Geld besparen als student of starter? 5 x mijn allerbeste tips

Hoi allemaal! Zoals jullie waarschijnlijk wel weten ben ik dol op low budget vakanties, maar ook op andere gebieden zoek ik graag naar de beste koopjes. Inmiddels woon ik alweer vijf jaar op mezelf en heb ik een hoop geleerd over geld besparen. Het leek me erg leuk om weer eens een artikel te schrijven met daarin een aantal bespaartips! Ben jij benieuwd naar mijn tips om geld te besparen als student of starter? Lees dan gauw verder!

geld besparen

1. Besparen op leuke uitjes
Als ik op mijn geld moet letten bespaar ik meestal eerst op leuke uitjes. Zo zonde, want het is ook belangrijk om leuke dingen te blijven doen! Actie van de Dag heeft regelmatig goede aanbiedingen voor een dagje weg en daar maak ik maar al te graag gebruik van. Je kunt bijvoorbeeld voor een spotprijs naar de sauna, een attractiepark of een dierentuin. Ook biedt Actie van de Dag vaak goedkope treinkaartjes aan, wat heel erg handig kan zijn als je familie, vrienden of gewoon een leuke stad elders in het land wil bezoeken.

2. Goedkoop boodschappen doen
Ook op de boodschappen kun je veel geld besparen, door bijvoorbeeld naar de markt, de Aldi of de Lidl te gaan. Op de markt haal ik bijvoorbeeld vaak een hele tas met groente en fruit voor ongeveer een tientje, waar ik soms wel twee weken mee kan doen. Ook kun je bepaalde, relatief dure producten soms beter bij een goedkopere supermarkt kopen, zoals kaas, alcohol en verzorgingsproducten. Ik ben zelf niet echt een type die alle reclamefolders uitpluist, omdat ik alleen woon en vaak niet zoveel nodig heb, maar je kunt met sommige supermarktacties ook een hoop besparen!

3. Neem een Sim Only abonnement
Een telefoonabonnement kan een grote kostenpost zijn als student of starter. Zonde om hier teveel aan uit te geven, toch? Bij Ben.nl vind je allerlei Sim Only deals om te besparen op je abonnementskosten. Je kunt zelf je Sim Only abonnement samenstellen, zo houd je het voor jezelf betaalbaar en kom je niet voor verrassingen te staan. Wat zo fijn is aan Ben, is dat je ook een maandelijks opzegbaar Sim Only abonnement kan nemen! Toen ik nog studeerde heb ik mijn Samsung Galaxy S5 een jaar langer gehouden dan de gebruikelijke twee jaar en heb ik ook een Sim Only abonnement afgesloten voor een jaar. Als mijn huidige telefoon over twee jaar nog goed is dan ga ik dat zeker weten weer doen!

4. Besparen op je huur 
Een goedkope koopwoning vinden als starter is in grote steden bijna onmogelijk en ook het huren van een kamer kan al heel prijzig zijn voor een student. Ik vind het zelf heel belangrijk om zo weinig mogelijk huurkosten te hebben, zodat ik ook nog geld overhoud voor leuke dingen. Je kunt bijvoorbeeld veel kosten besparen door samen met een vriend of vriendin een appartementje te huren. Ook kun je als starter een kamer of studio huren. Veel kamers/studio’s hebben bijvoorbeeld wel een eigen keuken, maar een gedeeld toilet of een gedeelde douche. De huurkosten bij een gedeelde badkamer liggen een stuk lager, dus dat is ook zeker een goede budget tip!

Extra tip: Als starter is het lastiger om aan een goedkope kamer of studio te komen dan wanneer je student bent. Daarom kan het handig zijn om als student alvast een fijn plekje te zoeken waar je ook na je studie nog een tijdje kunt blijven.

5. Maak van je huis een thuis
Wanneer je het financieel niet breed hebt is het helaas niet altijd mogelijk om buiten de deur te lunchen, te dineren, te sporten of een film te kijken. Daardoor zul je misschien wat vaker thuis zijn dan je zou willen, daarom is het erg belangrijk om van je huis een thuis te maken! Wanneer je het thuis gezellig hebt is het ook niet zo erg om thuis te zijn. Trakteer jezelf thuis eens op een uitgebreide lunch, doe een thuis work-out en kook gezellig samen met vriendinnen in plaats van uit eten te gaan. Zeker in het najaar is het geen straf om thuis, lekker onder een dekentje, een filmpje te kijken op de bank, toch?

Wat zijn jouw beste bespaartips?

Share:

7 Reacties

 1. 7 november 2018 / 07:37

  Goede tips inderdaad! Ik kijk zelf voor uitjes ook altijd op sites als Actie van de Dag. Ook bij ANWB kun je vaak korting krijgen op dagjes weg als je lid bent. Dat scheelde mij bijvoorbeeld €10 per kaartje voor de Efteling. Zelf heb ik ook een Sim Only-abonnement en dat bevalt me supergoed 🙂 Een andere bespaartip voor als je veel met OV reist, is om eens naar abonnementen te kijken. Ik had bijvoorbeeld een tijdje een busabonnement voor alle bussen in de regio en dat scheelde me zeker een paar tientjes per maand.
  Romy onlangs geplaatst…Van deze 15 dingen word ik enthousiast!My Profile

 2. 7 november 2018 / 08:51

  Leuke tips! Mijn grootste tip is altijd geweest; sparen. Ik heb nu mijn eerste huis gekocht en zit dus niet met huurkosten die ik eigenlijk in de prullenbak gooi (want aan huren heb je op de lange termijn niets), maar los gelijk af op een hypotheek. Catching! 🙂 Goedkoop boodschappen doen vind ik ook altijd een leuke sport; hoe goedkoper de maaltijd, hoe beter haha. 🙂
  Kelly onlangs geplaatst…24 Karaat Gouden RoosMy Profile

 3. 7 november 2018 / 15:44

  Fijne tips! Ik heb zelf ook een sim only abonnement omdat dit een hoop bespaart. En als ik leuke uitjes plan probeer ik ze vaak in vakanties of op vrije doordeweekse dagen te plannen, want doordeweeks kan ik lekker mijn studenten ov gebruiken.

 4. 8 november 2018 / 21:44

  Super handige tips! Mijn ultieme tip is om in een keer voor zoveel mogelijk boodschappen te doen. Anders koop ik te veel items die niet echt nodig zijn maar dan op dat moment zin in heb. Wat meestal chips en dat soort voedsel is haaha.

 5. 8 november 2018 / 22:10

  Ik check altijd bij uitjes of winkels of ik studentenkorting krijg! Bij best veel dingen krijg je dat, super chill!
  Hele fijne tips Anna 🙂
  Liefs,
  Evelien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge