Online ondernemen? Deze 8 tools en programma’s heb je nodig

Inmiddels is het alweer 10 jaar geleden dat ik mijn blog startte en ben ik 5 jaar geleden mijn eigen bedrijf gestart, namelijk Studio Anna Jirina. Hiermee help ik (startende) webshop eigenaren aan meer klanten met het professionaliseren van hun branding en strategie. Door de jaren heen heb ik een hoop geleerd over systemen en tools voor online ondernemen! In dit artikel deel ik mijn favoriete tools voor online ondernemers.

online ondernemen

Mijn ervaring met online ondernemen

Inmiddels mag ik mezelf al een aantal jaar online ondernemer noemen. Dat wil zeggen dat ik een volledig online aanbod heb en locatie onafhankelijk kan werken, iets waar ik lang naartoe heb gewerkt. Ik heb heel lang de droom gehad om te werken in het buitenland en dankzij mijn online bedrijf heb ik dit kunnen verwezenlijken! Momenteel verdien ik mijn geld met het schrijven van advertorials op mijn blog, klanten van mijn bedrijf Studio Anna Jirina en passief inkomen (affiliate marketing en inkomsten uit mijn cursusplatform).

Onmisbare tools voor online ondernemers

Online ondernemen is voor veel mensen een droom, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Je hebt namelijk een hoop tools nodig om je werk overal ter wereld te kunnen doen. Dit zijn meestal gratis tools, maar soms hangt er een prijskaartje aan. Deze tools zijn wat mij betreft onmisbaar als je wil starten als online ondernemer:

1. OneDrive – vanaf €2 per maand

Ik reis graag en dan heb ik geen zin om met een harde schijf te gaan zeulen. Liever sla ik mijn documenten en foto’s online op, zodat ik er altijd bij kan! Vooral voor grote bestanden is dit erg prettig, anders is je laptop snel vol. Onlangs heb ik een abonnement afgesloten bij Microsoft Outlook, omdat ik meer opslagruimte nodig had voor mijn mailbox. Een fijne bijkomstigheid is dat OneDrive aan je Microsoft account gekoppeld zit, waardoor je daar ook automatisch meer opslagruimte hebt.

2. Photoshop – vanaf €12,99 per maand

Als online ondernemer zijn je website en social media kanalen heel belangrijk en daar heb je natuurlijk content voor nodig. Ik gebruik het liefst Photoshop in plaats van Canva (zie nr. 7) om content te maken. In Photoshop kun je namelijk zowel foto’s bewerken als social media posts vormgeven. Ook gebruik ik Photoshop om foto’s op maat te maken, wat ook onmisbaar is bij het maken van Instagram templates, nieuwsbrieven en webshops voor klanten.

oude blogs optimaliseren

3. WordPress – Gratis

Zonder WordPress zou ik als ondernemer echt verloren zijn. Mijn beide websites zijn namelijk gemaakt in WordPress en ook maak ik WordPress webshops en websites voor klanten van Studio Anna Jirina. WordPress is absoluut de beste keus voor het maken van je websites. Niet alleen is WordPress gratis, maar het biedt ook ontzettend veel SEO opties en mogelijkheid tot uitbreiding, dankzij talloze handige plugins.

In tegenstelling tot wat veel ondernemers denken is WordPress gratis. Je betaalt alleen voor de hosting van je WordPress-website, wat al mogelijk is vanaf een paar tientjes per jaar.

4. CompressJPG – Gratis

De handige online tool CompressJPG is onmisbaar om de bestandsgrootte van je afbeeldingen te verkleinen voor het uploaden. Dit is echt ontzettend belangrijk om te doen, om te voorkomen dat je website traag laadt. Niet alleen vervelend voor je bezoeker, maar ook nadelig voor de SEO-score van je website. In dit artikel kun je meer lezen over het verkleinen van afbeeldingen.

5. LinkPizza – Gratis

Voor wie aan de slag wil met affiliate marketing of geld wil verdienen met bloggen is het platform LinkPizza echt onmisbaar. Ook als bedrijf kun je je hier aanmelden, zodat publishers (bloggers en influencers) een commissie kunnen verdienen met affiliate links. Zo wordt het namelijk veel aantrekkelijker om linkjes naar jouw bedrijf of webshop te verwerken in hun content. Zelf ben ik als Publisher aangesloten bij LinkPizza en verdien ik geld met affiliate marketing. Ook pitch ik hier regelmatig op leuke blog opdrachten.

6. Pinterest – Gratis

Dankzij Pinterest trek ik dagelijks nieuwe bezoekers en potentiële klanten naar mijn twee websites, ook als ik niet aan het werk ben. Sinds ik ben gestart met Pinterest, is het aantal unieke bezoekers van mijn blog zelfs verdrievoudigd. Hierdoor is mijn blog interessant voor bedrijven en verdien ik geld met het schrijven van advertorials. In dit artikel lees je hoe je meer blog bezoekers kunt krijgen door Pinterest in te zetten.

7. ActiveCampaign – vanaf $9 per maand

Wil je aan de slag met e-mailmarketing en in het bijzonder het maken van e-mail funnels, dan kan ik ActiveCampaign echt aanraden. Met dit online programma kun je ontzettend veel automatiseren, waardoor je jouw online aanbod moeiteloos kunt verkopen. Ook gebruik ik dit programma voor het maken van wachtlijsten als ik een nieuw aanbod lanceer, zoals een online cursus. Zo kunnen geïnteresseerden zich alvast inschrijven.

8. Canva – Gratis of pro-versie: €11,99 p/m

Zoals je eerder in dit artikel kon lezen gebruik ik Photoshop voor fotobewerking en het creëren van content voor social media. Het enige wat je in Photoshop niet kunt is e-books vormgeven, dit doe ik dan ook in Canva. In Canva kun je namelijk interactieve PDF’s maken door hyperlinks in te voegen. Dit is echt ontzettend handig, want zo kun je in een gratis weggever doorlinken naar je betaalde aanbod.

9. Google Docs en spreadsheets – Gratis

Ook Google Docs en Spreadsheets zijn echt super handig als je online gaat ondernemen. Google Docs gebruik ik bijvoorbeeld om previews van mijn blogposts naar bedrijven te sturen. Dit jaar ben ik ook aan de slag gegaan het optimaliseren van oude blogs om zo de domein autoriteit van mijn blog te verhogen. Ik ben mijn blog grondig aan het opruimen: alle blogs die niet meer relevant zijn worden verwijderd.

Het is dan wel belangrijk om de oude links te redirecten (doorverwijzen) naar nieuwe blogs. Dit doe ik met Google Spreadsheets (een soort Excel), waar ik inmiddels ruim 400(!) redirects heb aangemaakt. Vervolgens kun je dit bestand exporteren als .csv bestand en uploaden naar je website via de WordPress plugin Quick 301 Redirects.

Overige online tools

Ook gebruik ik de betaalde WordPress plugin Learndash voor mijn online cursussen. De video’s in mijn cursussen host ik via Vimeo, waar ik ook jaarlijks voor betaal. Mocht je ook een online cursus willen opzetten, dan zijn deze tools echt een aanrader!

Online ondernemen: iets voor jou?

Ik ben natuurlijk super benieuwd naar jouw ervaring met online ondernemen. Ben je al online ondernemer of heb je de ambitie om een online bedrijf te starten? Welke fijne (online) tools en programma’s kun jij nog aan dit lijstje toevoegen? Laat het hieronder weten in een reactie!

Bewaar dit artikel via Pinterest:
online ondernemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge