Tips voor thuiswerken en het creëren van een thuiswerkplek 

Hoi allemaal! Thuiswerken is sinds het begin van de pandemie het ‘nieuwe normaal’ geworden en nog steeds werken heel veel mensen thuis. Ik ben blij dat thuiswerken steeds meer wordt genormaliseerd, ondanks dat de reden natuurlijk minder leuk is. Maar, ik kan me ook goed voorstellen dat niet iedereen thuiswerken fijn vindt. Thuiswerken gaat mij gelukkig wel goed af en daarom leek het me een leuk idee om mijn tips voor thuiswerken en een fijne thuiswerkplek te delen! Lees gauw verder als je nog wel wat praktische tips kunt gebruiken.

tips voor thuiswerken

Tips voor thuiswerken

Thuiswerken, of je bent er dol op of je haat het! Met deze 4 tips maak je thuiswerken een stuk fijner en creëer je meer structuur in je dag:

1. Zorg voor een fijne routine/structuur

Time management is niet mijn sterkste kant (ik ben altijd te laat), maar in mijn werk houd ik wel van structuur. Zeker als je thuis werkt heb je deze structuur ook nodig, omdat je anders je werk niet gedaan krijgt. Daarnaast biedt een bepaalde routine ook houvast, waardoor je met een voldaan gevoel je werkdag kunt afsluiten. Zo vind ik het zelf altijd fijn om te werken met to do lijstjes, of ik nou op kantoor werk of thuis, of voor een baas of voor mezelf.

Als je van 9 tot 5 werkt heb je natuurlijk al een bepaalde structuur, omdat je gebonden bent aan vaste tijden. Maar, ontwikkel ook zeker een fijne routine voor jezelf! Zo heb ik bijvoorbeeld een thuiswerk-parfum en een speciale thuiswerk-mok, waardoor ik meteen zin krijg om de dag te beginnen ;-).

2. Kleed je aan alsof je naar je werk gaat

Eerlijk is eerlijk, het is zo verleidelijk om gewoon in je warme badjas te blijven zitten, als je ‘s ochtends achter je computer schuift. Ik heb echt een haat-liefde verhouding met werken in pyjama. Tegenwoordig mag ik van mezelf alleen nog maar in pyjama werken als ik vrij ben, maar toch zin heb om te werken (zzp life :p).

Zo wordt het werken in pyjama geen gewoonte, maar wel een hele fijne uitzondering. Ik raad je dan ook zeker aan om je ‘s ochtends aan te kleden alsof je naar je werk gaat. Dit verhoogt niet alleen je productiviteit tijdens het thuiswerken, maar zo worden je mooie kleren ook weer eens gedragen tijdens deze pandemie! 😉

3. Ga elke dag even naar buiten

In de zomer vind ik het geen probleem om elke dag even naar buiten te gaan, maar zodra de ‘r’ weer in de maand zit is dat een ander verhaal. Maar ook dan geef ik mezelf een schop onder mijn kont! Een paar keer per week plan ik sowieso even een leuk uitje in, zoals koffiedrinken met een vriendin, even langs de Kringloop of naar de zonnebank. De overige dagen kom ik alleen buiten om boodschappen te doen of om even een wandeling te maken.

Ik merk ook dat ik beter slaap als ik elke dag even naar buiten ga! Sowieso is wandelen altijd fijn om je hoofd leeg te maken. Zeker als je van 9 tot 5 thuis werkt, is het echt belangrijk om je hersenen af en toe even ‘uit’ te zetten. Het is echt niet gezond om de hele dag binnen en achter een beeldscherm te zitten!

4. Beloon jezelf na het thuiswerken

Thuiswerken is niet voor iedereen een feestje en daarom is het belangrijk om jezelf te belonen. Ook als je een mindere dag of een echte baaldag hebt gehad, want ook deze dagen horen erbij. Om ervoor te zorgen dat je gemotiveerd blijft, kun je jezelf iets leuks beloven na een werkdag. Zet een wijntje koud, ga lekker eten met een vriendin, kijk je favoriete serie of speel je lievelingsgame.

Als je de vrijheid hebt, kun je ook overdag even iets voor jezelf doen. Een koffie to go halen, een boek lezen in het zonnetje of even winkelen. Of ga, als je veel moeite hebt met thuiswerken, ook eens zitten werken in een koffietentje of in de bibliotheek. Zo krijg je gegarandeerd een motivatieboost!

tips voor thuiswerken

Tips voor een fijne thuiswerkplek

Een fijne thuiswerkplek is onmisbaar om productief thuis te kunnen werken! Ook als je geen thuiskantoor hebt zorg je er met deze 4 tips voor dat je thuiswerkplek zo comfortabel mogelijk wordt:

1. Zorg voor een ergonomische thuiswerkplek

Het grootste voordeel aan werken op een kantoor is toch wel de ergonomisch verantwoorde werkplekken. Maar, ik vertik het om mijn interieur te verpesten met een lelijke bureaustoel ;-). Het is natuurlijk ideaal als je een ruimte hebt die je kunt omtoveren tot thuiskantoor, maar de appartementen in Groningen worden steeds kleiner.

Als je net als ik in een studio woont, investeer dan in ieder geval in een goed bureau of goede tafel met de juiste hoogte. Een goed bureau hoeft niet duur te zijn en kan ook een leuke aanwinst zijn in je interieur. Werk je fulltime thuis, overweeg dan om een fijne bureaustoel aan te schaffen, om rug- nek- en schouderklachten te voorkomen.

2. Schaf een goede en snelle computer aan

Een goede en snelle computer is natuurlijk onmisbaar als je thuis werkt. Dit is dan ook absoluut een van mijn beste tips voor thuiswerken: investeer in een goede computer! Met mijn MacBook Pro ben ik lekker flexibel, maar in de toekomst hoop ik ooit een workstation te hebben.

Als grafisch ontwerper werk ik namelijk met zware programma’s, zoals Adobe Illustrator en Photoshop, waarvoor ik veel werkgeheugen en opslagruimte nodig heb! Ook voor mijn WordPress websites heb ik een goede computer nodig. Als je ook op zoek bent naar een snelle én stille computer voor je thuiswerkplek, dan kun je het beste investeren in een industrial PC.

3. Gebruik oordopjes of een noise-cancelling koptelefoon

Ik raak nogal snel afgeleid door mijn omgeving, maar met oordopjes heb ik daar gelukkig geen last van. Soms hoef ik niet eens per se muziek te luisteren, maar draag ik ze puur voor het gevoel ;-). Ik hoor ook altijd goede verhalen over noise-cancelling koptelefoons. Houd je, net als ik, meer van oordopjes, dan kun je ook noise-cancelling oordopjes aanschaffen.

Maar, ik ben zelf meer dan tevreden met het geluid wat uit mijn MacBook komt, in combinatie met mijn oordopjes van Apple. Zodra ik mijn oordopjes in heb ben ik meteen in een workflow, oordopjes zijn dan ook absoluut onmisbaar in mijn werkroutine!

4. Maak je thuiswerkplek gezellig, maar niet rommelig

Voor rommel kan ik me gelukkig goed afsluiten (het is net alsof ik daarvoor een blinde vlek heb ;-)), maar ik probeer mijn bureau wel zo opgeruimd mogelijk te houden. Rommel zorgt toch voor onnodige prikkels.

Op mijn bureau vind je meestal enkel mijn agenda en telefoon, een pen, een mok en soms een bos bloemen. Spullen die ik tijdens het werken niet nodig heb, ruim ik op of schuif ik naar het uiterste puntje op mijn bureau.

Werk jij momenteel thuis? Heb jij nog goede tips voor thuiswerken?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
tips voor thuiswerken

1 Reactie

  1. 6 augustus 2021 / 13:44

    Heel fijne tips allemaal! Hier nog een thuiswerkende zzp’er die thuiswerken heerlijk vind en er ook juist wel productief van wordt. Ik vind zelf werken met oordopjes met muziek in ook echt een uitkomst. Daar doe ik het een stuk beter op. Verder hecht ik ook erg aan routines. Ik heb bijvoorbeeld ontdekt dat ik ‘s ochtends het meest productief ben en doe dan ook altijd mijn best om ‘s ochtends vroeg al achter mijn computer te zitten en actief aan de slag te gaan.
    Romy onlangs geplaatst…Recept | Gepofte zoete aardappel met kikkererwten, groenten & kaasMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge