Altijd moe? Dit moet je doen voor meer energie!

Altijd moe zijn, het kan je echt opbreken. Zeker als je ook nog slecht slaapt en dus niet voldoende oplaadt. Moe zijn kan vele oorzaken hebben. Ben jij altijd moe en wil je weten wat jij kunt doen om meer energie te krijgen? In dit artikel vind je 5 praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt! Lees gauw verder.

altijd moe

1. Zoek uit waarom je altijd moe bent

Allereerst is het erg belangrijk om de oorzaak te achterhalen van waarom je altijd moe bent. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan! Het is altijd verstandig om even naar de dokter te gaan, deze kan je ook doorverwijzen om bloed te laten prikken. Of houd een logboek bij: op welke dagen voel je je extreem moe en zijn er dagen dat het iets beter gaat? Waardoor komt dat denk je?

Zo weet ik bijvoorbeeld van mezelf dat ik heel erg moe kan zijn als ik overprikkeld ben. Dit kan vooral gebeuren als ik op sociaal vlak iets te veel plan, waardoor ik geen tijd heb om mezelf weer op te laden. Als je weet waardoor je altijd moe bent, kun je hier beter rekening mee houden in je planning.

2. Ga eens een avondje helemaal offline

Herken jij het gevoel dat je altijd aan staat? We zitten een groot deel van onze dag achter een scherm, zeker nu werk en privé steeds meer met elkaar verweven is. Naast werk krijg je ook de hele dag prikkels binnen van bijvoorbeeld social media en groepsapps op Whatsapp. Hoewel ik het ‘s avonds ook wel lekker vindt om eens doelloos te scrollen, doe ik dit niet dagelijks.

Ook probeer ik dingen die ik nog moet regelen buiten werk om, te doen in een soort regeluurtje. Dit kan zijn ergens een bestelling plaatsen, een belletje plegen, iemand iets vragen wat al de hele tijd in mijn hoofd zit, een factuur betalen etc. Zo voorkom ik dat ik de hele avond op mijn telefoon zit. Wanneer ik al die regel dingen heb gedaan, kan ik gerust een avondje offline.

Pas wanneer ik offline ben en mijn aandacht helemaal bij een serie, film of boek kan houden, laad ik weer op. Het zorgt er ook voor dat ik beter slaap, omdat ik zo voor het slapengaan veel minder prikkels binnenkrijg.

3. Moe en futloos? Zorg voor beweging!

Beweging is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je moe bent. Ik heb ook weleens van die dagen, dat mijn lichaam echt nee zegt. Of dat ik denk: ik heb hier helemaal geen tijd voor. Maar, ik weet ook dat ik me mentaal beter ga voelen als ik wél even in beweging kom en ga wandelen. Na zo’n wandeling voel ik me altijd veel rustiger in mijn hoofd en door de frisse lucht trekt dat gevoel van moe zijn weg.

Ook ben ik sinds dit jaar begonnen met thuis yoga oefeningen doen, aan de hand van YouTube-video’s. Dit zorgt ervoor dat ik echt zoveel lekkerder slaap, me rustiger voel en veel minder spierpijn heb! Het helpt ook goed als je nek- en schouderklachten hebt van de hele dag achter je bureau zitten.

altijd moe

4. Eet gezond en beperk je suikerinname

Sinds ik een jaar geleden (tijdelijk) stopte met het eten van suiker, merkte ik zo’n enorm verschil. Ik had een sapkuur gedaan en was toen vastbesloten om daarna zo gezond mogelijk te eten. Niet alleen at ik veel minder suiker, maar ook minder koolhydraten. Allebei staan ze erom bekend dat je er ontzettend sloom van kan worden en het zelfs je slaap kan beïnvloeden. Ikzelf ben hier bijvoorbeeld heel gevoelig voor.

Ben je altijd moe, dan is het zeker een aanrader om je voedingspatroon eens kritisch te bekijken. Probeer eens een tijdje wat minder suikers en koolhydraten te eten om te zien wat het met je doet. Ik kwam bijvoorbeeld veel makkelijker uit bed, sliep sneller in én ik voelde me gedurende de dag ook fitter en energieker.

5. Zorg voor voldoende slaap

Een dooddoener natuurlijk, maar slaap is oh zo belangrijk! Als je altijd moe bent, dan kan het simpelweg zijn dat je te weinig slaapt. Het aantal uur slaap dat je nodig hebt, is voor iedereen weer anders. Ook heeft iedereen weer een ander ritme. Heb je moeite met in slaap komen en ben je daardoor altijd moe, dan kun je op zoek gaan naar de oorzaak hiervan.

Krijg je teveel prikkels voor het slapengaan, heb je geen ritme of zorgt je voeding voor slapeloze nachten? Iets wat bij mij enorm heeft geholpen, is het slikken van magnesium pillen. Deze helpen bij de aanmaak van melatonine, het stofje dat je slaperig maakt. Ook slaap ik met magnesium nog dieper en word ik meer uitgerust wakker!

Ben je net als ik een avondmens, en heb je daardoor moeite om vroeg in slaap te vallen? In dit artikel vind je 5 tips om beter te slapen.

Altijd moe zijn: de conclusie

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je altijd moe bent. Het is super belangrijk om dit eerst te achterhalen, zodat je de oorzaak kunt wegnemen in plaats van alleen de symptomen te bestrijden. Daarnaast kan ook het minderen met suikers en koolhydraten echt een game changer zijn, zodat jij je weer fit en energiek voelt.

Ben jij ook regelmatig moe? Welke tips ga jij toepassen?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
altijd moe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge