Werken in het buitenland? Hier moet je op letten!

Wie mij al wat langer volgt, weet dat ik gek ben op reizen. Ik heb het geluk (althans, dit is me natuurlijk niet komen aanwaaien) dat ik locatie onafhankelijk kan werken, waardoor ik werken en reizen kan combineren. Lijkt het jou ook wel wat om (tijdelijk) te werken in het buitenland en ben je benieuwd naar mijn ervaring? In dit artikel deel ik mijn beste tips en vertel ik waar je op moet letten. Lees gauw verder!

werken in het buitenland

Mijn ervaring met werken in het buitenland

In het najaar van 2021 ben ik voor onbepaalde tijd naar Lissabon gegaan, om vanuit hier te werken. Dit was al jaren mijn droom en ondanks corona heb ik ‘m toch in vervulling kunnen laten gaan! Natuurlijk was het daardoor wel een heel andere ervaring dan ‘normaal,’ daarom ga ik het dit jaar nog eens overdoen.

Mijn tijd in Lissabon is me namelijk ontzettend goed bevallen. Het wonen en werken in het buitenland smaakt zeker naar meer en Lissabon heeft echt mijn hart gestolen. Inmiddels weet ik ook precies wat ik fijn vind en wat niet, waardoor ik daar de volgende keer rekening mee kan houden. Ik deel hieronder mijn beste tips!

1. Het kiezen van een bestemming

De bestemming heeft echt veel invloed op hoe je het werken in het buitenland gaat ervaren. Als digital nomad kun je overal ter wereld werken, maar je hebt natuurlijk geen collega’s. Het is daarom wel leuk als er op jouw bestemming veel mensen zijn die ook locatie onafhankelijk kunnen werken en niet gebonden zijn aan kantoortijden. Zo ontmoet je sneller nieuwe mensen en kun je ook eens wat leuks doen samen.

Dit heb ik wel een beetje gemist toen ik in coronatijd in Lissabon was! In dit artikel kun je het hele verhaal lezen over hoe ik werken in Lissabon heb ervaren. Ik kan je dus echt aanraden om van tevoren goed onderzoek te doen naar ‘digital nomad’ bestemmingen.

2. Zorg voor een goede financiële buffer

Langere tijd werken vanuit het buitenland is niet goedkoop, dus een financiële buffer is echt onmisbaar. Zeker als je ook nog de huur van je woning in Nederland en je verzekeringen laat doorlopen. Zorg er dus voor dat je een lekker spaarpotje hebt, zodat je in ieder geval niet hoeft te stressen om geld.

Je wil natuurlijk ook leuke dingen kunnen doen op de plaats van bestemming. En als je laptop kapot gaat of iets van je gestolen wordt, zou het vervelend zijn als je om financiële redenen weer naar huis moet.

Hotel mundial rooftop bar

3. Een creditcard aanvragen

Iets waar je echt niet zonder kan als je een tijdje gaat werken in het buitenland, is een creditcard. Op sommige plekken kun je namelijk niks met een gewone pinpas. Deze heb ik dan ook vlak voor mijn reis naar Lissabon aangevraagd. Voor het boeken van vliegtickets en accommodaties is een creditcard vaak zelfs een vereiste. Verdiep je van tevoren dus goed in de beste creditcards voor reizen en zorg ervoor dat je je creditcard op tijd aanvraagt.

Ook accepteren sommige vliegtuigmaatschappijen niet eens een Nederlandse pinpas en ook geen contant geld, waardoor je niks te eten of te drinken kunt bestellen aan boord. Dat wil je niet hebben op een lange vlucht ;-).

4. Zorg voor een aantal vaste opdrachtgevers

Werk je net als ik voor jezelf, dan is het naast een financiële buffer ook fijn om wat vaste opdrachtgevers te hebben. Op deze manier kun je met een gerust gevoel vertrekken en kun je erop rekenen dat je niet zonder inkomsten komt te zitten. Zo zegde ik vlak voor mijn reis naar Lissabon mijn parttime baan in loondienst op, maar dit kon alleen omdat ik een aantal vaste opdrachten had.

5. Je verblijf regelen

Iets wat ik je ook echt kan aanraden, is om je verblijf zo vroeg mogelijk te regelen. Je hebt dan nog de beste opties qua locatie en je betaalt niet de hoofdprijs. Zelf heb ik tot nu toe altijd een AirBnb geboekt, zodat ik meer ruimte had en ook zelf kon koken. Een gedeelde AirBnb met privékamer scheelt aanzienlijk in de kosten.

Ook raad ik je aan om niet je hele reis op dezelfde plek te verblijven. Mocht je accommodatie niet zo goed bevallen, dan is het wel zo fijn als je daar geen weken of maanden hoeft te blijven!

Werken in het buitenland: iets voor jou?

Ik ben nu natuurlijk ook heel benieuwd naar jouw ervaring met werken in het buitenland. Heb jij dit al eens gedaan of staat dit nog op je bucketlist? Welke bestemming spreekt jou het meeste aan? Heb je zelf nog goede tips ter aanvulling van dit artikel? Laat het hieronder weten in een reactie!

Bewaar dit artikel via Pinterest:
werken in het buitenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge