10 Praktische tips om van je blog je bedrijf te maken

Hoi allemaal! Inmiddels blog ik alweer ruim zes jaar en kan ik zeggen dat mijn blog onderdeel is van mijn bedrijf. Ik blog nog steeds met heel veel plezier en ik vind het echt geweldig dat ik af en toe een leuk bedrag kan verdienen met bloggen! Geld verdienen met bloggen klinkt natuurlijk ideaal, maar het gaat allemaal niet vanzelf. Vandaag deel ik 10 praktische tips om van je blog je bedrijf te maken, zodat jij ook van je hobby je werk kunt maken! 

blog bedrijf

1. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Om geld te kunnen verdienen met bloggen, moet je jouw bedrijf (je blog!) inschrijven bij de KvK. Doe je dit niet, dan mag je officieel geen geld verdienen met bloggen. Bedrijven zullen dan ook minder geïnteresseerd zijn in een samenwerking, omdat het belastingtechnisch nadelig is voor hen. Inschrijven bij de KvK kost eenmalig 50 euro, dat heb je er zo uit! Bovendien mag je van zakelijke kosten de BTW aftrekken, wat voor jezelf ook voordelig is.

Zo kun je bijvoorbeeld je laptop of mobiele telefoon ook opvoeren als kosten en krijg je aan het einde van het jaar een gedeelte van de BTW terug. Check ook even of de kleineondernemersregeling op jou van toepassing is! Dan hoef je aan het einde van het jaar helemaal geen BTW terug te betalen :-).

2. Weet wat je blog waard is

Geld verdienen met bloggen is leuk, maar je hoeft echt niet elke opdracht aan te nemen! Sommige bedrijven willen alleen samenwerken voor een paar tientjes. Neem dit soort bedrijven niet serieus! Twijfel je of jouw blog wel interessant is voor bedrijven? Ik schreef een uitgebreid artikel over hoe je ervoor zorgt dat je blog aantrekkelijk is voor bedrijven.

Ik zou zeggen dat een blog met 2500-4000 unieke bezoekers per maand al interessant kan zijn voor bedrijven. Natuurlijk zijn er meerdere factoren die meespelen, bijvoorbeeld de SEO en de DA- en PA- waarde van je blog. Doe hier ook wat onderzoek naar!

Extra tip: Zet bij samenwerkingen (advertorials), liever iets te hoog in dan te laag. Na een tijdje krijg je hier handigheid in, je moet ook een beetje durven! Bekijk ook hoeveel tijd je ongeveer kwijt bent aan het maken van het artikel en of er bijvoorbeeld een vergoeding in de vorm van een product tegenover staat.

Ik zou bij een advertorial in ieder geval nooit onder de 75 euro excl. BTW gaan zitten, ook niet als beginnend blogger.

3. Ga op zoek naar opdrachten!

Een aantal jaar geleden kreeg ik steeds vaker mailtjes van bedrijven. Dat was dan ook het moment dat ik besloot om me in te schrijven van de KvK – dat moest ik toch al doen vanwege mijn freelance werk als online stylist. Staan bedrijven nog niet te springen om met je samen te werken? Geen zorgen! Je kunt ook zelf op zoek gaan naar opdrachten. Houd wel je aantal unieke bezoekers en andere factoren in gedachten (zoals beschreven in stap 2).

Je kunt natuurlijk niet zomaar geld verdienen met je blog, een blog moet ook groeien. Als je weet wat je blog waard is kun je ook zelf actief op zoek naar opdrachten. Schrijf je bijvoorbeeld in bij LinkPizza, een heel fijn platform waar je regelmatig kunt pitchen op nieuwe opdrachten. Echt een aanrader!

4. Verdiep je in affiliate marketing

Ik moet eerlijk bekennen dat ik pas sinds dit jaar bezig ben met affiliate marketing en dat het nog niet echt zoden aan de dijk zet. Maar goed, het begin is er! Even heel kort uitgelegd: Als blogger kun je je inschrijven als publisher bij diverse affiliate marketingbureaus. Bij dit bureau zijn allerlei adverteerders (voornamelijk grote merken) aangesloten. Als publisher kun je een affiliate link invoegen naar een bepaald product. Wanneer iemand op jouw link klinkt en het product koopt, ontvang jij hiervan een klein percentage (bijvoorbeeld 10%).

Sommige marketeers beweren dat affiliate marketing alleen zin heeft als je heel veel volgers en lezers hebt, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Het is ook belangrijk dat de lezer jou en jouw mening vertrouwt.

5. Maak een Pinterest-bord aan voor je blog

Als blogger is Pinterest echt onmisbaar. Heb je al een account, dan kan ik je zeker aanraden om je account om te zetten naar een zakelijk account. Pinterest is namelijk heel erg interessant voor bedrijven, dus ook voor jouw blog. In 2019 ben ik begonnen met mijn Pinterest strategie en inmiddels is mijn aantal unieke maandelijkse bezoekers verdrievoudigd!

Maak een Pinterest bord aan voor jouw blog en pin afbeeldingen vanaf je blog naar dit bord. Er zit dan automatisch een link naar je blogpost in deze pin. Afbeeldingen met tekst doen het altijd goed op Pinterest, een duidelijke, verticale afbeelding heeft de grootste kans om door anderen ge-repind te worden (zie afbeelding onderaan mijn blogpost). Op die manier wordt jouw pin verspreid en zullen er meer mensen een kijkje nemen op jouw blog.

Extra tip: Meld je aan bij diverse Nederlandse groepsborden. Zo kun je jouw pins ook naar relevante groepsborden pinnen. Je kunt ook meerdere pins aanmaken voor één blog-artikel (ik zou een populair artikel kiezen), zodat je nog meer bezoekers naar je blog kunt trekken.

Extra tip: Je kunt affiliate links ook toepassen in je pins! Pin bijvoorbeeld je favoriete sneakers naar een van je Pinterest-borden.

6. Ga aan de slag met de SEO van je blog

Waarschijnlijk ben je al een heel eind op weg met de SEO van je blog, maar het kan geen kwaad om af en toe een kritisch oog te werpen op je blog. Heb je geen ervaring met SEO optimalisatie of zie je geen resultaat van SEO, dan is het zeker een aanrader om een SEO cursus te volgen. Is de SEO van oudere blogposts (nog) wel goed en werken de links naar andere websites nog? Het optimaliseren van oude blogs is enorm belangrijk, omdat je er zo voor kunt zorgen dat je blogs nog hoger ranken in Google. Op deze manier krijgt je blog dus nog meer bezoekers.

Het is zeker raadzaam om eens de bezem door je blogarchief te halen. Artikelen die bijvoorbeeld in 2019 geen verkeer meer hebben, kun je verwijderen – tenzij je natuurlijk heel tevreden bent over het artikel. Ik heb in ieder geval een hele hoop ‘meuk’ op mijn website, waar ik zeker wel het een en ander kan schrappen ;-). Let er daarbij wel op dat je redirects instelt: hierbij laat je de oude link doorverwijzen naar een nieuwe blogpost. Je links zijn namelijk nog wel vindbaar in Google en anders loop je een hoop bezoekers mis!

Extra tip: Maak ook pins aan voor oudere blogposts, bij voorkeur blogposts die nog veel verkeer krijgen via Google. Deze pins kun je toevoegen aan je artikel en vervolgens pinnen naar je Pinterest blog-bord.

7. Laat zien met welke bedrijven je al hebt samengewerkt

Als het balletje eenmaal gaat rollen, zal het makkelijker zijn om nieuwe samenwerkingen binnen te halen. Natuurlijk is het niet iedere maand een groot feest, maar je kunt bedrijven wel een handje helpen! Maak bijvoorbeeld een aparte pagina aan op je blog waar je eerdere samenwerkingen vermeldt. En houd dit lijstje ook actueel! Ik probeer iedere twee maanden mijn adverteren pagina bij te werken.

Je kunt eventueel ook je tarieven op deze pagina vermelden. Ik heb zelf een klein stukje geschreven over mijn blog, mijn bezoekersaantallen en natuurlijk de samenwerkingen die ik heb gehad met mijn blog.

blog

8. Maak mooie visitekaartjes en laat jezelf zien!

Hoewel de online wereld steeds groter en belangrijker wordt, valt er offline ook zeker het een en ander te halen! Misschien denk je niet zo snel aan offline promotie als je van je blog je bedrijf wil maken, maar het loont zeker. Als blogger word je soms uitgenodigd voor leuke persevents. De perfecte kans om je gezicht te laten zien! Wel zo professioneel om dan een stapel mooie, representatieve visitekaartjes bij je te hebben.

Daarnaast zijn er nog veel meer gelegenheden waarbij je jouw visitekaartjes kunt uitdelen. Denk bijvoorbeeld ook aan beurzen, blogger closet sales of openingen van een nieuwe winkel/restaurant/etc.

9. Trek zelf de stoute schoenen aan

Branden die visitekaartjes in je zak, maar weet je niet wat je ermee aan moet? Trek zelf de stoute schoenen aan! Ga bijvoorbeeld wekelijks een dagje werken in een koffietentje in jouw dorp/stad. Ik ben op deze manier al meerdere malen aan leuke samenwerkingen gekomen, omdat ik met de eigenaren in gesprek raakte over bloggen. Hoe tof is het, als je precies op dat moment een visitekaartje uit je zak kunt toveren? 😀

Daarnaast kun je ook zeker actief op zoek gaan naar samenwerkingen, door bedrijven die je interessant vindt te mailen of te bellen met een leuk voorstel. Als je van je blog je bedrijf wil maken, moet je af en toe zelf de stoute schoenen aan trekken.

10. Heb plezier in wat je doet!

Leuk en aardig al die samenwerkingen, maar als bloggen niet echt je passie is, zul je er niet veel gelukkiger van worden. Bloggen is niet iets wat je zomaar even doet, het blijft altijd een uitdaging om nieuwe artikelen te verzinnen. Soms heb je geen inspiratie of gebeurt er iets in je leven waardoor schrijven even niet lukt. Weet je het even niet meer? Ga dan op zoek naar manieren om het plezier in bloggen weer terug te krijgen.

Wie weet kun je over andere onderwerpen gaan schrijven. Een nieuwe, frisse lay-out kan ook wonderen doen! De sleutel tot succes is toch echt wel om plezier te hebben in wat je doet! Verlies dat dus niet uit het oog.

Zo, dat waren 10 praktische tips om van je blog je bedrijf te maken. Ik hoop dat jullie wat aan mijn artikel hebben gehad! Er staan inmiddels ruim 1500 woorden op de teller, dus ik ga er maar eens een eind aan breien. Kort en bondig is niet mijn ding, dat heb ik als blogger al meerdere malen bewezen… 😉

Heb jij nog goede tips om van je blog je bedrijf te maken?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
blog bedrijf

11 Reacties

 1. 22 mei 2019 / 08:39

  Wat een fijne tips! Goed idee om ook eens door oude artikelen te bladeren.
  Liefs,
  Evelien

 2. 22 mei 2019 / 08:55

  Super fijne tips! Ik heb sinds een maand mijn blog ook ingeschreven als mijn bedrijf maar ik moet er nog wat meer werk van maken. Ik wil alleszins wel wat vaker met Pinterest aan de slag gaan want daar ben ik privé al best actief op. En qua affiliates denk ik ook dat het belangrijk is dat je lezers je vertrouwen en daarom dingen kopen. Ik klik bijvoorbeeld zelf ook weleens door op zo’n link bij iemand anders maar als ik het gevoel heb dat diegene het puur voor de centen doet en ik niet het gevoel heb dat haar of zijn mening oprecht is, ben ik ook minder geneigd om tot een aankoop over te gaan.
  Irene onlangs geplaatst…Shoplog | Vintage per kilo saleMy Profile

 3. 22 mei 2019 / 09:33

  Wat een fijn en handig artikel. Ik heb in het verleden wel eens geld verdient met mijn blog. En ik werk er nu ook hard aan om weer richting dit punt te gaan. Omdat ik het bloggen onwijs leuk vind en ik er ontzettend veel tijd aan besteed. Nou moet ik ook zeggen dat ik het al onwijs tof vind dat ik zo nu en dan producten ontvang in ruil voor een artikel.
  Ilona Wielinga onlangs geplaatst…Een zelfgemaakt tie dye shirt | Outfit + DIYMy Profile

 4. 22 mei 2019 / 13:10

  Wat een fijn en vooral ook bruikbaar artikel Anna! Ik ben eigenlijk begonnen met dit te doen als hobby maar ik merk dat er steeds meer vraag komt naar samenwerkingen, tijd om het professioneler aan te gaan pakken!
  Simone onlangs geplaatst…Fashion: Sunday Funday (Cheatday)My Profile

 5. 22 mei 2019 / 15:20

  Dit is een erg fijn artikel! Ik heb in principe niet echt de ambitie om geld te gaan verdienen met mijn blog. Als er zo’n samenwerking op mijn pad komt vind ik het prima, maar ik doe het bloggen op de eerste plaats omdat ik het leuk vind. Die blogbrains ziet er wel interessant uit. Misschien dat ik dat eens uit ga proberen. Niet geschoten altijd mis, toch? 🙂

 6. 22 mei 2019 / 21:07

  Handig artikel! De tip van het werken in een koffietentje zou ik echt eens moeten uitproberen en je maakt super leuke visitekaartjes! Via Linkpizza kun je trouwens ook een affiliate linkje maken om Linkpizza te promoten, misschien vind je dit ook handig voor dit artikel. 🙂 Liefs!
  José onlangs geplaatst…At the moment #2 – druk met afstuderenMy Profile

 7. 23 mei 2019 / 14:04

  Wat een onwijs goed en uitgebreid artikel! Ik heb zelf ook regelmatig samenwerkingen voor mijn blog en vind het leuk om me daarin te verdiepen. Net als jij vind ik het belangrijk om te weten wat je waard bent als blogger. Er zijn altijd wel bedrijven die willen dat je in ruil voor bijvoorbeeld twee wc-rollen (serieus, dat had ik laatst, haha) een artikel geschreven willen hebben. Op zo’n moment weet ik gelukkig dat mijn blog wel iets meer waard is en ga ik tegenwoordig in onderhandeling over een betaling. Vaak hoor je dan niets meer, maar dan ben je in ieder geval niet voor te weinig in zee gegaan 😉 Ook pins aanmaken voor oude blogartikelen is inderdaad wel een goed idee. Daar moet ik misschien dit weekend maar eens mee aan de slag gaan 🙂

 8. 24 mei 2019 / 18:40

  Goed artikel. Het onderwerp komt op wel meer blogs weleens voorbij maar meestal zijn het van die loze tips. Je zet goede, praktische dingen op een rij.
  Yvonne onlangs geplaatst…YouTube-yoga voor beginnersMy Profile

 9. 26 mei 2019 / 08:51

  Nuttig om te lezen! Na anderhalf jaar bloggen ben ik nu ook zo ver om er iets mee te verdienen. Inschrijven bij Blogbrains is mijn 1e stap….

  Dank je wel voor de nuttige tips!

 10. 20 juni 2019 / 09:23

  Wat een goede praktische tips en duidelijk beschreven ook, bedankt voor het delen! Ik blog al een paar jaar en heb onlangs een tweede blog opgezet die ik wat ‘zakelijker’ wil maken, maar het is nog best lastig om iets helemaal uit het niets op te zetten ondanks dat ik al best wel een ‘following’ heb op mijn website. Ik probeer erg in te zetten op SEO met mijn tweede blog, maar merk daardoor dat ik dan meer schrijf met Google en hits in mijn achterhoofd dan mijn eigen plezier erin en wat ik mijn lezers wil bieden. Die laatste tip van je is daarom ook zeker een heel belangrijke om in gedachten te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge