Meer doen in minder tijd: Stappenplan voor meer productiviteit

Laten we eerlijk zijn: de voldoening die je voelt na een productieve dag is real! Ik ben echt dol op dit soort dagen waarop ik taak na taak afvink. Maar dit komt natuurlijk niet vanzelf.. De afgelopen jaren heb ik dan ook een hoop geëxperimenteerd om uit te vinden hoe je productief kunt werken. In dit artikel vind je mijn stappenplan voor meer productiviteit, zodat jij ook meer kunt doen in minder tijd. Lees gauw verder!

productiviteit

Boost je productiviteit met dit stappenplan

Als je zelfstandig ondernemer bent en/of als je veel thuis werkt dan weet je dat het best lastig kan zijn om de hele dag productief te werken. Gelukkig zijn er een aantal trucs die jij kunt toepassen om je productiviteit te boosten. Hier vind je mijn stappenplan met 5 concrete tips, waar je direct mee aan de slag kunt:

1. Stel duidelijke doelen

Naar mijn mening zijn twee elementen cruciaal om productief te kunnen zijn: discipline én een duidelijk doel. Een doel wakkert je discipline om hard te werken en productief te zijn namelijk nog meer aan. Je wil het doel immers zo snel mogelijk bereiken!

Nu ik alweer 3 jaar (time flies!) fulltime onderneem maakt dit voor mij echt het verschil, omdat ik ook echt ergens naartoe werk en iets aan het opbouwen ben. Ik heb doelen die ik wil behalen en daarvoor heb ik een duidelijke strategie, wat al een hoop scheelt!

Maar ook als je in loondienst werkt kun je natuurlijk bepaalde doelen stellen voor jezelf, naast de doelen of targets die je misschien sowieso al moet behalen. Ook een promotie of loonsverhoging kan een doel zijn. Of als je jezelf meer wil ontwikkelen, kan een opleiding of training volgen (die je nodig hebt om door te kunnen groeien of een carrierèswitch te maken) een mooi doel zijn om jezelf gemotiveerd en gedisciplineerd te houden.

2. Verdeel je werkdag in blokken

Sinds kort heb ik iets nieuws ontdekt, wat voor mij enorm goed werkt: mijn werkdag verdelen in blokken! Zo heb je namelijk veel meer overzicht en minder het gevoel dat je alles door elkaar doet. Dat kan ook zeker een enorme valkuil zijn als ondernemer, omdat je je dagen zelf kunt indelen.

Als je net als ik voor klanten werkt, is het enorm belangrijk om je tijd af te bakenen, zodat je ook nog aan je eigen werk toekomt. Denk aan het maken van content, blogs en nieuwsbrieven, het doen van je administratie of het werken aan je eigen producten, zoals cursussen en e-books.

Door je werkdag op te delen in blokken, creëer je een duidelijke scheidingslijn tussen verschillende taken. Je kunt je werkdag bijvoorbeeld opdelen in 2-5 blokken, afhankelijk van hoeveel tijd je taken kosten.

Probeer je dan ook aan de tijden te houden die je ervoor rekent, omdat je anders je taken niet op tijd af hebt. Het is in ieder geval belangrijk dat je een realistische planning maakt. Wat voor jou haalbaar is ontdek je gaandeweg!

Extra tip: Leg je telefoon ver weg als je in een werkblok zit, zodat je full focus kunt werken. Na een blok kun je gerust even een pauze inplannen waarbij je je telefoon er even bij pakt. Leg hem dan wel weer weg voor het volgende werkblok, zodat je niet in de verleiding komt om te gaan scrollen.

Extra tip: Heb je net als ik veel verschillende taken, dan kun je ook gaan werken met themadagen. Zo is woensdag altijd mijn creatiedag: een dag waarop ik aan mijn eigen producten werk en niet voor klanten.

online bedrijf

3. Begin met kleine taakjes

Ken je het gevoel, dat het lijkt alsof je heel veel moet doen, terwijl het eigenlijk allemaal kleine taakjes zijn? Hoe langer je deze taken uitstelt, hoe erger dat gevoel wordt. Voor mij werkt het enorm goed om de dag te beginnen met kleine taakjes, ook al lijken ze misschien niet zo relevant. Maar juist dát zorgt ervoor dat je ze blijft uitstellen!

Heb je iedere week veel kleine taakjes, dan kun je deze ook verzamelen in een werkblok. Zo vind ik het heel fijn om maandag ochtend gelijk mijn kleine taakjes-lijst af te werken, omdat ik dan vaak toch nog een beetje moet opstarten. Op die manier maak ik mijn hoofd leeg en heb ik meer ruimte voor grotere taken, wat je productiviteit meteen een boost geeft!

Heb je geen kleine taakjes (lucky you!), dan kun je de eat the frog-methode toepassen. Bij deze methode begin je de dag met hetgeen waar je het meest tegenop ziet. Je productiviteit en je zelfvertrouwen krijgen hier een enorme boost van, probeer het maar eens!

4. Batch overlappende taken

Iets wat ook enorm helpt voor je productiviteit is taken batchen, oftewel samenvoegen. Het klinkt enorm simpel, maar er zit een logische theorie achter. Je kunt je hersenen een beetje vergelijken met een computer: er staan elke dag talloze tabbladen open, teveel tabbladen zorgen ervoor dat je vastloopt. Zo werkt het ook met je brein.

Door teveel tegelijk te proberen te doen, raken je hersenen overbelast. Voor elk taakje moet er namelijk weer een ander tabblad opengeklapt worden. Dit kun je voorkomen door overlappende taken te batchen. Deze manier van werken is niet alleen enorm goed voor je productiviteit, maar ook voor je mentale uithoudingsvermogen, zodat je aan het einde van de dag minder gaar bent.

Hoe dat er in de praktijk uitziet? Ik zal een voorbeeld geven vanuit mijn eigen ervaring. Stel, ik schrijf een blog met tips over SEO optimalisatie van je webshop, dan maak ik hier ook gelijk een nieuwsbrief, een Instagram post en een story reeks van waarin ik een paar dingen uitlicht.

Die hoef ik niet meteen te posten (kan natuurlijk wel), maar zo hoef ik niet op een later moment de hele blog weer door te lezen om te zien wat ik er ook alweer over schreef. Het maken van de posts gaat namelijk een stuk slomer als ik er niet meer helemaal ‘in’ zit.

5. Zorg voor een beloning

Productief werken wordt nog leuker en makkelijker als er een beloning tegenover staat. Die heb je meer dan verdiend, want vandaag ben je immers weer een dag dichterbij je doel gekomen! Ook al ben je er nog niet, dit soort beloningen onderweg zorgen voor meer uithoudingsvermogen en balans.

Elke dag productief werken zonder beloning is het recept voor een burnout. Zorg er dus voor dat je een beloning hebt staan (je hoeft ‘m niet letterlijk in je planning te schrijven, maar dit mag natuurlijk wel als het voor jou helpt). Wat bij mij ook goed werkt is afwisselen met mijn beloningen, zodat het ook echt voelt als iets speciaals.

De ene dag haal ik een iced matcha latte (mijn favoriete drankje op dit moment!) en ga ik lekker in de zon zitten, de andere dag lees ik in een (nieuw) boek, kook ik een uitgebreide (favoriete) maaltijd of kijk ik een vlog van leuke YouTubers die ik volg. Ook een borrelavondje of (thuis) eten met vrienden kan een beloning zijn!

Je productiviteit boosten: de conclusie

Hopelijk heb ik je met dit stappenplan kunnen inspireren om je productiviteit te boosten! Natuurlijk blijft het uitproberen wat voor jou wel en niet werkt en dat kan door de jaren heen ook veranderen, dus blijf experimenteren! Heb jij nog handige tips voor meer productiviteit? Laat het weten in een reactie!

Bewaar dit artikel via Pinterest:
productiviteit boosten tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge