Digital nomad worden? Dit moet je weten!

Hoi allemaal! Wie mij al langer volgt weet misschien wel dat ik vorig jaar bijna 2 maanden in Lissabon verbleef, om daar te wonen en te werken. Als online ondernemer heb ik de mogelijkheid om locatie onafhankelijk te werken, iets waar ik echt heel erg blij om ben. Maar het leven van een digital nomad is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, je moet je namelijk heel goed voorbereiden. Wil jij een digital nomad worden en geld verdienen terwijl je tegelijkertijd kunt reizen? In dit artikel vind je alles wat je moet weten!

digital nomad worden

Wat is een digital nomad?

Stiekem heb ik een beetje een hekel aan de term digital nomad, omdat het zo vaak gebruikt wordt en het een beetje een hippie of zweverig imago heeft. Ook lijkt het tegenwoordig alsof iedereen dit kan doen en het super makkelijk is. Maar, niets is minder waar! Een digital nomad is iemand die geen vaste verblijfplaats heeft en zijn of haar werk overal ter wereld kan doen.

Doordat je als digital nomad locatie onafhankelijk kunt werken, heb je veel vrijheid en kun je veel van de wereld zien. Daarom zijn het ook vaak reisliefhebbers die ervoor kiezen om digital nomad te worden en dus hun werk met reizen te combineren.

Hoe bereid je je voor op een leven als digital nomad?

Digital nomad worden is niet iets wat je van de een op de andere dag besluit. Tenminste, tenzij je freelancer bent en dus in principe al locatie onafhankelijk kunt werken. Toen ik vorig jaar op mijn eerste digital nomad avontuur naar Lissabon ging, heb ik mezelf daar een jaar op voorbereid. Ik wilde eerst meer freelance opdrachten en vaste opdrachtgevers verzamelen, zodat ik een buffer had en in Lissabon niet 24/7 hoefde te werken.

Het zou natuurlijk zonde zijn als je de hele dag op je kamer moet zitten werken om je hoofd boven water te houden ;-). Een leven als digital nomad is namelijk best duur, vooral als je steeds een accommodatie huurt via Airbnb of Booking. Zorg dus niet alleen voor een financiële buffer, zodat je ook een beetje kunt genieten, maar ook voor voldoende werk.

digital nomad worden

Wat voor werk kun je locatie onafhankelijk doen?

Tegenwoordig is er gelukkig heel veel werk wat je op afstand kan doen. In sommige gevallen kan dit ook bij een baan in loondienst, alleen is het dan misschien lastiger om je eigen uren in te delen. Doe van tevoren dus even goed onderzoek naar de opties die geschikt zijn voor jou. Ik ben zelf blogger en met mijn bedrijf Studio Anna Jirina maak ik WordPress webshops.

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden voor locatie onafhankelijk werken, Denk bijvoorbeeld aan het werken als coach, website bouwer, ICT’er, (online) docent, fotograaf, videograaf, virtual assistant, online marketeer, recruiter of tolk.

Leuke digital nomad bestemmingen in Europa

Wie aan digital nomads denkt, denkt misschien aan backpackers en verre reizen. Maar, in Europa valt er ook heel veel te ontdekken. Zeker als je nog geen ervaring hebt met alleen reizen en locatie onafhankelijk werken, raad ik je aan om eerst eens een bestemming dichterbij te zoeken.

Vaak wordt gedacht aan een zonnige bestemming, maar steden als Hamburg, Praag, Kopenhagen en Berlijn zijn ook héél tof. Zeker als je net als ik in het creatieve vakgebied zit, want in deze hippe steden vind je inspiratie in overvloed!

Lissabon

Ik ben zelf voor mijn eerste digital nomad avontuur naar Lissabon gegaan. Een stad waar ik al vaker ben geweest en me helemaal thuis voel! Lissabon is een prachtige stad met heel veel hotspots en hippe cafeetjes, waar je lekker kunt zitten werken. Overigens heeft de stad het beste van beide werelden: een bruisend centrum en uitgaansleven, maar ook mooie stranden! Ik kan echt niet wachten om weer naar Lissabon te gaan.

Valencia

Afgelopen september ben ik voor het eerst naar Valencia gegaan en dat smaakte naar meer. Dit is typisch zo’n stad waar je nog wel wat langer zou willen blijven. Ik voelde me er helemaal op mijn plek en wil hier zeker een keer in mijn eentje naartoe. Wat ook heel leuk is aan Valencia, is dat het echt een fietsstad is.

Valencia is vrij vlak en het is bijna altijd zonnig, wat echt ideaal is als je van fietsen houdt. Iets waar ik me namelijk heel erg op verkeken heb zijn de heuvelachtige straatjes in Lissabon, vooral als je ook nog veel boodschappen moet sjouwen. In Valencia gooi je je boodschappen zo in je fietsmand ;-).

op vakantie naar Boedapest

Boedapest

Ook Boedapest is een te gekke, Europese bestemming om locatie onafhankelijk te werken. Boedapest is écht een hele hippe stad, met trendy cafeetjes en heel veel mooie bezienswaardigheden. ‘s Zomers is het er erg heet en ook in het najaar kan het nog lekker weer zijn, dus ook als zonliefhebber zit je hier in het zomerseizoen goed.

In dit artikel deel ik 11 hotspots in Boedapest die je echt niet mag missen. Boedapest is ook erg goed te bereiken met de trein. Zo kun je ook makkelijk andere steden in Europa ontdekken, door bijvoorbeeld steeds door te reizen.

Rondtrekken als digital nomad

Wil je een langere periode reizen, dan kan het fijn zijn om met eigen vervoer op pad te gaan. Zo kun je namelijk alles meenemen wat je nodig hebt en kun je gaan en staan waar je wil. Het lijkt mij bijvoorbeeld heel gaaf om een roadtrip door Europa te maken met een camper. Maar ook dan zul je het nodige moeten voorbereiden. Misschien wil je van tevoren al uitzoeken waar je langere tijd kunt staan met je camper en of je de camper ook mee kunt nemen op een veerboot.

Als je langer onderweg bent, is het ook aan te raden om een watertank in je camper te plaatsen. Hier kun je drinkwater in opslaan, wat essentieel is als er op je standplaats geen watervoorziening is. Ook heb je een vuilwatertank nodig om afvalwater in op te kunnen slaan.

Mensen ontmoeten tijdens je digital nomad avontuur

Een leven als digital nomad betekent helaas wel dat je je familie en vrienden moet missen. Om te voorkomen dat je je alleen gaat voelen, is het fijn om nieuwe mensen te leren kennen. Dankzij social media is dat niet moeilijk. Op Facebook bestaan er allerlei digital nomad groepen waarbij je je kunt aansluiten. Hier kun je praktische vragen stellen en connecten met andere digital nomads. Wat ik je ook heel erg kan aanraden, is om een gedeelde Airbnb te boeken.

Zeker als je net als ik hoogsensitief bent en niet van hostels houdt. Zo heb je toch privacy en kun je je terugtrekken op je eigen kamer (met slot) wanneer je wil, maar ben je niet helemaal alleen. Met praktische dingen en dingetjes in het huis is het wel fijn om een huisgenoot te hebben. Ik spreek namelijk uit ervaring als ik zeg dat Portugese deuren een handleiding hebben ;-).

Checklist om locatie onafhankelijk te kunnen werken:

• Een fijne, snelle laptop die niet zwaar en groot is. Ik heb zelf een 13 inch MacBook Pro, waar ik heel blij mee ben
Voor MacBooks: een USB-C hub (deze heb ik) met USB en HDMI ingang (ook handig als je een keer een filmpje wil kijken en je op je bestemming een TV hebt)
• Internetverbinding of de hotspot van je telefoon
• Onbeperkt internet op je telefoon, zodat je ook via je hotspot kunt werken
• Telefoon met veel opslag en een goede camera
• Powerbank en/of oplaadstation
• Afhankelijk van je bestemming: een wereldstekker
• Oordopjes of koptelefoon zodat je je kunt afsluiten
• Eventueel een externe harde schijf als je je bestanden niet online opslaat
• Eventueel een camera als fotografie je vak is
• Oordoppen voor luidruchtige buren en straten 😉

Jouw ervaring als digital nomad

Lijkt het jou leuk om als digital nomad te werken? Of heb je al een avontuur als digital nomad achter de rug? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring, deel het even in de reacties!

Bewaar dit artikel via Pinterest:
digital nomad worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge