5 Duurzame ideeën voor je droomtuin, balkon of terras!

Hoi allemaal! De afgelopen tijd was het super lekker weer, de zomer komt eraan! Is jouw tuin, terras of balkon al zomerproof? Ik ben echt een buitenmens en een zomerliefhebber, dus van mij mag het gauw echt heet worden. ‘s Zomers kun je mij uittekenen in de tuin of op het dakterras. Ben jij ook klaar voor de zomer, maar is jouw tuin dat nog niet? In dit artikel vind je 5 duurzame ideeën voor je droomtuin, balkon of terras. Lees gauw verder!

droomtuin

1. Begin een moestuin (ook als je geen tuin hebt!)

Als je het mij vraagt, is een moestuin(tje) toch wel een serieuze adult goal ;-). Helaas heb ik (nog) geen groene vingers, maar alles valt te leren! Ook als je geen tuin hebt, kun je een klein moestuintje beginnen op je (dak)terras of balkon. Sommige groentesoorten kun je namelijk ook prima in bakken laten groeien. Zo heb ik een keer snijbiet laten groeien, waar mijn cavia’s de hele zomer van hebben kunnen eten. Het verbouwen van je eigen groente is dus ook een duurzame en betaalbare optie als je knaagdieren hebt!

2. Realiseer je droomtuin met pallets

Iets wat je veel ziet in tuinen zijn houten pallets. Dit is natuurlijk niet zonder reden, want met pallets kun je alle kanten op! Gebruik maken van pallets is niet alleen low budget, maar ook duurzaam. Je kunt pallets omtoveren tot een trendy loungebank, maar je kunt er ook een plantenbak of hangbed van maken. Een pallet kun je ook gebruiken om al je tuingereedschap aan te hangen. Of hang er een paar mooie plantenbakken aan, zo heb je een klein tuintje aan de muur ;-). Ideaal als je geen tuin hebt, maar toch omgeven wil worden met groen. Pallets zijn multifunctioneel en kun je soms gratis afhalen via Marktplaats.

droomtuin

3. Geniet langer van de tuin met een tuinkamer

Het jammere aan Nederland is altijd dat de zomers relatief kort zijn en de winters lang. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele duurzame oplossingen mogelijk, waarmee je langer kunt genieten van jouw droomtuin! Een goed voorbeeld van zo’n duurzame oplossing is een tuinkamer. Door glazen schuifwanden onder je veranda te plaatsen, kun je beschut genieten van het buitenleven. Bij Metalura kun je een glazen schuifwand op maat laten maken, die je helemaal zelf kunt samenstellen. Je hebt de keuze uit een ruim aantal kleuren en het is ook mogelijk om glasstrips te laten plaatsen tegen de tocht. Zo kun je ook in het najaar gebruik maken van de tuin!

4. Koop tuinmeubelen bij de Kringloop

Als het gaat om duurzaamheid, is tweedehands tuinmeubilair de beste keus. Om je droomtuin te realiseren kun je ook eens kijken op Marktplaats of bij de Kringloop. Soms vind je hier echte pareltjes, die stuk voor stuk uniek zijn! Als je een beetje creatief bent, kun je je tuinmeubels nieuw leven inblazen met een likje verf. Ook wil je op websites als Gratis Af Te Halen nog weleens leuke tuinmeubelen vinden, waarmee je jouw terras, balkon of tuin lente proof kunt maken. Style je meubelen af met leuke kleedjes en kussentjes om het meer eigen te maken.

5. Plaats klimplanten langs wanden en schuttingen

Wil je je tuin lente klaar maken, dan mogen planten niet ontbreken. Klimplanten geven je tuin, terras of balkon een natuurlijke uitstraling. Als je weinig ruimte hebt zijn klimplanten een slimme oplossing om je buitenruimte groener te maken. De planten groeien in de hoogte, waardoor je weinig oppervlakte verliest. Zo kun je klimplanten plaatsen tegen een buitenmuur als je in de stad woont, of tegen een schutting, als je een tuin hebt. Houd er wel rekening mee dat niet alle klimplanten goed tegen zon kunnen en niet het hele jaar door groen zijn. Doe van tevoren even goed onderzoek om teleurstellingen te voorkomen!

Bewaar dit artikel via Pinterest:
droomtuin

2 Reacties

  1. 9 november 2022 / 15:23

    Wij hebben ook pallets gekocht die we graag willen gebruiken voor onze tuin. Ons doel is ook om een mooie tafel te maken. Het zal ook goed passen bij de stijl van onze woning en inrichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge