Haar minder wassen? 5 Voordelen en hier begin je!

Je haar minder vaak wassen is de laatste jaren steeds populairder geworden en dat is niet zonder reden. Er is namelijk steeds meer bekend over haarverzorging en ook worden er nieuwe manieren ontwikkeld, zoals de CG methode voor krullen. Twijfel je nog of je haar minder wassen echt zin heeft? In dit artikel vind je 5 voordelen en een stappenplan om te beginnen met minder vaak wassen! Lees gauw verder als je benieuwd bent.

haar minder wassen

Waarom je haar minder wassen?

Er zijn meerdere redenen waarom je haar minder vaak wassen zo goed is, wat je in dit artikel gaat uitvinden. Niet alleen bespaar je zo geld op haarproducten en ben je duurzaam bezig, je haar wordt er ook heel blij van! Door je haar zo min mogelijk te wassen voorkom je namelijk dat je haar beschadigt en uitdroogt. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is wassen heel belastend voor je haar.

Je haar minder wassen: 5 voordelen

Voor wie denkt dat het minder vaak wassen van je haar weer de zoveelste hype is, heeft het goed mis. Je haar minder wassen heeft namelijk een heleboel belangrijke voordelen:

1. Je haar wordt sterker

Nat haar beschadigt sneller en is gevoeliger voor bijvoorbeeld zonlicht. Door je haar minder vaak te wassen geef je het haar meer tijd om te herstellen en zal het na verloop van tijd sterker worden. Heb je last van dun en beschadigd haar, dan kan alleen wassen met een conditioner al voldoende zijn.

2. Je haar wordt minder snel vet

Als je snel last hebt van vet haar, dan werkt vaak wassen juist averechts. Hierdoor zal je hoofdhuid namelijk meer olie gaan produceren om te herstellen, waardoor je haar binnen no time weer vettig is. Zo kom je terecht in een vicieuze cirkel die maar lastig te doorbreken is!

3. Je haar krijgt meer volume

Misschien herken je ook wel dat je haar na een wasbeurt super zacht is en geen structuur heeft. Vooral als je net als ik krullen hebt zul je merken dat je haar snel inzakt. Terwijl je haar een paar dagen na het wassen een hele andere structuur krijgt. Je hebt veel meer natuurlijk volume!

4. Je haar wordt minder droog

Vooral als je haarproducten gebruikt met sulfaten, siliconen, parabenen en bepaalde alcoholsoorten, zal je haar enorm uitdrogen. Dit is sowieso goed om te vermijden, je zult zien dat je haar er enorm van opknapt! Ook water droogt je haar enorm uit. Door je haar minder vaak te wassen zul je merken dat je haar minder droog aanvoelt. Je hoofdhuid produceert namelijk natuurlijke oliën die je haar hydrateren.

5. Je bespaart geld op haarproducten

Ook je portemonnee wordt er heel erg blij van als je je haar minder wast. Je bespaart namelijk een hoop geld op haarverzorging! En dat niet alleen, het is ook nog beter voor de planeet, want je hebt minder afval.

Mijn ervaring met mijn haar minder wassen

Zelf volg ik sinds een aantal jaar de CG methode voor krullen. Kort gezegd houdt dit in dat je alle producten met ingrediënten die schadelijk zijn voor je haar, zoals siliconen, parabenen en sulfaten, vermijdt. De CG methode is best intensief en kost veel tijd, dus daarom ben ik ook mijn haar minder vaak gaan wassen. Ik was mijn haar nu eens in de 5-7 dagen en dan nog is het vaak niet eens vet.

De reden dat ik mijn krullen was is juist meestal omdat ze op een gegeven moment droog worden of plat zijn gedrukt. Als je je haar minder vaak wast zul je merken dat je haar veel steviger wordt. Mijn haar is juist een paar dagen na het wassen op z’n mooist, want dan is het heel vol. Ook heb ik veel minder haaruitval nu ik mijn haar minder vaak was en ziet het er veel gezonder uit! Ik heb dus alleen maar positieve ervaringen!

Haar minder vaak wassen: een stappenplan

Nu denk je misschien: allemaal leuk en aardig die voordelen, maar waar moet ik beginnen?! Vooral als je in die vicieuze cirkel bent beland met het vaak wassen van je haar, omdat het snel vet wordt, kan dit heel lastig zijn. Met dit stappenplan gaat het ook jou lukken om je haar minder vaak te wassen:

1. Skip uitdrogende ingrediënten

Uitdrogende ingrediënten zorgen er namelijk voor dat je hoofdhuid meer talg gaat produceren, waardoor het weer vet wordt. Waarschijnlijk vind je het een lekker gevoel als je shampoo schuimt, omdat het dan voelt alsof je haar super schoon wordt. Wat veel mensen niet weten is dat dit wordt veroorzaakt door sulfaten, het meest uitdrogende en agressieve ingrediënt voor je haar. Let er dus op dat je shampoo in ieder geval vrij is van sulfaten.

Ook kan ik je echt aanraden om te starten met de CG methode. Ook als je geen krullen hebt kun je deze methode volgen. Je haar zal er echt van opknappen! In dit artikel deel ik mijn favoriete CG producten.

2. Zit zo min mogelijk aan je haar

Je haar wordt ook sneller vet als je er met je handen doorheen gaat. Vooral als je net als ik krullen en een schuine scheiding hebt, ontkom je er niet aan om aan je haar te zitten. Daarom zet ik mijn haar op dagen dat ik thuiswerk (en er dus niet mooi uit hoef te zien ;-)) vast met een klem, zodat ik er niet steeds met mijn handen aanzit.

3. Was je haar met alleen conditioner

Wanneer je schadelijke ingrediënten zoveel mogelijk vermijdt, zal je merken dat je haar minder snel vet wordt. Je kunt er dan ook voor kiezen om je haar af en toe conditioner only te wassen. Dit houdt in dat je dus shampoo links laat liggen en je haar alleen met conditioner wast. Conditioner is veel milder voor je haar en zal je haar eerder hydrateren dan uitdrogen, waardoor je haar minder snel weer vet wordt.

Mijn favoriete producten

Batiste Rose Gold droogshampoo
Redken herstellende conditioner
haar minder wassen
Moroccanoil hydraterende shampoo

Hoe vaak was jij je haar? Laat het weten in de reacties!

Bewaar dit artikel via Pinterest:
haar minder wassen

1 Reactie

  1. 19 september 2023 / 22:04

    Ik was mijn haar ook een stuk minder en probeer ook de CG methode te volgen. Maar ik heb nog niet helemaal ontdekt wat voor mij nou fijn werkt. Vooral mijn haar weer fijn in model krijgen op de dagen na het wassen vind ik heel moeilijk. Eigenlijk moet ik het dan opnieuw helemaal nat moeten maken en aan de gang gaan met crunchen, ploppen, etc. Maar ja, daar heb ik ook niet altijd tijd voor in de ochtend.
    Ik was het nu ongeveer 1x per week.
    Wendy onlangs geplaatst…“Kijk, ik heb prinsessentanden!” (1)My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge