5 Praktische tips om een succesvolle webshop te starten!

Hoi allemaal! Inmiddels is het alweer ruim 2,5 jaar geleden dat ik mijn webshop en grafisch ontwerpbureau Studio Anna Jirina startte. Ik heb dan ook een hoop geleerd rondom het starten van een eigen webshop. Ik vind het ontzettend leuk om mijn persoonlijke tips te delen, hetzij op mijn blog Studio Anna Jirina of hier op mijn blog. In dit artikel deel ik 5 praktische tips voor een succesvolle webshop! Lees gauw verder als je benieuwd bent.

succesvolle webshop

1. Wees aanwezig op social media

Iedere week deel ik minimaal 3 foto’s op de Instagram van Studio Anna Jirina. Eigenlijk zou ik dit nog wel willen uitbreiden en ik wil ook meer doen met video’s. Maar, eerlijk is eerlijk: tijd is schaars! Het is ontzettend belangrijk om aanwezig te zijn op sociale media als je je webshop wil laten groeien, maar onderschat dit niet. Content maken kost ontzettend veel tijd, maar het is het zeker waard.

Maar, laat je ook zeker niet ontmoedigen als je even geen inspiratie hebt. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit! Zorg er in ieder geval voor dat je jouw gezicht en brand regelmatig laat zien, door middel van posts en stories. Deel waardevolle en mooie posts waar je doelgroep echt iets aan heeft.

2. Pak je producten mooi en netjes in

Het moet niet alleen een feestje zijn om pakketjes in te pakken, maar ook zeker om uit te pakken. Het is ontzettend leuk om je klanten blij te maken, maar je wil natuurlijk vooral dat ze blijven terugkomen in je webshop. Stop er een leuk, persoonlijk kaartje bij, gebruik mooi lint en inpakpapier of versier je pakketje met wat confetti. Doe vooral wat jij leuk vindt en wat bij jou en je aanbod past!

Zo plak ik mijn pakketjes en verzendzakken altijd netjes dicht met stickers, voorzien van mijn eigen logo. Dit ziet er niet alleen professioneel uit, maar het creëert ook herkenbaarheid. Bij Stickerkoning vind je allerlei soorten stickers, waaronder textielstickers. Ontzettend handig voor het offline promoten van je bedrijf, bijvoorbeeld op een markt of beurs.

succesvolle webshop

3. Gebruik Pinterest om je webshop te promoten

Sinds ik Pinterest gebruik, zijn mijn websites Anna Jirina en Studio Anna Jirina enorm hard gegroeid. Niet alleen trek ik dagelijks meer verkeer naar mijn blogposts, maar ook naar de producten in mijn webshop. Ik maak zowel pins aan voor blogposts, als voor mijn producten. Hierboven zie je enkele voorbeelden van pins die ik aanmaak voor mijn producten en freebies (leuke weggevertjes). In dit artikel vind je 5 bruikbare tips voor je zakelijke Pinterest account.

Inmiddels is Pinterest een hele grote motor achter mijn bedrijf en dus plan ik regelmatig een middagje in om nieuwe pins aan te maken. Net als het maken van content is Pinterest erg tijdrovend, maar naar mijn mening absoluut onmisbaar als je een succesvolle webshop wil starten!

4. Ga aan de slag met e-mailmarketing

E-mail marketing klinkt misschien ouderwets, maar het is echt ontzettend effectief voor een succesvolle webshop. Voor Studio Anna Jirina stuur ik ongeveer twee keer per maand een nieuwsbrief uit en dit heeft me al een heleboel opgeleverd. Niet alleen euro’s, maar ook hele enthousiaste (potentiële) klanten en leuke, lieve berichtjes.

Momenteel gebruik ik de gratis versie van Mailchimp om nieuwsbrieven uit te sturen, maar in de toekomst wil ik misschien overstappen naar een ander platform. Ik wil namelijk meerdere e-mail lijsten aanmaken, zodat ik mijn doelgroep beter kan bedienen. Mocht je aan de slag willen met e-mail marketing dan is dit dus zeker iets om je in te verdiepen!

5. Organiseer af en toe een leuke actie

Regelmatig organiseer ik een toffe actie in mijn webshop en dit werkt bijna altijd. Zo bied ik regelmatig een leuke korting of gratis verzending aan of geef ik klanten een cadeautje bij hun bestelling. Mensen zijn nou eenmaal dol op gratis verzending, dus ik kan je zeker aanraden om pakketjes boven een X bedrag gratis te verzenden.

Houd ook rekening met feestdagen, zoals Kerst en Black Friday. Dit zijn natuurlijk perfecte momenten om een toffe actie te organiseren in je webshop! Om overzicht te bewaren, kan het handig zijn om een contentkalender te gebruiken. Zo kun je ver vooruit kijken en handig inspelen op speciale dagen. Zeker een aanrader als je een succesvolle webshop wil starten!

Meer lezen over het starten van een webshop?

In dit artikel over een webshop starten in 10 realistische stappen vind je ook een heleboel waardevolle tips om van je startende webshop een succes te maken.

Heb jij een webshop of lijkt het je leuk om een webshop te starten?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
succesvolle webshop

1 Reactie

  1. 29 oktober 2020 / 14:15

    Wat een goede tips allemaal! Ik ben me nu aan het verdiepen in email en pinterestmarketing want ik denk dat ik hier nog veel uit kan halen voor mijn bedrijf. Ik neem jouw tips in ieder geval vast mee, thanks 😉
    Justine onlangs geplaatst…Deze 3 had je vast nog niet gezien!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge