Domein autoriteit van je blog verhogen: 5 Tips

Als blogger of online ondernemer heb je er vast weleens van gehoord: domein autoriteit. Maar, wat is het eigenlijk precies? Misschien vraag je je ook wel af of het echt zo belangrijk is. In dit artikel kun je er alles over lezen en vind je 5 praktische tips om je domein autoriteit te verhogen.

domein autoriteit verhogen

Domein autoriteit van je website: wat is het?

Simpel uitgelegd is je domein autoriteit (ook wel DA-waarde genoemd) de waarde die Google toekent aan jouw website. Domein autoriteit is een algoritmische waarde, ontwikkeld door het bedrijf Moz, die ook hele handige SEO-tools biedt.

De domein autoriteit wordt gebruikt om de waarde van je website te vergelijken met anderen. Je domein autoriteit geeft aan hoe goed jouw website rankt binnen zoekmachines. Dit wordt aangegeven met een waarde van 0 tot 100.

Wanneer is je domein autoriteit hoog?

Je domein autoriteit is een logaritmische score: van 80 naar 90 stijgen is moeilijker dan van 10 naar 20. Naarmate je domein autoriteit steeds hoger is, stijgt het dus steeds minder snel. Voor een blog is een DA waarde van 30 tot 40 relatief hoog, maar het kan jaren duren voordat je dit bereikt.

Wat levert een hoge domein autoriteit op?

Een website met een hoge domein autoriteit is interessant voor linkbuilding. Als jij een link naar jouw website plaatst op een website met een hoge domein autoriteit, is dat gunstig voor jouw positie in Google.

Als je een blog hebt, betekent dat dus dat bedrijven graag met je willen samenwerken, omdat een link op jouw blog interessant voor ze is. Hoe hoger je domein autoriteit is, hoe hoger het tarief is dat kunt rekenen voor een gesponsord artikel.

Geld verdienen met bloggen

Een hoge domein autoriteit is dus heel belangrijk als je geld wil verdienen met bloggen. Bij veel blogplatformen kun je vaak ook alleen pitchen op opdrachten bij een domein autoriteit van 20 en hoger.

Het blogplatform LinkPizza is hier een goed voorbeeld van. Zeker een aanrader om je hier aan te melden als je een blog hebt, want er verschijnen bijna dagelijks nieuwe opdrachten.

starten met ondernemen

Domein autoriteit verhogen: 5 tips

Het is dus wel duidelijk dat een hoge domein waarde enorm belangrijk is, zeker als je een blog of webshop hebt. Jij wil natuurlijk dat Google jouw website hoog laat ranken, want dit kan je veel (meer) klanten en dus omzet opleveren. Met deze 5 tips kun je jouw domein autoriteit verhogen:

1. Schrijf een gastblog voor een relevante website

Om je DA score te verhogen, is het belangrijk om waardevolle links naar jouw website of blog te krijgen. Maar, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een van de beste manieren om toch te kunnen linkbuilden, is door te gaan gastboggen.

Stel, je hebt een blog over reizen. Een link naar jouw website van een grote of bekende website over reizen zorgt ervoor dat jouw domein autoriteit stijgt. Hierbij is het wel belangrijk dat de website waarop je gaat gasbtloggen ook een hoge DA waarde heeft. Check dus voordat je gaat gastbloggen altijd de domein autoriteit van de desbetreffende website, bijvoorbeeld via deze online tool.

2. Zorg voor een SEO-geoptimaliseerde website

Het SEO-optimaliseren van je website is natuurlijk stap 1 als je jouw DA-waarde wil verhogen. Zorg er onder andere voor dat je website goed beveiligd en mobielvriendelijk is en snel laadt. Ook is het van belang om al je (bestaande en nieuwe) pagina’s en blogposts te optimaliseren. De gratis WordPress-plugin Yoast SEO helpt je hierbij.

Om te voorkomen dat je website traag wordt, is het ook belangrijk om je website zo ‘schoon’ mogelijk te houden. Verwijder plugins die je niet meer gebruikt en zorg ervoor dat je niet te zware bestanden uploadt. In dit artikel vind je tips voor het optimaliseren van afbeeldingen op je website of webshop.

3. Verwijder uitgaande do follow links

Iets wat ook zeker bijdraagt aan een hoge DA score, is links naar andere websites op jouw website verwijderen. Elke keer wanneer jij een do follow link plaats naar een andere website, vloeit er als het ware waarde weg van jouw website. Dit is precies waarom bedrijven zoveel interesse hebben in linkbuilding.

Wees dus kritisch in het plaatsen van do follow links. Maak je links zoveel mogelijk no follow, zeker als je linkt naar websites met een slechte SEO-score. Do follow links plaatsen naar websites met een hoge DA kan dan wel weer relevant zijn voor jouw eigen DA, mits de onderwerpen overeenkomen.

Momenteel ben ik ook mijn blog helemaal aan het opschonen. Iets waar ik heel erg van schrok, is dat er op mijn blog een heleboel uitgaande do follow links naar andere websites staan. Sommige websites waar ik naartoe linkte bestaan niet eens meer, dus dat is heel slecht voor je SEO-score! Mijn blog bestaat inmiddels 10 jaar en toen ik begon was ik helemaal niet bezig met SEO-optimalisatie.

Sinds ik een groot deel van deze links heb opgeruimd, is mijn domein autoriteit gestegen van 19 naar 26!

4. Zorg voor een goede interne linkstructuur

Iets wat vaak wordt onderschat, is het belang van een goede interne linkstructuur op je website. Daarmee wordt bedoeld dat je in je content verwijst naar andere relevante pagina’s en blogs op je website. Plaats dus altijd interne links naar eerder geschreven content in je blogposts.

Zorg er wel voor dat je de link achter een relevante anchor tekst plaatst en dat ‘ie opent in een nieuw tabblad. Op deze manier wordt het voor je bezoeker makkelijker om de informatie te vinden die hij zoekt. En Google houdt ook van duidelijke websites!

5. Zorg voor kwalitatieve content

Natuurlijk is het ook belangrijk om te blijven werken aan kwalitatieve content. Zo zorg je ervoor dat Google jouw website als relevant blijft zien. Focus je dus op het schrijven over onderwerpen die op dit moment interessant zijn en waar veel naar wordt gezocht.

Zorg ervoor dat alle blogs die je schrijft SEO-geoptimaliseerd zijn. Vind je het lastig om het zoekwoord van een artikel te bepalen? De Google Zoekwoordplanner kan je hierbij helpen. Via deze tool kun je zien op welke zoekwoorden veel wordt gezocht en welke zoekwoorden veel concurrentie hebben.

Met welke tip om je domein autoriteit te verhogen ga jij aan de slag?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
domein autoriteit verhogen

1 Reactie

  1. 28 juni 2023 / 22:01

    Yess mega waardevolle blog! Heeft me geinspireerd ook eens naar linkjes te gaan kijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge