Dit heb ik over mezelf geleerd na vier jaar ondernemen

Hoi allemaal! Ik kan eigenlijk niet geloven dat ik al vier jaar onderneem. Als je mijn werk als freelancer ook meerekent, zijn het er zelfs al vijf! En oké, oké, als je mijn blog ook meerekent zijn het er al bijna tien ;-). Het leuke aan ondernemen vind ik dat je altijd iets nieuws kunt proberen, nooit uitgeleerd bent en dat je ook jezelf veel beter leert kennen. Ben je benieuwd wat ik over mezelf heb geleerd na vier jaar ondernemen? Lees gauw verder!

vier jaar ondernemen

1. Ik ben niet snel tevreden

Wat ik de afgelopen jaren heb gemerkt is dat ik best wel streng ben voor mezelf. Ik neem geen genoegen met minder en ben niet snel tevreden over mijn eigen werk. Het kan altijd beter! Dit neemt soms het plezier weg in wat ik doe en dat vind ik ontzettend jammer.

Gelukkig vind ik hier wel steeds meer een balans is, omdat het anders ook niet vol te houden is. Maar vooral als ik niet zo lekker in mijn vel zit komt dat kritische stemmetje weer de kop opsteken. Ik denk dat dat heel normaal is en daarom probeer ik er ook niet teveel aandacht meer aan te geven.

2. Ik ben snel verveeld

Een van de redenen waarom het ondernemerschap juist zo goed bij mij past, is omdat ik snel verveeld ben. Ik houd ervan om veel dingen tegelijk te doen en afwisseling te hebben, anders raak ik onderprikkeld. Zeker als ondernemer kost het soms best wel wat moeite om jezelf te motiveren. Voor mij werkt het in ieder geval erg goed om af en toe wat nieuws te proberen.

Zo heb ik dit jaar de diensten van mijn bedrijf Studio Anna Jirina uitgebreid met webshop branding sessies en het ontwerpen van Instagram templates op maat. Super leuk om te doen!

3. Ik ben nooit uitgeleerd!

Als ondernemer moet je jezelf blijven uitdagen en daarom volg ik ook graag (online) trainingen, masterclasses en cursussen. Gelukkig vind ik het na vier jaar ondernemen nog steeds leuk om mezelf te blijven ontwikkelen en nieuwe dingen te leren. Soms heb ik dit ook echt even nodig om dat vuurtje weer aan te wakkeren.

Krijg jij er ook energie van om jezelf te blijven uitdagen, maar zie je een lange opleiding niet echt zitten? Capabel onderwijs is de specialist in verkorte opleidingen, waardoor je lekker snel aan de slag kunt met datgene waar jij enthousiast van wordt! Onder de naam ‘Capabel BOOST’ hebben zij een speciale selectie gemaakt van modules en cursussen in diverse vakgebieden

Denk bijvoorbeeld aan de vakgebieden Psychologie & Coaching en Vitaal & Fit. De opleidingen van Capabel zijn te volgen op MBO, Bachelor en Master niveau, dus er is altijd een opleiding op jouw opleidingsniveau die bij jou past.

vier jaar ondernemen
Goed nieuws: Met het STAP-budget kun je nu een opleiding, cursus of training volgen van maar liefst €1000. Dit is natuurlijk de perfecte kans om je gratis(!) te kunnen verdiepen in een bepaald vakgebied. Een aantal jaar geleden heb ik ook gebruik gemaakt van het STAP-budget om een coaching traject te volgen bij een business coach.

Of je nou ondernemer bent of in loondienst werkt: iedere EU-burger tussen de 18 en 67 jaar kan gebruik maken van het STAP-budget. De voorwaarde is wel dat je de afgelopen 27 maanden minimaal 6 maanden in Nederland hebt gewerkt, gewoond of een uitkering hebt ontvangen.

4. Als multipotential heb ik verschillende interesses

Na vier jaar ondernemen heb ik geaccepteerd dat ik me binnen mijn onderneming nooit zal kunnen focussen op één ding. Soms vind ik dat jammer, omdat ik ook weleens denk dat mijn bedrijf daardoor niet zo hard is gegroeid als het had gekund na vier jaar. Maar, tegelijkertijd zie ik er nu ook de voordelen van in.

Ik kan namelijk op meerdere vlakken iets betekenen voor bedrijven, wat heel waardevol is! Zo kan ik een bedrijf voorzien van blogs, product- en SEO-teksten, maar ook van mooie banners, GIF’jes, social media content en ander grafisch werk. Het helpt natuurlijk ook dat ik dit ook allemaal moet doen voor mijn eigen bedrijf Studio Anna Jirina en mijn blog.

En doordat ik zoveel verschillende interesses en kwaliteiten heb, zit ik ook nooit zonder werk. Er zitten dus ook zeker voordelen aan het zijn van een multipotential.

5. Ik wil niet afhankelijk zijn

Wat ik altijd zo grappig vind, is dat mensen vaak van mening zijn dat je als ondernemer geen zekerheid hebt. Terwijl het mij juist zeker gevoel geeft dat ik altijd op mezelf kan bouwen en niet afhankelijk ben van een baas voor mijn inkomen. Als iets niet werkt of ik iets niet meer leuk vind, kan ik altijd van richting veranderen binnen mijn bedrijf, zonder dat ik gelijk zonder inkomen zit.

En ik heb niet het risico om ontslagen te worden of gekort te worden in mijn uren, haha. Hier staat natuurlijk wel tegenover dat je als ondernemer ook rekening moet houden met mindere periodes. Soms is er wat minder werk of zit je zelf niet zo lekker in je vel. Sinds ik onderneem vind ik mijn mentale gezondheid dan ook het allerbelangrijkst, want ik ben letterlijk de motor van mijn bedrijf!

Ben jij ook ondernemer? Wat heb jij over jezelf geleerd sinds je bent gestart met ondernemen?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
vier jaar ondernemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge