5 Tips om meer blog bezoekers binnen te halen met Pinterest

Hoi allemaal! Het is alweer een tijdje geleden dat ik een artikel in de categorie ‘bloggen’ heb geschreven, maar vandaag is het weer zover! Sinds een aantal maanden ben ik bezig met Pinterest. Niet alleen om mode- of interieur inspiratie op te doen, maar ook om meer bezoekers binnen te halen op mijn blog! Het leek me leuk om mijn tips met je te delen, zodat ook jij aan de slag kan met Pinterest – mocht je dit nog niet doen ;-). Lees je mee?

pinterest

1. Maak een zakelijk Pinterest account aan

Ik had al jaren een ‘gewoon’ account, maar toen ik begin dit jaar serieus aan de slag wilde met Pinterest, heb ik mijn account omgezet naar een bedrijfsaccount. Je hoeft dus niet per se een volledig nieuw account aan te maken! Het voordeel van een zakelijk profiel is dat je je statistieken kunt inzien.

Op die manier kun je onder andere zien welke pins populair zijn en hoe vaak er op de link (naar jouw blog artikel dus) is geklikt door bezoekers. Je account omzetten naar een zakelijk account doe je via Instellingen > Accountinstellingen > Omzetten naar een zakelijk account.

statistieken
Hier in het statistiekenoverzicht zie je hoe vaak mijn populairste pins zijn bekeken. 

2. Maak een Pinterest bord aan voor jouw blog artikelen

Als je door scrolt naar beneden, dan zie je ‘m: mijn pin voor dit artikel! Deze pin kan ik vanaf mijn blog ‘pinnen’ naar het Pinterest bord van mijn blog artikelen. Uiteraard kun jij als bezoeker de pin onderaan dit artikel ook pinnen naar jouw Pinterest-borden. Op mijn Pinterest bord ‘Annajirina.nl’ vindt je alle pins naar mijn nieuwste blog artikelen.

Ik kan je zeker aanraden om ook zo’n bord aan te maken! Op die manier heb je alle pins van jouw website overzichtelijk bij elkaar en heb je meer kans dat andere Pinterest gebruikers jouw bord gaan volgen en pins gaan ‘re-pinnen.’

Overigens is het niet zo dat je alleen Pinterest kunt inzetten als je een blog hebt. Ook als je een webshop hebt is Pinterest een geweldig kanaal om meer klanten naar je webshop te trekken. Je kunt dan bijvoorbeeld Pinterest-borden aanmaken en daar jouw producten op pinnen.

3. Meld je aan bij diverse groepsborden die passen bij jouw blog

Pinterest is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, géén sociale media. Pinterest is een zoekmachine en geplaatste pins verouderen niet of nauwelijks. Het is dus helemaal niet zo belangrijk om veel volgers te hebben op Pinterest! Wel is het belangrijk dat jouw pins goed zichtbaar zijn en verspreid worden. Een van de manieren om dit te bereiken is door je account aan te melden bij groepsborden.

Zo bestaan er op Pinterest diverse groepsborden voor bloggers en online ondernemers, waar je misschien kunt aansluiten. Op internet vindt je een aantal lijsten met Pinterest groepsborden die interessant kunnen zijn, Google er maar eens op! Je kunt de beheerder van de desbetreffende groep gewoon een mailtje of berichtje sturen of je in de groep mag. Wanneer je geaccepteerd bent kun je jouw nieuwste pins delen op het groepsbord.

pinterest
Hier zie je een aantal groepsborden waar ik lid van ben.

4. Maak ook pins aan voor oudere, populaire blogposts

Zoals ik hierboven al zei verouderen geplaatste pins nauwelijks. Oudere pins kunnen jarenlang relevant blijven! Je kunt je vast wel voorstellen dat je op deze manier ook veel bezoekers naar oudere blog artikelen kunt leiden. Bekijk bijvoorbeeld in Google Analytics welke oudere blogposts dit jaar nog goed bekeken worden, maak hiervoor pins aan en plaats ze in de desbetreffende blogpost.

Kun je gelijk ook even de SEO van je oude blogs optimaliseren, dit is ook echt super belangrijk om regelmatig te doen! Wil je meer leren over SEO optimalisatie, dan kan ik je echt aanraden om hier een aparte cursus over te volgen.

Extra tip: Hoewel pins niet verjaren, kunnen je pins wel worden ondergesneeuwd door andere pins – zeker als je gebruik maakt van groepsborden. Oudere pins kun je dus na verloop van tijd opnieuw op je eigen bord en op groepsborden pinnen. Je kunt ook meerdere pins aanmaken naar hetzelfde blog artikel, waardoor het niet overkomt alsof je steeds dezelfde pin ‘spamt’.

5. Voeg relevante zoekwoorden toe aan je pins

Pinterest werkt als een zoekmachine, dus het is aan te raden om ook met zoekwoorden te werken om je pins beter vindbaar te maken. Op die manier kun je dus meer bezoekers naar je website trekken! Vergeet ook niet de beschrijving van jouw eigen profiel te optimaliseren, ook hier kun je relevante zoekwoorden invullen. Beschrijf bijvoorbeeld kort waarover jouw blog gaat, dat mag ook in steekwoorden.

Ook kun je de beschrijvingen van ieder Pinterest bord voorzien van relevante zoekwoorden, en dus ook de desbetreffende pins van dat bord. (Sinds kort heb ik een goede manier gevonden om relevante zoekwoorden te vinden en te gebruiken, ik ga er binnenkort een artikel over schrijven! Eerst even zelf aan de slag met deze nieuwe strategie en het resultaat afwachten :-)).

pinterest
Hier zie je de beschrijving van het Pinterest-bord van mijn blog artikelen.

Ik hoop dat ik het goed heb uitgelegd en dat jullie iets van mijn tips hebben opgestoken! Eigenlijk ben ik nog maar een newbie als het aankomt op Pinterest, ik ben er pas een paar maanden wat meer mee bezig. Mocht je meer willen leren over Pinterest, echt vanaf de basis, dan kan ik je aanraden om een cursus te volgen.

Maak jij al gebruik van Pinterest voor je blog?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
meer blog bezoekers

10 Reacties

 1. 12 juli 2019 / 06:59

  Ik heb de laatste tijd het Pinteresten ook een stukje actiever opgepakt. Ik heb het sowieso altijd al leuk gevonden, maar hoop er ook wat verkeer mee te kunnen krijgen naar mijn blog. Gisteren ben ik toevallig lid geworden van het eerste groepsbord. Moet me daar alleen nog wat meer in gaan verdiepen!
  Sanne onlangs geplaatst…Ver-van-mijn-bed-tv-shows: waarom ik er zo van houMy Profile

 2. 12 juli 2019 / 08:15

  Wat een handige tips! Die groepsborden ga ik direct even bekijken. Ik ben zelf sinds een aantal maanden actief op Pinterest en merk dat het echt zijn vruchten afwerpt. Laatst werd een interieurpost van mij best wel vaak gepind en leverde dat zomaar een paar honderd extra bezoekers op. Nooit verwacht dat dat zo’n effect kon hebben! Met groepsborden ben ik nog niet zo handig en ik weet dat ik soms ook pins op meer dan één bord zou “moeten” pinnen. Tijd om me daar wat meer in te verdiepen. Je blogpost is een goed zetje in de rug daarbij 😉
  Romy onlangs geplaatst…Over zwart-wit-denken en (vooral!) daarmee stoppenMy Profile

 3. 12 juli 2019 / 17:18

  Pinterest is voor mijn beide blogs echt onmisbaar geworden! Mijn favoriete manier om te pinnen is om mijn pins voornamelijk naar mijn eigen borden te pinnen. Hoe meer eigen borden je hebt, hoe beter het zou zijn. Dit in combinatie met group boards = perfect!

 4. 13 juli 2019 / 21:55

  Ik probeer altijd zoveel mogelijk nieuwe dingen over Pinterest te leren, om inderdaad wat meer bezoekers naar mijn website te trekken, maar ik blijf het een ‘ingewikkeld’ (in dat opzicht) platform vinden. Maar wel heel leuk!

 5. 15 juli 2019 / 10:29

  Wat een hele fijne tips!
  Ik ben sinds kort ook bezig met Pinterest, echter ben ik nog niet bekend met de groepborden. Ik ga er eens naar kijken!
  Liefs,
  Evelien

 6. 18 juli 2019 / 17:52

  Super handige tips! Ook ik ben de laatste tijd een beetje aan de slag gegaan met Pinterest maar het gaat nog niet echt hard qua bezoekers. Ik blijf volhouden en dingen uitproberen want Pinterest is wel echt heel leuk!

 7. 31 juli 2019 / 12:32

  Fijn artikel! Ik ga er eens mee aan de slag 🙂

 8. 16 februari 2023 / 16:50

  Hoi, leuk artikel. Mijn vraag is : is het handig om je eigen borden te vullen met repins van anderen? Of liever je eigen pins alleen op een bord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge