Je eigen onderneming starten; waarom je het moet dóen!

Ongeveer een halfjaar geleden maakte ik mijn allereerste print voor Studio Anna Jirina, mijn webshop en mijn bedrijf in onder andere grafisch ontwerp. Het was de “Lemonade” print die je nu op mijn t-shirt afgebeeld ziet. Een halfjaar en heel veel blog advertorials, een aantal ontwerp opdrachten en heel wat webshop bestellingen later ben ik ontzettend blij dat ik deze stap heb gezet. Je eigen onderneming starten hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn en het hoeft niet allemaal perfect, daar ben ik van overtuigd. Wil jij ook je eigen onderneming starten? Dit is waarom je het gewoon moet dóen!

onderneming starten

Stel het starten van een onderneming niet uit

Ik ben van nature een perfectionist en ik vind het moeilijk om keuzes te maken, dus wat dat betreft is het heel bijzonder dat ik juist nu dit avontuur ben aangegaan. “Een goede voorbereiding is het halve werk” is dan ook een uitspraak die uit mijn mond zou kunnen komen. Het hebben van een eigen onderneming heeft mij altijd heel erg leuk en interessant geleken, maar dat was altijd iets voor in de toekomst, wanneer ik zeker wist wat ik wilde en alles tot in de puntjes uitgedacht had.

Toch heb ik ervoor gekozen om juist nu te beginnen. Tuurlijk had ik nog wat langer kunnen sparen en langer research kunnen doen, maar uiteindelijk leer je juist het meest door gewoon maar te doen!

Ondernemen levert je heel veel (zelf)kennis op

Tijdens het opstarten van je eigen onderneming leer je bijvoorbeeld veel over (belasting)technische aspecten, de beste marketing- en social media strategie voor jouw bedrijf en het communiceren met diverse bedrijven en/of opdrachtgevers, maar je leert ook veel over jezelf! In dit artikel deel ik wat ik over mezelf heb geleerd tijdens mijn ondernemersreis.

Zo weet ik nu onder andere wanneer ik productief kan thuiswerken en weet ik hoe ik mijn verschillende taken het beste kan verdelen. Dat is natuurlijk best logisch, maar je zult ook andere dingen over jezelf leren, bijvoorbeeld hoe je jezelf het beste kunt motiveren. Het hebben van een eigen onderneming is niet altijd makkelijk en je moet leren dicht bij jezelf te blijven op verschillende gebieden.

Je komt erachter wat je nou écht wilt

Het hebben van een eigen onderneming is altijd al mijn doel geweest en hoewel ik er nog even mee had kunnen wachten, vind ik het juist ook een fijn idee dat ik nu alvast wat kleine stapjes kan zetten. Met een ontwerpstudio gericht op grafisch ontwerp, creatieve conceptontwikkeling en styling en een webshop kan ik namelijk nog heel wat kanten op ;-). Oh, en vergeet dit blog niet, wat ook onderdeel is van mijn eigen bedrijf! In dit artikel kun je lezen hoe ik van mijn blog mijn bedrijf heb kunnen maken.

Ik zie mijn bedrijf ook als een goede leerschool om erachter te komen wat ik echt wil in de toekomst. Voor nu vind ik het heel erg leuk om mij te focussen op meerdere creatieve aspecten, ik kan mij altijd nog meer specificeren. Het starten van je eigen onderneming is natuurlijk ook een goede manier om erachter te komen of je in de toekomst liever eigen baas blijft of toch in loondienst wilt (of allebei!).

Er zullen altijd tegenslagen zijn..

Niet zo leuk natuurlijk, maar wel realistisch: er zullen altijd tegenslagen zijn. Het is aan jou om te bepalen hoe je daarmee omgaat. Zo heb ik weleens een dag waarop ik allerlei leuke (blog)samenwerkingen en webshop-bestellingen in mijn mailbox krijg, dan spring ik echt een gat in de lucht! Maar er zijn natuurlijk ook dagen waarop dat niet zo is en het misschien lastig kan zijn om jezelf te motiveren.

Dus vier de kleine successen van je onderneming!

Daarom wil ik je op het hart drukken om ook eens lief voor jezelf te zijn, ook op dagen dat het allemaal wat minder lekker loopt. En vergeet niet om ook kleine successen te vieren!

Ga bijvoorbeeld eens lekker uit eten, trakteer jezelf op een goede kop koffie buiten de deur of een vrije middag. Het is natuurlijk het allerleukst om dit soort momenten te delen met je partner, vrienden of familie. Je kunt iets lekkers in huis halen, zelf iets bakken of een taart bestellen. Bij gefeliciTAART vind je allerlei taarten, gebakjes en cupcakes voor iedere gelegenheid.

Zo kun je bij gefeliciTAART ook een gepersonaliseerde taart maken door bijvoorbeeld je eigen foto of tekst toe te voegen, super leuk voor een verjaardag! Een creatief en origineel cadeau, zonder dat je zelf aan de slag hoeft in de keuken. Ideaal, toch? Ook zijn de taarten van gefeliciTAART erg geschikt om het eenjarig jubileum van je bedrijf mee te vieren! Geniet ervan, je verdient het! 😉

Heb jij een eigen onderneming of zou je graag een eigen onderneming willen starten? Vier jij ook de kleine successen?

eigen onderneming

5 Reacties

 1. 24 oktober 2018 / 07:29

  Met alle vier de punten ben ik het helemaal eens. Van ondernemen leer je eigenlijk ontzettend veel, over het ondernemen zelf, over wat je wilt en ook over jou als persoon. Juist dat vind ik heel waardevol. Mijn successen vieren zou ik soms wel iets meer mogen doen. Ik heb weleens de neiging om vooral gewoon door te gaan en vergeet dan stil te staan bij waar ik trots op mag zijn. Een leerpuntje! 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Deze 9 dingen kun je beter loslaten voor meer geluk!My Profile

 2. 24 oktober 2018 / 08:35

  Wat een leuk artikel! Het heeft mij veel kennis op geleverd, en had nooit gedacht dat ik het allemaal zou kunnen.
  Liefs,
  Evelien

 3. 24 oktober 2018 / 10:26

  Leuk artikel! Ik heb ook mijn eigen bedrijf en doe dit inmiddels 3 jaar full time. Ik zou niet anders willen en ben onwijs blij dat het hier storm loopt 🙂
  Kelly onlangs geplaatst…Lady Speed Stick DeodorantsMy Profile

 4. 24 oktober 2018 / 20:45

  Leuk artikel! Ik heb in 2015 de stap gezet om mijn blog in te schrijven bij de KvK zonder al te veel kennis, maar gaat me prima af. Gewoon lezen, informatie vragen aan anderen en dat soort dingen en dan kom je er wel.
  Mariska onlangs geplaatst…4 ideeen voor een persoonlijk kerstcadeauMy Profile

 5. Annemarieke Schouwenaar
  24 oktober 2018 / 23:27

  Wat leuk!! Super gaaf om je verhaal zo te lezen. Dit inspireert mij enorm. Ik zou ook zo graag een eigen bedrijf beginnen, maar ik heb gewoon simpelweg geen idee wat ik zou willen maken of verkopen. Stom is dat hè? Ik ben nog steeds heel erg zoekende naar dat antwoord en die komt hopelijk op een dag ook wel ;). Dan zal ik je tips zeker meenemen 😀

  Liefs, Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge