Eigen bedrijf beginnen? 5 Praktische tips voor jou als starter!

Hoi allemaal! Zoals jullie waarschijnlijk wel weten schrijf ik regelmatig over freelancen en ondernemen! Zo schreef ik onlangs over geld besparen als starter, essentiële dingen die ik elke freelancer kan aanraden en tips waarom je nú je eigen onderneming zou moeten starten. Vandaag is het tijd voor een artikel met praktische tips voor jou als startende ondernemer, hopelijk ben jij net zo enthousiast als ik! Wil jij binnenkort jouw eigen bedrijf beginnen? Lees dan gauw verder!

eigen bedrijf
Een aantal van mijn ontwerpen voor Studio Anna Jirina. Ben jij op zoek naar een logo, illustratie, (visite)kaartje, print of iets anders op het gebied van ontwerp? Neem dan even contact op via info@studioannajirina.nl!

1. Schrijf een ondernemingsplan

Het schrijven van een ondernemingsplan is altijd een goed idee, of je nou klein of groot wil beginnen. Heb je een tof concept bedacht en wil je gebruik maken van crowdfunding of wil je geld lenen bij de bank? Het schrijven van een ijzersterk ondernemingsplan is een belangrijke voorwaarde om hiervoor in aanmerking te komen!

Daarnaast is een ondernemingsplan natuurlijk ook waardevol voor jezelf: zo kun je de risico’s en kansen van je bedrijf in kaart brengen. Op internet vind je diverse voorbeelden van een ondernemingsplan. Kom je er nog niet helemaal uit? Je kunt mede-ondernemers altijd om hulp vragen, bijvoorbeeld in de Facebook-groep ‘Ambitieuze Meisjes!’

2. Besteed aandacht aan goede SEO-teksten op je website

Het maken van een website is niet zo moeilijk, het trekken van bezoekers en potentiële klanten wel! Niet alleen het schrijven van de algemene voorwaarden en een goede privacyverklaring zijn belangrijk, de tekst op je website moet ook SEO-proof zijn. Houd hier rekening mee op alle pagina’s van je website.

Het is aan te raden om relevante zoekwoorden te gebruiken in je tekst, daarnaast is Google dol op synoniemen. Door synoniemen te gebruiken zorg je er ook voor dat de tekst prettig leesbaar is. Je schrijft immers teksten voor potentiële klanten en niet voor Google zelf. Vind je het lastig om de juiste keywords te bepalen? Op internet vind je diverse tools die jou hierbij kunnen helpen! Ik vind zelf de zoekwoordplanner van Google erg fijn.

Extra tip: Overweeg ook zeker om als beginnend bedrijf te gaan bloggen, dit is super goed voor je online zichtbaarheid! Überhaupt is bloggen een dikke vette aanrader voor ieder bedrijf! Websites die regelmatig nieuwe content publiceren zijn relevant voor zoekmachines, zoals Google, en zullen sneller en beter worden gevonden.

Extra tip: Niet alleen zelf bloggen, maar ook het inzetten van bloggers kan ook erg voordelig zijn voor de online zichtbaarheid van jouw bedrijf. In het begin is het misschien een te grote investering om als bedrijf te adverteren op diverse blogs, wellicht kun je ook samenwerken met bloggers in de vorm van een barterdeal (vergoeding in de vorm van een product of dienst) in ruil voor een blogpost – mits jouw product/dienst daarvoor geschikt is natuurlijk ;-).

3. Verdiep je in de BTW-aftrek van je zakelijke uitgaven

Een groot voordeel van het beginnen van een eigen bedrijf is dat je de BTW van je zakelijke uitgaven terug kunt vragen. Ik heb hier eerlijk gezegd niet zoveel kaas van gegeten, gelukkig heb ik iemand die dit allemaal voor mij uitzoekt ;-). Vergeet in ieder geval niet om, als je een zakelijke aankoop doet, de (BTW) bon op te vragen.

De BTW voor de meeste producten is momenteel 21%, dus dat loopt aardig op! Zeker als je grote aankopen doet, zoals een nieuwe laptop van 1200 euro. Reken maar uit! ;-). Daarnaast kun je als startende ondernemer korting krijgen op de BTW, met de zogenoemde kleineondernemersregeling.

Extra tip: Als ondernemer kun je ook een zakelijk abonnement afsluiten bij je telefoonprovider, de kosten van een telefoon van de zaak zijn deels ook aftrekbaar! Wil je liever geen abonnement afsluiten, maar wil je wel een nieuwe telefoon aanschaffen? Ook voor jou is er goed nieuws: Als je een Sim Only abonnement hebt en zakelijk een mobiele telefoon aanschaft, mag je dit ook opgeven als aftrekpost!

4. Gebruik sociale media-kanalen die geschikt zijn voor jouw bedrijf

Niet ieder sociale media-kanaal werkt goed voor jouw bedrijf, hier moet je als beginnende ondernemer je weg in vinden. Het inzetten van het juiste sociale media-kanaal heeft onder andere te maken met jouw doelgroep. Bevindt jouw doelgroep zich vooral op Facebook of juist op Instagram?

Veel webshop-eigenaars gebruiken bijvoorbeeld de combinatie Facebook en Instagram, omdat je de functie Facebook shopping nodig hebt om producten van jouw webshop te kunnen taggen via Instagram. Daarnaast is het inzetten van Pinterest zeker aan te raden voor de online zichtbaarheid van jouw bedrijf, door afbeeldingen naar Pinterest te pinnen vanaf jouw website kun je meer bezoekers naar jouw website trekken!

5. Laat jezelf zien, zowel on- als offline!

Dat potentiële klanten jou kunnen bereiken dankzij goede SEO-teksten op jouw website is natuurlijk super, maar onderschat ook de kracht van offline marketing niet! “Ouderwetse” mond-tot-mond reclame heeft mij ook al de nodige opdrachten en samenwerkingen opgeleverd ;-).

Als beginnende ondernemer kun je prima je eigen netwerk inzetten voor het binnenhalen van opdrachten. Daarnaast kun je onder andere flyers over jouw product/dienst of stickers voorzien van jouw logo verspreiden in jouw stad en adverteren in bijvoorbeeld de lokale supermarkt.

Hoewel de wereld een stuk kleiner is geworden dankzij het internet, geven veel mensen toch de voorkeur aan een lokaal bedrijf! Raak je al lichtelijk in paniek van de woorden logo en flyer? Geen zorgen, je hoeft niet alles zelf te doen! Als grafisch ontwerper help ik je graag bij het ontwerpen van promotie uitingen voor jouw bedrijf.

Vergeet, net zoals ik, ook niet om jezelf af en toe aan te bieden én wees trots op wat je doet, een beetje zelfpromotie mag best! ;-).

Extra tip: Bezoek een KvK-startersdag bij jou in de buurt. Hier zijn allerlei interessante ondernemers aanwezig die meer vertellen over hun bedrijf, daarbij geven ze ook praktische tips om je eigen onderneming te starten en alles wat je daarna te wachten staat (zoals netwerken en het aantrekken van potentiële klanten).

Daarnaast heb je de mogelijkheid om te netwerken met mede-starters. Ook als je al enige tijd een eigen bedrijf hebt, kan ik je de KvK-startersdag zeker aanraden!

Heb jij plannen om een eigen bedrijf te starten of heb je al een eigen bedrijf? Wat zijn jouw beste tips voor startende ondernemers?

eigen bedrijf

3 Reacties

  1. 29 maart 2019 / 10:55

    Wat een fijn artikel met heel veel handige tips! Ik kwam vorig jaar toevallig achter de kleine-ondernemersregeling en dat heeft me toen heel wat geld gescheeld. Zo fijn! Jezelf laten zien is ook iets waar ik nog meer aan wil werken de komende tijd. Soms vind ik zelfpromotie wel lastig, want ik wil niet overkomen als iemand die alleen maar graag geld verdient aan bezoekers of volgers 😉 , maar tegelijkertijd ligt juist in zelfpromotie wel een belangrijke kans natuurlijk. Ambitieuze Meisjes vind ik ook heel fijn. Altijd handig om vragen te stellen en ik heb er ook al een aantal keer leuke opdrachten aan overgehouden.
    Romy onlangs geplaatst…Volwassen worden in 1, 2, 3… hoe dan en wanneer?My Profile

  2. 18 juli 2021 / 02:53

    Ik zou het heel graag willen maar heb gewoon geen idee waar te starten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge