Productief thuiswerken als freelancer? De beste tips!

Hoi allemaal! Zoals jullie waarschijnlijk wel weten ben ik na mijn afstuderen als freelancer aan de slag gegaan. De creatieve, vaste banen liggen zeker niet voor het oprapen in het Hoge Noorden en bovendien leek het me een leuke manier om te kunnen bepalen wat ik nou echt wil. Momenteel werk ik als online stylist voor Zalando en run ik een eigen ontwerpbureau, webshop, blog en twee Instagram-accounts. In het begin vond ik het onwijs moeilijk om zelf mijn dagen in te delen, maar gelukkig lukt dat steeds beter. Het leek me daarom een goed idee om mijn tips voor thuiswerken als freelancer te delen. Lees je mee?

thuiswerken als freelancer

Productief thuiswerken als freelancer

Eerlijk is eerlijk: freelancen is hartstikke leuk en geweldig, maar heeft ook nadelen. Misschien werk je net als ik vaak thuis en vind je het door het gebrek aan een kantoor en collega’s soms lastig om productief te blijven. Met deze 5 tips verhoog je je productiviteit tijdens het thuiswerken!

1. Baken je werktijden af

Klinkt logisch, maar dit is oh zo moeilijk als je als freelancer werkt. Vaak ga ik nog tot ‘s avonds laat door, in de hoop dat ik de volgende dag minder hoef te doen. Resultaat: De volgende dag ben ik moe, onproductief en schuif ik een deel van mijn taken door naar de avond en begint het hele riedeltje weer opnieuw.

Nu probeer ik na 20.00-21.00 ‘s avonds niks meer aan mijn werk te doen. Zo heb je ook een moment om naar uit te kijken, wat je productiviteit verhoogt. Zeker als je net als ik ook altijd thuis werkt is het enorm belangrijk om een gezond ritme te creëren.

2. Werk met een tijdschema

Wat ik ook erg prettig vind is werken met een tijdschema. Je kunt het natuurlijk niet altijd precies timen, dus vaak verdeel ik mijn taken onder ‘ochtend,’ ‘middag’ en ‘avond.’ Ik begin de dag met dingen die echt moeten gebeuren, zoals het betalen en uitsturen van facturen en mijn mail beantwoorden. ‘s Middags werk ik vaak aan blog- of grafisch ontwerp-opdrachten of ga ik shooten voor mijn webshop en Instagram.

‘s Avonds doe ik vaak simpele klusjes, zoals het uitzoeken van kleding voor samenwerkingen, het bewerken van een lading Instagram-foto’s of het bewerken van foto’s voor mijn blog en webshop. Maar ook huishoudelijke taken, zoals opruimen en (af)wassen horen er ‘s avonds natuurlijk bij. Met een tijdschema (of een ochtend- middag- avondschema) heb je toch meer structuur in je werkdag!

3. Zorg voor een fijne werkplek

Niet iedere woonruimte is even geschikt om productief thuis te werken. Zo woon ik in een vrij kleine studentenkamer, wat soms wel de nodige irritaties met zich meebrengt. Toch zijn er altijd genoeg dingen die je kunt doen om een fijne thuiswerkplek te creëren.

Zorg voor een zo leeg en schoon mogelijke tafel/bureau en een comfortabele stoel waar je urenlang kunt werken. Een laptop standaard kan ook erg fijn zijn, omdat je dan een betere houding hebt, waardoor je minder last krijgt van je rug! Zo maak je het thuiswerken als freelancer zo comfortabel mogelijk.

4. Werk ook eens buiten de deur

Heb je soms het gevoel dat de muren op je afkomen? Buiten de deur werken kan je productiviteit verhogen! Niet iedere plek is even geschikt om lekker ongestoord te kunnen werken, dus mocht je geen idee hebben waar je in jouw stad goed kunt werken…

Loop eens binnen bij diverse koffietentjes om de sfeer (en de koffie ;-)) te proeven. Ik ben zelf nogal gevoelig voor harde geluiden en stemmen, dus ik werk het liefst bij rustige tentjes waar geen of weinig studenten komen :p.

Als je een middagje buiten de deur gaat werken, ga dan goed voorbereid op pad! Neem altijd je laptop oplader of telefoon laadstation mee en berg je laptop goed op in een handige case of laptoptas. Het nadeel aan buiten de deur werken is dat het al gauw vrij prijzig is. Heb je weinig budget, probeer dan bijvoorbeeld eens per week buiten de deur te werken en niet meer dan één of twee drankjes te bestellen.

5. Houd voldoende pauzes, maar laat je niet afleiden

In het begin vond ik het erg moeilijk om mijn werkdagen zelf in te delen en dus ook mijn pauzes. Eigenlijk heb ik alleen een lunchpauze, haha. Het voordeel van thuiswerken is wel dat je ‘s middags een gezonde en uitgebreide lunch voor jezelf kunt maken, dus gun jezelf dat ook!

Ik neem aan het einde van de middag vaak wel een halfuur tot een uur de tijd om even naar buiten te gaan, de zon in! De laatste tijd is het echt prachtig weer, zonde om binnen te zitten, toch? 🙂 Met de pauzes vind ik het persoonlijk wel handig om een tijdschema aan te houden, omdat ik anders snel afgeleid raak en tijd ga rekken (lees: door Instagram scrollen, YouTube-video’s kijken en appen).

Extra tip: Heb je echt je volle aandacht nodig bij een projectje: Leg dan je telefoon aan de andere kant van de kamer, zodat je je niet laat verleiden. Ben jij ook snel afgeleid? In dit artikel vind je 5 tips om te ondernemen met ADD.

Wat zijn jouw beste tips voor thuiswerken als freelancer?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
freelancer

5 Reacties

 1. 23 juli 2018 / 06:53

  Goede tips! Zo te horen heb je een fijne manier van werken gevonden voor tijdens een thuiswerkdag. Ik heb zelf na mijn studie ook een tijdje vanuit huis gewerkt en vond het zelf ook heel belangrijk om met vaste tijden te werken. Anders ga je inderdaad al snel iets te fanatiek door en schieten de pauzes er onterecht bij in 😉
  Romy onlangs geplaatst…Angst is een slechte raadgever | 6 redenen waarom!My Profile

 2. 23 juli 2018 / 11:40

  Fijne tips en herkenbare struggles! Ik ben zo’n iemand die het liefst hard doorwerkt zonder pauzes zodat ik m’n werk maar op tijd af heb. Eigenlijk helemaal niet goed natuurlijk, want op een gegeven moment heb je echt niet de juiste dosis concentratie meer. Gelukkig lukt het me aardig om mijn werk tussen 8.30 en 16.00 te doen en las ik tegenwoordig vaak een uurtje pauze in om even te lezen of iets anders te doen wat mijn hoofd leeg maakt.
  Johanne onlangs geplaatst…De andere kant van Jo | Mijn 5 favoriete semi-BETAALBARE parfumsMy Profile

 3. 24 juli 2018 / 10:50

  Het is is echt makkelijk om te lang door te blijven gaan … of juist een beetje afgeleid te raken. Goede tips dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge