aanvoelen, zeker als je tuin grotendeels ommuurd is. Is dat bij jou het geval, dan is het ontzettend belangrijk om voor een open uitstraling te zorgen. Zo creëer je namelijk meer lucht en zal je tuin optisch groter lijken. Vermijd donkere kleuren en zorg voor zoveel mogelijk reflectie.

Maak bijvoorbeeld gebruik van spiegels en glanzende oppervlakten. Ook het aanleggen van grind in een lichte kleur draagt bij aan een open uitstraling.

2. Zwevende tuinmeubelen

Met een klein tuintje heb je natuurlijk maar weinig ruimte voor meubels. Daarom is het belangrijk om je meubels zorgvuldig te kiezen en teveel losse meubels te vermijden. Dit maakt je tuin, die toch al klein is, juist nog rommeliger. Om de ruimte optimaal te benutten, kun je het beste kiezen voor op maat gemaakte of zwevende tuinmeubelen, bijvoorbeeld een zwevende loungebank. Zwevende meubelen nemen minder ruimte in.

Extra tip: Met een kleine buitenruimte heb je waarschijnlijk geen schuur of andere opbergruimte. In dat geval is het belangrijk om voor tuinmeubels te kiezen die het hele jaar door buiten kunnen blijven staan!

taxushaag

3. Een groene en natuurlijke schutting

Als je in een drukke stad woont en aan meerdere kanten buren hebt, dan wil je natuurlijk wel een beetje privacy. Het plaatsen van een natuurlijke schutting, zoals een taxus haag, is een perfecte manier om meteen wat meer groen toe te voegen aan je tuin! Deze groenblijvende haag heeft een luxe uitstraling en is er in veel verschillende soorten en maten!

Kies je voor een taxus bij TaxusTopper.nl, dan is het mogelijk om zelf de hoogte en de dikte van de haag te bepalen. Ga je voor een volle haag, dan kun je meteen genieten van een heleboel privacy in je tuin. Een taxus kopen bij TaxusTopper.nl is de beste keus voor wie snel een verse taxushaag geleverd wil krijgen. Alle taxushagen worden namelijk direct geleverd uit eigen kweek!

Een taxushaag is dus ook een enorm duurzame optie! In dit artikel vind je nog meer duurzame ideeën voor je tuin, balkon of terras.

4. Lichte materialen en rustige kleuren

Ook de materiaal- en kleurkeuze is enorm belangrijk bij het inrichten van een kleine tuin. Materialen zoals bamboe en rotan hebben een natuurlijke uitstraling en zijn daarmee perfect voor een kleine buitenruimte. Daarnaast zorgen ze ook voor een mooie eenheid en rust in de ruimte. Natuurlijke materialen behoren niet voor niets tot de tuintrends van dit jaar!

Vermijd ook felle kleuren en drukke prints en kies liever voor rustige kleuren voor het inrichten van je tuin. Transparante meubelen, zoals een eettafel of bijzettafel met een glazen tafelblad laten de ruimte juist groter lijken.

5. Organische vormen

Rechte lijnen zorgen ervoor dat de beperkte ruimte juist wordt benadrukt. Dit kun je voorkomen door zoveel mogelijk voor organische vormen te kiezen, zowel in de vormgeving van je tuin zelf als de vorm van je tuinmeubelen. Ook het creëren van diepte zorgt ervoor dat je tuin optisch groter lijkt: plaats het liefst kleinere planten voor grote planten of struiken.

Meer tuin inspiratie nodig?

Ben jij na het lezen van dit artikel enthousiast geworden om je tuin, balkon of terras aan te pakken? In dit artikel vind je 5 low budget ideeën voor een tuin make-over.

Heb jij een kleine buitenruimte? Welke tips ga jij toepassen?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
kleine tuin inrichten

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge