Starten met ondernemen: Zo ontdek je wat écht bij je past

Hoi allemaal! Mocht je me al wat langer volgen dan weet je ongetwijfeld dat ik zelfstandig ondernemer ben. Na mijn afstuderen ben ik aan de slag gegaan als freelancer en heb ik ook wat periodes in loondienst gewerkt. Het heeft mij heel wat jaren gekost om er nou echt achter te komen wat ik wil en waar mijn kwaliteiten liggen als ondernemer. Wil jij ook starten met ondernemen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen en wat bij je past? In dit artikel deel ik mijn ondernemersreis en geef ik je 5 tips om te ontdekken wat bij je past.

starten met ondernemen

Mijn reis als ondernemer

Mijn ondernemersreis begon in 2017, toen ik afstudeerde aan de HBO-opleiding Allround Styling en Vormgeving aan Academie Artemis. Deze creatieve opleiding is ontzettend breed en zo ook mijn interesses en talenten. Hierdoor vond ik het ook super lastig om de eerste stap te zetten in de ondernemerswereld.

Eigenlijk ging ik er ook vanuit dat ik na mijn opleiding ‘gewoon’ in loondienst zou gaan. Maar ik herkende mezelf nooit echt in de functieomschrijvingen tijdens het solliciteren, waardoor ik al gauw besloot dat ik het anders ging doen. Ik was destijds al terug verhuisd naar Groningen, waar de creatieve banen niet bepaald voor het oprapen lagen.

Aan de slag als online stylist

Al snel zag ik de mogelijkheden om online geld te verdienen, zodat ik niet plaatsgebonden was. Ik had het namelijk zo naar mijn zin in Groningen dat ik niet wilde verhuizen voor een baan. Na mijn afstuderen schreef ik me in bij de KvK en ging ik aan de slag als freelance online stylist voor Zalon by Zalando. Ik mocht outfits samenstellen voor klanten en kreeg een percentage uitbetaald als zij de kleding uit de box kochten.

Dit was in het begin erg leuk, maar ik kon er toch niet mijn creativiteit in kwijt. De meest standaard outfits deden het namelijk heel goed, waardoor het al snel een soort lopende band werk werd. Ook waren er veel niet-serieuze klanten bij, waardoor je soms helemaal geen vergoeding kreeg.

Mijn eigen webshop Studio Anna Jirina

Aangezien ik toch al ingeschreven stond bij de KvK, besloot ik me volledig te richten op mijn blog. Bloggen deed ik al sinds 2013 en was mijn allereerste échte passie. Ik kreeg veel aanvragen voor advertorials en hier zag ik wel toekomst in. Vanaf 2017/2018 groeide mijn blog hard en werkte ik samen met een heleboel bedrijven.

In 2018 begon het bij mij weer te kriebelen om creatief bezig te zijn en startte ik mijn webshop Studio Anna Jirina. Hier verkocht ik t-shirts en truien met mijn zelf ontworpen prints. In deze jaren leerde ik ontzettend veel over het starten van een webshop en wat daarbij kwam kijken. Zo leerde ik heel veel over social media, fotografie, Pinterest inzetten voor je bedrijf, SEO, WordPress en e-mail marketing.

starten met ondernemen
De Breakie sweater was een van de bestsellers uit mijn collectie!

Na een tijdje was ik ook hier op uitgekeken (wat ook wel in mijn aard zit ;-)). Het geeft echt een kick om nieuwe dingen te doen en te leren, maar zodra ik iets heb gedaan of iets kan, is het minder interessant. Ook miste ik de diepgang en wilde ik echt wat toevoegen.

Ik startte met het delen van creatieve tutorials voor ondernemers, waaronder veel Photoshop tutorials. Tijdens het runnen van mijn webshop had ik namelijk ook heel veel bijgeleerd over Photoshop. Deze kennis wilde ik maar al te graag delen met andere startende ondernemers!

Mijn eigen cursusplatform met Photoshop cursussen

Inmiddels ben ik met Studio Anna Jirina dus een hele andere kant opgegaan. Ik help nu webshop eigenaren met het creëren van unieke en professionele content in Photoshop. Vorig jaar bouwde ik een heel cursus platform waarop ik nu diverse Photoshop cursussen aanbied.

Ook heb ik mijn Customizable Instagram Templates gelanceerd, die je in Photoshop en Photoshop Elements kunt customizen. Zo kun je als webshop eigenaar jouw Instagram een professionele uitstraling geven, ook al ben je zelf geen designer! Wie weet welke producten ik in de toekomst nog eens uitbreng ;-).

5 Tips om te ontdekken wat bij je past

Na het delen van mijn best wel diverse ondernemersreis wil ik mijn beste tips met je delen. Misschien wil jij ook wel starten met ondernemen, maar weet je nog niet zo goed wat bij je past. Deze tips helpen je op weg!

1. Doe een persoonlijkheidstest

Als je wil starten met ondernemen, raad ik je echt aan om een persoonlijkheidstest te doen. Dat je weet hoe jij als persoon in elkaar steekt is namelijk zo belangrijk als je een bedrijf gaat runnen. Zo ben ik bijvoorbeeld snel overprikkeld en functioneer ik niet in een drukke omgeving met veel mensen. Werken in een groot bedrijf of in een kantoortuin is dus niks voor mij.

Ook heb ik de neiging om snel veel verantwoordelijkheid naar me toe te trekken, omdat ik van veel onderwerpen wel iets weet. In het verleden heb ik hierdoor vaak het gevoel had dat collega’s van mij, mijn kennis, welwillendheid en harde werk profiteerden. Dit is dan ook een van de redenen dat ik als freelancer aan de slag ging. Als je dan toch al het gevoel hebt dat je er alleen voor staat, kun je er ook beter zelf de vruchten van plukken ;-).

2. Start met freelancen

Ook freelancen is een geweldige manier om te ontdekken wat bij jou past. Of je nou in loondienst wil gaan werken of wil starten met ondernemen, freelancen kan je heel veel brengen! De voornaamste redenen voor mij om te gaan freelancen, is dat ik zo locatieonafhankelijk kan werken en op meerdere gebieden iets kan betekenen voor bedrijven. Als freelancer ben ik voor een bedrijf vaak het manusje van alles.

Ik kan blogs, SEO- en productteksten schrijven, maar ook ontwerpen (banners voor advertising, social media posts e.d.) en video’s bewerken. Ook doe ik regelmatig Photoshop-klussen. Vaak is er binnen een loondienst-functie geen plek voor een allround creatieveling. Freelancen is dus perfect om al je kwaliteiten te benutten!

3. Volg een traineeship

Het heeft mij heel wat jaren gekost om te ontdekken wat nou echt bij mij past. Dit kan natuurlijk veel sneller, zodat er ook meteen geld in het laatje komt! Je kunt dan het beste een traineeship volgen. Een traineeship is een (starters)functie bij een werkgever waarin je als trainee wordt opgeleid tot specialist in een vakgebied.

Zo kun je je na je afstuderen verder ontwikkelen, geld verdienen en ontdekken wat bij je past! De meeste traineeships duren 1 tot 2 jaar. Na het voltooien van een traineeship kun je bij een bedrijf blijven werken als het bevalt.

Het Fast Forward Traineeship van Saxion

Het Fast Forward traineeship van Saxion Hogeschool is hét traineeship-programma van Oost-Nederland. Dit traineeship is bedoeld voor talentvolle HBO- en WO-afgestudeerden. Zit je in de laatste fase van je opleiding of ben je al afgestudeerd, maar heb je nog niet zoveel werkervaring? Dan is het Fast Forward traineeship iets voor jou!

In slechts 2 jaar tijd ontdek je waar je interesses en kwaliteiten liggen. Je maakt als trainee intensief kennis met drie banen of opdrachten in verschillende functies op HBO+ niveau. Zo kom je erachter in welk type organisatie jij het beste op je plek bent!

Na het volgen van het Fast Forward traineeship:
• weet je welke carrière bij jou past en in welk type organisatie jij je thuisvoelt
• ben je met de nieuwste kennis en inzichten klaargestoomd voor de arbeidsmarkt
• heb je veel werkervaring opgedaan bij verschillende bedrijven en organisaties
• heb je een groot netwerk en een onderscheidend CV
• neem je de regie over jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling

Tijdens de masterclasses (o.a. over ondernemen, leiderschap en personal branding) leer je jouw persoonlijke vaardigheden nog beter ontwikkelen. Hierdoor kun je razendsnel groeien en tegelijkertijd heel veel werkervaring opdoen! Op de website van Saxion kun je succesverhalen en ervaringen van trainees bekijken. Inschrijven voor Fast Forward kan tot 29 juli! Mocht je nog vragen hebben, dan kun je je aanmelden voor de online voorlichting.

4. Ga eerst in loondienst

Tijdens mijn reis als ondernemer heb ik ook diverse periodes in loondienst gewerkt. Ondernemen is echt een rollercoaster en er waren ook zeker periodes dat ik het even niet meer zag zitten en mijn bedrijf op een lager pitje stond. Gelukkig heb ik me tijdens mijn banen in loondienst ook erg veel kunnen ontwikkelen.

Kennis waar ik mijn hele leven lang profijt van heb en die ik nu toepas binnen mijn eigen bedrijf. Andersom heb ik ook de opgedane kennis tijdens het ondernemen kunnen toepassen in mijn loondienst-banen. Vooral als je regelmatig wisselt van baan kom je er echt achter wat bij je past. Deze ervaringen kun je meenemen als je gaat starten met ondernemen!

5. Begin ‘gewoon’ met ondernemen!

Er is (helaas) geen handleiding om te starten met ondernemen. Gelukkig is het in Nederland helemaal niet moeilijk om te starten met ondernemen. Het enige wat je hoeft te doen is je bedrijf inschrijven bij de KvK, dit kost zo’n €50. Ga je online betalingen ontvangen (in bijvoorbeeld een webshop), dan heb je een zakelijke rekening nodig. Dit is alles wat je nodig hebt om te starten!

Ik kan je alvast verklappen: het beste moment om te starten bestaat niet ;-). Je zult altijd tegen dingen aanlopen en niks zal perfect gaan. Als je vandaag de eerste stap zet, ben je al verder dan dat je eerst alles tot in de puntjes voorbereidt en het toch anders loopt… Ik raad je dan ook aan om ‘gewoon’ te beginnen met ondernemen! Zo leer je ontzettend veel en ontdek je gaandeweg wat echt bij je past.

Starten met ondernemen: Jouw ervaring

Starten met ondernemen is spannend en er komt een hoop op je af. Een ding is zeker: voor iedereen is de reis naar het ondernemerschap weer anders! Ik ben dan ook erg benieuwd naar jouw ervaring, mocht je al een eigen bedrijf hebben. Deel jouw ondernemersverhaal in de reacties!

Hoe denk jij over ondernemen? Zou het iets voor jou zijn?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
starten met ondernemen

1 Reactie

  1. 30 mei 2022 / 21:27

    Handige tips voor mij als beginnend freelancer. Dankjewel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge