Appartement kopen in Groningen? 5 Tips voor starters!

Hoi allemaal! Zoals jullie ongetwijfeld niet is ontgaan, rijzen de huizenprijzen tegenwoordig de pan uit. Niet alleen in de Randstad, maar ook in de stad Groningen is er een enorm woningtekort. De huizen zijn de laatste jaren alleen nog maar duurder geworden en het is ontzettend moeilijk om aan een betaalbare woning te komen. Vooral singles en starters hebben het moeilijk. Wil jij een appartement kopen in Groningen of in een andere grote stad? In dit artikel vind je 5 (bespaar)tips voor starters, lees gauw verder als je benieuwd bent!

appartement kopen in Groningen

Geld sparen voor je appartement in Groningen

1. Besparen op je vaste lasten

Inmiddels woon ik alweer 7 jaar op mezelf en al die tijd heb ik gehuurd. Ik wil niet weten hoeveel geld ik al heb ‘weggegooid’ in deze 7 jaar, haha. Voor Groningse begrippen betaal ik gelukkig relatief weinig huur, en dat is fijn, want zo kan ik sneller sparen! Ik ken starters die in hun eentje maandelijks €1000 of meer kwijt zijn aan huur, zo kun je natuurlijk amper sparen voor een appartement of huis. Daarnaast bespaar ik ook graag op andere vaste lasten en mijn abonnementen. Zo betaal ik maandelijks alleen voor mijn zorgverzekering en Sim-Only telefoonabonnement. Ook doneer ik maandelijks aan de Dierenbescherming. Ik kies er bewust voor om geen nieuwe abonnementen af te sluiten. In dit artikel deel ik nog veel meer tips om geld te besparen als starter.

2. Zet het geld op een aparte spaarrekening

Ik heb zelf meerdere spaarrekeningen en een zakelijke rekening, voor de inkomsten uit mijn blog en Studio Anna Jirina. Het is natuurlijk altijd fijn om geld achter de hand te hebben, maar eerlijk is eerlijk, het is soms zo moeilijk om er vanaf te blijven! Ook ik boek aan het einde van de maand weleens wat geld over van mijn spaarrekening naar mijn betaalrekening. Maak jij je hier ook schuldig aan? Je kunt dit voorkomen door geld opzij te zetten op een aparte spaarrekening, waar je niet aan kunt komen. Hierbij is het wel handig om te weten hoeveel geld je per maand nodig hebt om te leven, zodat je niet zonder geld komt te zitten. Je kunt immers niet meer even snel wat geld overboeken als je bij de supermarkt aan de kassa staat! 😉

3. Verzamel alvast meubels voor in je appartement

Ook meubels kunnen een enorme kostenpost zijn, zeker als je nog geen inboedel hebt. Geld wat je natuurlijk liever in het financieren van je droomappartement steekt. Mijn meubels zijn al een keer of vier meeverhuisd en daarnaast let ik altijd goed op aanbiedingen. Ik verwen mezelf af en toe wel met een leuk, nieuw interieur item, maar een groot deel van mijn meubels zijn tweedehands. De meeste meubels heb ik via Marktplaats gekocht, maar er worden ook regelmatig meubels aangeboden in Facebook-groepen. Ben je een beetje handig en vind je het leuk om zelf meubels op te knappen? Ook dit is een makkelijke (en leuke!) manier om geld te besparen.

4. Houd je aan je week- of maandbudget

Sparen is niet altijd makkelijk of leuk, maar je weet waar je het voor doet! Natuurlijk mag je jezelf af en toe belonen, maar houd daarbij wel je week- of maandbudget in gedachten. Het kan ook geen kwaad om af en toe een nieuwe blik te werpen op je budget. Zijn er misschien dingen die je kunt verbeteren of veranderen? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt? Misschien zijn er dingen die je moeilijk kunt weerstaan (zoals die ene coffee to go, eten bestellen of make-up kopen?). Spreek een haalbaar en duidelijk week- of maandbudget af met jezelf en houd je hieraan! Hoe strenger jij voor jezelf bent, hoe sneller je je spaardoel bereikt en je een appartement kunt kopen in Groningen, of een andere grote stad.

In dit inspirerende artikel kun je lezen hoe Manon als single al 30.000 euro heeft gespaard voor een appartement.

Appartement kopen in Groningen

5. De financiering

Tijdens het sparen is het ook erg belangrijk om je alvast te verdiepen in de financiering van je appartement. Hoeveel geld heb je nodig om een hypotheek af te kunnen sluiten? Op verschillende vergelijkingssites kun je de rente hypotheek vergelijken, zodat je altijd de beste deal hebt en niet onnodig een te hoge rente betaalt. Ook is het belangrijk om je te verdiepen in welke hypotheekvorm het beste past bij jouw situatie en wensen. Veel starters kiezen doorgaans voor een lineaire hypotheek of een annuïteiten hypotheek, omdat je annuïteitenhypotheek rente mag aftrekken van de belasting. Daarnaast is een annuïteiten hypotheek aan het begin goedkoper en aan het einde wat duurder, wat ideaal is voor starters!

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Volg Anna Jirina ook via Bloglovin’, als je de nieuwste blogposts niet wil missen. Je kunt me ook volgen via Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven.

Wat zijn jouw beste tips voor het kopen van een appartement?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
appartement kopen in Groningen

1 Reactie

  1. 2 september 2020 / 10:50

    Handig artikel! Zelf heb ik met mijn vriend een huis gekocht en ik merkte dat je gelijk actie moet ondernemen als je wat zag. De huizen zijn namelijk zo weg! Daarnaast hebben wij voor dat wij een huis gingen kopen een gesprek gehad met onze financiële adviseur. Wij wisten precies wat wij konden lenen en hoeveel eigen geld we moesten hebben. Weten wat je kan op financieel gebied is zo’n aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge