Last van overprikkeld zijn? Deze 10 dingen helpen!

Hoi allemaal! We hebben, denk ik, allemaal weleens te maken met overprikkeld zijn. Vooral als je hoogsensitief bent is dit gevoel je vast niet onbekend. Bij mij uit het zich altijd in extreem moe en traag zijn, het gevoel van een plastic zak om mijn hoofd te hebben en weinig concentratie hebben. Herken jij dit ook? Lees dan gauw verder, want in dit artikel vind je 10 dingen die helpen als je last hebt van overprikkeld zijn.

overprikkeld zijn
Huisdieren zijn altijd de beste vorm van therapie 😉

1. Leg de lat niet te hoog

Op een dag waarop je het gevoel hebt dat je watten in je hoofd hebt, krijg je maar weinig gedaan. Meestal voel ik nu wel aan wanneer ik overprikkeld raak en probeer ik mijn schema daar een beetje op aan te passen. Gelukkig kan ik dat als freelancer doen, waar ik echt heel dankbaar voor ben! Na vier jaar ondernemen weet ik inmiddels wel een beetje hoe ik in elkaar zit ;-). Zo probeer ik denkwerk te vermijden en begin ik de dag liever met wat simpele taken, om weer even in de flow te komen. Accepteer dat je misschien niet alles op je to do lijst gedaan krijgt als je overprikkeld bent. Je ertegen verzetten kost alleen maar meer energie.

2. Ga wandelen op een rustige plek

Niets is zo fijn dan even je hoofd leegmaken tijdens een wandeling, als je overprikkeld bent. Het is dan wel verstandig om drukke plekken te vermijden en bijvoorbeeld niet de stad in te gaan. Kies dus voor een rustige route, wandel in stilte of luister naar rustige muziek. Een podcast kan ook fijn zijn, maar dat hangt een beetje af van het onderwerp ;-). Ook een noise cancelling koptelefoon kan heel prettig zijn als je snel last hebt van drukke omgevingsgeluiden. Je gaat natuurlijk wandelen om te ontprikkelen, dus het is niet de bedoeling dat je batterij nog verder leegraakt.

3. Plan zoveel mogelijk rustmomenten in

Makkelijker gezegd dan gedaan misschien, maar probeer toch zoveel mogelijk rust te pakken. Start ‘s ochtends rustig op of doe even een middagdutje. Ik ben zelf geen fan van dutjes, dat doe ik eigenlijk nooit, dus ik probeer op een andere manier wat rustiger aan te doen. Een dag geen boodschappen doen, niet koken of geen make-up dragen vind ik bijvoorbeeld heel relaxed als ik overprikkeld ben. En ‘s avonds lekker op de bank ploffen in mijn eentje, in plaats van bij een vriendin te gaan eten.

4. Maak een gezonde maaltijd

Soms werkt koken ook juist heel goed ter afleiding en word ik er helemaal zen van. Kies bij voorkeur voor een makkelijk gerecht en iets wat snel klaar is. Op zo’n dag waarop je overprikkeld bent is het extra belangrijk om gezond te eten, zodat je de volgende dag weer fit en uitgeslapen uit bed stapt. Zo vind ik het altijd heerlijk om soep te koken, want dat kan eigenlijk niet fout gaan en je kunt er lekker de tijd voor nemen.

contact

5. Zet je telefoon op stil

Nou heb ik mijn telefoon altijd op stil, maar kijk ik alsnog 100 keer per dag op dat ding. Tegenwoordig begin ik mijn werkdag door mijn telefoon weg te leggen, bijvoorbeeld in de slaapkamer. Zo kan ik gelijk een goede start maken zonder steeds afgeleid te raken. Vooral als ik overprikkeld ben kost het me heel veel energie om op alle berichten te reageren en vaak kan het prima even wachten. Als je overprikkeld bent is het nog belangrijker om dingen echt met volle aandacht te doen. Niet alleen tijdens je werk, maar ook met andere taken.

6. Lees een goede roman

Ook het lezen van een boek kan helpen als je overprikkeld bent. Sowieso merk ik dat alles wat niet met een schermpje te maken heeft op zo’n moment goed is. Kortom, alles wat niet zorgt voor extra prikkels of afleidt. Ik vind het zelf altijd fijn om een roman te lezen, want van informatieve of zelfhulpboeken word ik juist heel actief en draaien mijn hersenen op volle toeren. Zo lees ik graag feelgood boeken, maar kan ik me ook helemaal verliezen in spannende thrillers.

7. Doe een yoga sessie (desnoods thuis)

Dit jaar ben ik begonnen met yoga en ik merk zoveel verschil! Ik ben rustiger en slaap veel beter. Om de drempel zo laag mogelijk te maken voor mezelf doe ik thuis yoga oefeningen met YouTube-video’s. Meestal sluit ik de dag af met een fijne yoga sessie, maar als ik overprikkeld ben helpt het ook heel goed om de dag hiermee te beginnen.

8. Neem een lekker warm bad

Als je de gelukkige bent met een bad (ik ben jaloers ;-)), kun je ook heerlijk in bad gaan om te ontprikkelen. Pak er wat lekkers bij, een kop thee en een goed boek en sluit jezelf even af! Heb je net als ik geen bad, dan kan een dagje of avondje wellness ook erg goed doen.

9. Vermijd (te veel) cafeïne

Ik trap er regelmatig weer in: als ik het ‘plastic zak’ gevoel heb (zie intro), denk ik dat nog weleens op te kunnen lossen met meer cafeïne. Maar dit werkt eigenlijk juist averechts. Cafeïne zorgt voor een rusteloos gevoel, wat juist niet fijn is als je al overprikkeld bent. Het is beter om het ‘watten in je hoofd-gevoel’ tegen te gaan door rust te nemen, veel water te drinken en frisse lucht tot je te nemen.

10. Ga lekker op tijd naar bed

Heb je alles al geprobeerd, maar is er niks wat helpt tegen het overprikkeld zijn? Dan zit er nog maar één ding op: lekker op tijd naar bed gaan! Bij mij is dat overprikkelde gevoel altijd verdwenen als sneeuw voor de zon, als ik een goede nacht slaap heb gehad. Als je net als ik een avondmens bent kan het alleen best lastig zijn om vroeg te gaan slapen. In dit artikel vind je 5 tips om lekkerder en beter te slapen.

Benieuwd naar meer tips voor overprikkeld zijn?

Er zijn ook een heleboel boeken geschreven over overprikkeling en hoogsensitiviteit, waar je veel tips en informatie uit kunt halen. Zo ben ik ontzettend benieuwd naar het boek Overprikkeld van Liesbeth Kamerling. Hier heb ik al ontzettend veel goede verhalen over gehoord, dus dit boek gaat op mijn wishlist!

Heb jij weleens last van overprikkeling? Wat helpt bij jou als je overprikkeld bent?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
overprikkeld zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge