Mijn ervaring met een businesscoach

Hoi allemaal! Wellicht heb je het al voorbij zien komen op mijn blog, maar de afgelopen tijd heb ik een coachingstraject gevolgd bij een businesscoach. Het volgen van een coachingstraject stond eigenlijk al langer op mijn lijstje en ik vond dat dit een perfect moment was! Ik ben dit jaar begonnen met een heleboel nieuwe inspiratie en een nieuwe werkwijze. In dit artikel deel ik mijn ervaring met een businesscoach en vertel ik ook waarom ik een coach onder de arm heb genomen. Lees gauw verder als je benieuwd bent!

ervaring business coach

Waarom een business coach?

Ik ben sinds ruim drie jaar zzp’er en hoewel ik het heerlijk vind om zelfstandig te werken en zelf mijn tijd te kunnen indelen, mis ik ook weleens een sparringpartner. Ik vind het namelijk heel verfrissend om af en toe met iemand over mijn bedrijf te praten die er wat verder vanaf staat, maar dit doe ik in het dagelijks leven nauwelijks. Gelukkig heb ik wel een aantal vriendinnen die ook een eigen bedrijf hebben, maar ik merk, zeker in deze corona tijd, dat je als zzp’er soms best wel in je eigen bubbel kunt zitten. Ook ik heb weleens geen inspiratie.

Soms was ik het plezier kwijt

Daarnaast merkte ik dat ik het plezier in mijn werk in 2020 af en toe een beetje kwijt was, ondanks dat 2020 zakelijk gezien een van mijn beste jaren ooit was. In 2020 heb ik echt meters gemaakt, waar ik heel erg trots op ben, maar wat er ook voor zorgde dat ik mezelf af en toe voorbij liep. In sommige periodes was er echt weinig ruimte voor inspiratie en werken aan mijn bedrijf, maar moest ik vooral mijn verstand op 0 zetten en opdracht na opdracht wegwerken.

Ik heb het geluk dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken, maar het afgelopen jaar voelde dit helaas niet altijd zo. Ook omdat er naast mijn werk, en dus tevens mijn hobby, weinig andere dingen doe – vooral in deze corona tijd niet.

Moeite met prioriteiten stellen

Naast dat ik het plezier in mijn werk soms een beetje kwijt was, heb ik moeite met prioriteiten stellen. Ik wil heel veel en ik kan heel veel, en ik vind het heel moeilijk om keuzes te maken in wat belangrijk is en wat niet. Ook heb ik het gevoel dat ik bepaalde werkzaamheden niet kán schrappen, omdat alles wat ik doe op een bepaalde manier bijdraagt aan de groei binnen mijn bedrijf.

Zowel mijn blog als mijn grafisch ontwerpbureau en inspiratieplatform Studio Anna Jirina wil ik koste wat kost draaiende houden. Ook omdat ik de afwisseling tussen schrijven en ontwerpen heel fijn vind. Als ik alleen maar zou ontwerpen, zou ik het schrijven en fotograferen gaan missen en vice versa.

Multipotential struggles

Ik ben een multipotential, wat betekent dat ik meerdere talenten en interesses heb. Het geeft mij veel energie en voldoening om mezelf op meerdere gebieden te kunnen ontwikkelen, maar soms put het me ook uit. Ik streef altijd naar meer en beter en ik kan pas rusten als ik iets succesvol heb afgerond. Maar, in het leven van een ondernemer is het werk nooit echt af :p.

Door de jaren heen heb ik mijn perfectionisme gelukkig wel iets van me af weten te schudden, maar nog steeds vind ik het lastig om ook eens 100% tevreden te zijn. Ook binnen mijn bedrijf is er altijd wel iets wat beter kan en daardoor vind ik het soms ook moeilijk om écht te ontspannen. Dit lukt me eigenlijk alleen op vakantie, wat dan ook de reden is dat ik graag drie keer per jaar ga.

Gratis loopbaan coach traject

Wisten jullie al dat je, sinds het begin van deze coronatijd, een gratis loopbaan coach traject kunt volgen, volledig gefinancierd door de overheid? Ik vind dit echt een tof initiatief, vooral omdat er natuurlijk veel ontslagen plaatsvinden in deze tijd en veel mensen zich ook willen laten omscholen. Een loopbaan coach traject is niet alleen bedoeld voor ondernemers, maar ook zeker voor mensen in loondienst.

Ik volgde mijn loopbaan coach traject bij Nienke Strikwerda. Voordat ik de samenwerking aanging met Nienke, hebben we eerst een kennismakingsgesprek ingepland, om te kijken of er een match was. Ik voelde gelijk een heleboel positieve energie bij Nienke en er was zeker een klik: ontzettend belangrijk als je gaat samenwerken!

Goed om te weten: het loopbaan coach traject bestaat uit vier gesprekken van ongeveer 4 uur 1 op 1 coaching. De coachingsessies vinden volledig online plaats.

ervaring business coach

De gesprekken

De gesprekken vonden plaats door middel van beeldbellen, via Microsoft Teams. Het eerste gesprek was een vervolg op het kennismakingsgesprek, waarin ik mijn huidige werksituatie met Nienke besprak. Na het gesprek kreeg ik ‘huiswerk’ mee, namelijk het doen van een aantal tests, waaronder de DISC-persoonlijkheidstest.

Ik vond dit echt een hele leuke test en in de uitslag kon ik me ook zeker vinden: een grote drive, resultaatgericht, individualistisch, het goed kunnen werken onder druk en het verantwoordelijk voelen. Dit moet je als zzp’er ook zeker hebben, maar dit heeft ook altijd al wel in mij gezeten. Ik vond het erg interessant om mijn persoonlijkheid nu ook ‘op papier’ te zien, haha!

Doelstelling en stappenplan

In het tweede gesprek gingen we dieper in op het doel wat ik op de langere termijn voor ogen heb: Locatieonafhankelijk werken (in het buitenland) en financieel vrij zijn. Nu, in corona tijd, echt een ver-van-mijn-bed-show, maar het is natuurlijk wel belangrijk om mijn doel niet uit het oog te verliezen, wat de situatie ook is of gaat zijn.

Samen met Nienke maakte ik een stappenplan, met stappen die ik moet zetten om dit doel te kunnen behalen. De stappen ga ik niet delen op mijn blog, maar het zijn in ieder geval hele concrete stappen.

Drijfveren

Ook hebben we samen gekeken naar mijn drijfveren en heb ik een drijfveren-test gedaan, om inzicht te krijgen in waarom ik doe wat ik doe. Zo bleken vooral mijn zakelijk drijfveer, individualistische drijfveer en esthetische drijfveer heel hoog te zijn, waar ik me helemaal in kan vinden.

Ik vind het fijn om in mijn eentje projecten op te zetten, ik ben creatief/artistiek en dit zet ik in om toffe en vernieuwende ideeën te verzinnen, waar ik geld mee kan verdienen (resultaatgericht). Dit geeft een enorm gevoel van vrijheid en dat is voor mij heel erg belangrijk.

WHY – HOW – WHAT cirkel

Tot slot daagde Nienke mij uit om een WHY – HOW – WHAT cirkel te maken van mijn bedrijf. Iets wat ik ontzettend lastig vond, omdat ik het gevoel had dat de doelgroepen van Anna Jirina en Studio Anna Jirina te ver uit elkaar liggen. Het is natuurlijk niet voor niets dat ik twee websites/blogs ben gestart, in plaats van één. Uiteindelijk heb ik dan ook besloten om de WHY – HOW – WHAT cirkel te maken voor mijn bedrijf Studio Anna Jirina, om het iets te kunnen filteren.

Ook schreef ik een pitch over mezelf en mijn bedrijf, waarin ik dieper inging op de essentie van mijn bedrijf. De pitch ga ik nog een beetje finetunen en binnenkort zal ik ‘m delen op de ‘over mij’ pagina op de website en Instagram van Studio Anna Jirina, spannend!

Het plezier terugvinden in mijn werk

Wat uit onze gesprekken en uit de tests bleek, is dat ik echt doe wat ik leuk vind, maar dat het soms niet zo voelt. We hebben dus ook concreet gekeken naar de stappen die ik kan zetten om het plezier in mijn werk terug te vinden. Wat uit de gesprekken bleek, is dat vooral (over)vermoeidheid ervoor zorgt dat ik minder zin heb in mijn werk. We hebben samen gekeken wat ik eraan zou kunnen doen om ook energie te krijgen, in plaats van alleen maar energie te geven.

Zo bleek dat nieuwe dingen doen en leren mij echt heel veel energie geeft en dat ik dat eigenlijk veel te weinig doe. Dit jaar wil ik dan ook meer ‘aan’ mijn bedrijf werken dan alleen maar ‘in’ mijn bedrijf. Ook wil ik meer tijd vrijmaken om te brainstormen.

Daarnaast krijg ik ook heel veel energie van mensen helpen en kennis delen. Niet voor niets deel ik tips om je webshop te laten groeien op Studio Anna Jirina en deel ik op mijn blog regelmatig tips over ondernemen, bloggen en nog veel meer. Dit jaar wil ik ook zeker meer tijd investeren in het delen van mijn kennis, om zo nog meer mensen te kunnen inspireren!

Van je hobby je werk maken

Het nadeel van ‘van je hobby je werk maken’ is dat er eigenlijk geen hobby meer overblijft :p. Echt ontspannen doe ik nu door niks te doen wat met werk te maken heeft. Zeker in corona tijd vind ik het echt een uitdaging om niet helemaal door te draven qua werk, omdat dat nu zo’n beetje het enige is wat ik kan doen. Eind 2020 en begin 2021 heb ik lekker vakantie genomen en daarna had ik heel veel zin om weer aan de slag te gaan.

Ik begon dit jaar met een XL brainstormsessie, om inspiratie te verzamelen voor Anna Jirina en Studio Anna Jirina. De afgelopen tijd heb ik gemerkt dat ik met meer plezier werk, nu ik ook bewust af en toe tijd vrijmaak om te brainstormen. Er ligt nu altijd een tof idee klaar en dat geeft ook rust!

Tot slot wil ik Nienke ontzettend bedanken voor de toffe coaching sessies! De gesprekken waren ontzettend fijn en waardevol en ik keek iedere week weer uit naar een nieuwe coaching sessie :-). Ik heb heel veel nieuwe inzichten gekregen, waardoor ik er 1000% vertrouwen in heb dat ik mijn doelen ga bereiken. Lijkt het jou ook tof om samen te werken met een coach, dan kan ik je zeker aan te raden om samen te werken met Nienke!

Heb jij ervaring met een businesscoach?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
ervaring business coach

3 Reacties

 1. 19 februari 2021 / 09:10

  Lijkt me heel interessant en waardevol om zo’n traject te doen. Fijn om te lezen dat je dat zelf ook zo ervaren hebt. Ik heb een paar jaar terug een loopbaancoach onder de arm genomen omdat ik totaal geen idee had wat ik zocht in een job. Dat heeft me ook veel inzicht gegeven moet ik zeggen. En ook geruststelling.
  Irene onlangs geplaatst…Dingen waarover te weinig gepraat wordt • de mama-worden-editieMy Profile

 2. 19 februari 2021 / 18:31

  Ik wist helemaal niet dat mensen die in loondienst zitten ook een gesprek konden aanvragen met een business coach. Ik dacht altijd dat dat alleen kon als je zzp’er was. Thanks for sharing! Het lijkt me echt interessant om te kijken wat er uit zulke gesprekken kan komen. Ook al heb ik nog niet echt een business of iets. Volgens mij leer je ook gewoon veel over jezelf en over je doelen voor de aankomende jaren. Heel leuk om jouw ervaring te lezen!
  Yaika onlangs geplaatst…Duurzame kleding: 6 manieren om je kledingkast te verduurzamenMy Profile

 3. 6 april 2021 / 09:17

  Wat goed dat je dit hebt gedaan. Ik wil ook graag eens aan de slag met een coach, maar ik wacht tot mijn jongste straks naar school is (duurt niet lang meer) zodat ik echt full focus aan de slag kan. Ik wil namelijk zoveel, maar weet niet waar te beginnen en ook niet hoe.
  Mirjam Hart onlangs geplaatst…Een dankbaarheidsdagboek bijhouden. Waarom eigenlijk?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge