Geld besparen op boodschappen? Zo doe je dat!

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat boodschappen de laatste tijd flink duurder zijn geworden, als gevolg van de inflatie. Maar, met een paar kleine aanpassingen en simpele trucjes is het zeker nog wel mogelijk om budget boodschappen te doen. Ben jij benieuwd naar de beste tips om geld te besparen op boodschappen? Lees verder!

geld besparen op boodschappen

1. Koop zoveel mogelijk seizoensgroente

Iedereen klaagde de afgelopen maanden steen en been dat komkommers, paprika’s en tomaten zo ontzettend duur zijn geworden. Inmiddels kun je alweer een komkommer scoren voor €0,39 cent. Dat groente duurder is heeft niet alleen met inflatie te maken, maar vooral met de seizoenen. Paprika’s waren bijvoorbeeld zo duur omdat de oogst in Spanje was mislukt, als gevolg van aanhoudende sneeuw.

In Nederland worden bepaalde groenten alleen ‘s zomers verbouwd. En alles wat van ver wordt gehaald is automatisch duurder. Als je veel geld wil besparen op boodschappen, dan is het slim om zoveel mogelijk seizoensgroente te kopen. Voor Kiwify schreef ik er een uitgebreid artikel over, inclusief een handig overzicht van de seizoensgroenten per maand.

2. Baseer je maaltijden op aanbiedingen

Heb je ook weleens, dat je met een bepaald recept idee de supermarkt in gaat, en dat je ineens allemaal aanbiedingen tegenkomt, van dingen die je niet nodig hebt? Ik heb dat dus regelmatig ;-). Zo waren een tijdje geleden de courgettes in de aanbieding bij Lidl: slechts €0,39 per stuk. Voor dat geld kun je ze niet laten liggen!

Ik heb er toen twee meegenomen: eentje voor in de vegetarische wraps (in plaats van de champignons die ik eigenlijk wilde hebben) en eentje om courgettesoep mee te maken. Ook waren de vegetarische wokstukjes in de aanbieding, dus nam ik dit mee voor in de wraps, in plaats van vegetarisch gehakt.

3. Doe boodschappen bij verschillende supermarkten

Ik hoor je denken: pff, daar heb ik toch helemaal geen tijd voor? Gelukkig zitten de meeste supermarkten bij elkaar in de buurt, zeker in winkelcentra. Zo zit er bij mij een Aldi tegenover de Jumbo, en een Albert Heijn tegenover de Lidl. En ik moet wekelijks toch bijna altijd naar minimaal twee supermarkten, omdat ik bepaalde favoriete producten heb ;-). Het is echt een kleine moeite, zeker als het eenmaal in je routine zit.

Door naar verschillende supermarkten te gaan, kun je ook goed de prijsverschillen zien. Zo zijn bijvoorbeeld (pasta)saus, kaas, eieren, appels, producten in blik, linzen in zak en brood bij Aldi en Lidl heel betaalbaar, als je het vergelijkt met de prijzen van Albert Heijn of Jumbo. Bij Jumbo haal ik eigenlijk alleen de producten die Lidl en Aldi niet hebben of die ik daar niet lekker vind, zoals thee, havermelk en bepaalde frisdranken.

Tip: shop WC-papier bij Kruidvat, hier betaal je het minst!

boodschappen tas duurzaam

4. Baseer je gerechten op budget producten

Ik ben echt gek op lekkere en gezonde recepten met uitsluitend budget producten, zoals bijvoorbeeld couscous salade. Wat ik regelmatig doe, is gerechten baseren op ingrediënten die ik al heb. Dit is ook gelijk een fijne manier om je voorraadkast leeg te maken, zonder heel veel nieuwe boodschappen te hoeven kopen.

Er zijn veel producten die altijd betaalbaar zijn, zoals bonen en groente in pot of blik en diepvriesgroente. Een blik kidneybonen à €0,86 is bijvoorbeeld perfect om te verwerken in burrito’s of een Mexicaanse bonensalade. Tomatenblokjes zijn dan weer erg geschikt als basis voor je pastasaus, dit is ook nog eens veel gezonder en goedkoper dan kant-en-klare pastasaus.

5. Geld besparen met weekboodschappen

Een inkoppertje natuurlijk, maar toch moet ik ‘m even benoemen. Wil je geld besparen op boodschappen, dan loont het echt om weekboodschappen te doen. Door elke dag naar de supermarkt te gaan, kom je sneller in de verleiding om dingen te kopen die je niet echt nodig hebt. Vervolgens blijf je met de producten zitten en gooi je het weg, omdat het over datum is: super zonde.

Probeer dus echt om boodschappen te doen voor een hele week, of als dat echt niet lukt, voor meerdere dagen. Ook af en toe een kliekjesdag is echt een aanrader. Doe alleen boodschappen als het écht moet en je echt niks meer in huis hebt waar je een maaltijd van kan fabriceren.

Geld besparen op boodschappen: de conclusie

Met deze handige trucjes is het dus zeker nog mogelijk om geld te besparen op boodschappen. Het is vooral een kwestie van weten wat je waar het beste kunt kopen. De prijzen per product kunnen echt aanzienlijk verschillen bij supermarkten – let er maar eens op!

Wat zijn jouw beste tips om geld te besparen op boodschappen?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
geld besparen op boodschappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge