Zo creëer je een gezond ritme tijdens het thuiswerken!

Inmiddels werk ik alweer zo’n twee jaar fulltime thuis. Althans, met een paar keer werken vanuit het buitenland tussendoor ;-). Ook werk ik af en toe in een koffietentje voor wat afwisseling. Maar, nu ik thuis een groot beeldscherm heb, vind ik thuis werken ook heerlijk! Iets wat wel een uitdaging kan zijn als je thuis werkt, is een gezond ritme creëren. In dit artikel vind je 5 tips, lees gauw verder als je benieuwd bent!

gezond ritme

Een gezond ritme: waarom is het belangrijk?

Een ritme hebben is vaak het eerste wat overboord gaat als je thuis gaat werken. Zeker als je daarvoor altijd fulltime op kantoor hebt gezeten, kan het heel bevrijdend voelen. Maar, die vrijheid biedt ook uitdagingen. Werk is gewoon werk en het moet hoe dan ook gebeuren, of je nou op kantoor zit of thuis. Misschien vind je het eerst heerlijk om in pyjama op de bank te werken, maar geloof mij, dat houd je geen jaren vol ;-).

Een gezond ritme is dan ook belangrijk voor je productiviteit en om lekker in je vel te zitten. Als je lekkerder in je vel zit, gaat het werken je ook beter af en haal je er meer voldoening uit. Dit betekent dan ook dat je ‘s avonds voldaan op de bank kan neerploffen, omdat je werk voor die dag af is.

Tips voor een gezond ritme:

Ik heb lang gestruggeld met het vinden van een ritme. En, eerlijk is eerlijk, soms nog steeds. Vooral als ik minder lekker in mijn vel zit of tijdens donkere winterdagen. Thuiswerken is dan een blessing en een curse tegelijk, haha. Maar het thuiswerken gaat me in ieder geval stukken beter af dan vroeger. Deze 5 tips helpen daarbij:

1. Sta elke dag rond dezelfde tijd op

Werk je thuis voor een baas, dan moet je natuurlijk wel op gezette tijden paraat staan ;-). Maar als je voor jezelf werkt, is de verleiding om je nog even om te draaien vele malen groter. Sinds ik elke dag rond dezelfde tijd opsta ben ik veel minder moe en ben ik productiever! Doordeweeks rol ik tegen 08.00 mijn bed uit, wat voor een avondmens al een hele uitdaging is. Op maandag maak ik nog weleens een uitzondering na een zwaar weekend ;-).

Ben jij altijd moe en lijkt niks te helpen? Ik ken dat.. Lees dan even dit artikel met mijn tips voor meer energie! Slaap je slecht en is dat de reden dat je ‘s ochtends niet uit bed kunt komen? In dit artikel vind je tips voor avondmensen om beter en lekkerder te slapen. Een nieuw matras heeft bij mij ook geholpen!

2. Maak je klaar alsof je naar kantoor gaat

Eerlijk is eerlijk, dit lukt me ook niet elke dag. Maar de meeste dagen van de week smeer ik toch even wat make-up op mijn hoofd. Zo kan ik in ieder geval ook elk moment van de dag stories opnemen voor mijn bedrijf Studio Anna Jirina. Ik heb gemerkt dat dat beter lukt als ik aangekleed en opgemaakt ben, dan kom ik beter in de juiste flow!

tips voor thuiswerken

3. Eet elke dag rond dezelfde tijden

Om een gezond ritme te creëren is het belangrijk om een routine aan te houden. Dit geeft je houvast en zorgt ervoor dat je productief blijft. Zo vergeet ik nog weleens te eten, aangezien ik geen lunchpauze heb met collega’s ;-). Het helpt echt om ook qua eten en drinken een ritme aan te houden. Zo houd je het werken ook beter vol. Je hersenen hebben immers ook voeding nodig!

Zo begin ik mijn werkdag standaard met een kop koffie, natuurlijk ontbijt ik eerst wel gewoon. Tijdens de lunch scroll ik meestal even door Instagram of app ik met vriendinnen. Vaak ga ik direct na de lunch de deur uit voor een wandeling, zodat ik daarna nog een groot deel van de middag heb. Natuurlijk mag een snackje rond de 16.00 dip ook niet ontbreken ;-).

4. Zorg voor voldoende beweging

‘s Winters is dit echt een groot struikelblok, want dan heb ik echt heel weinig motivatie om de deur uit te gaan. Wandelen in de regen zie je mij bijvoorbeeld echt niet doen en de sportschool is ook niet mijn ding. Gelukkig is het nu zomer en kan ik iedere dag lekker wandelen! Naast wandelen doe ik ook een paar keer per week yoga, gewoon thuis met een YouTube-video. Tijdens het wandelen luister ik graag een podcast en heb ik echt even een moment voor mezelf. Beweging is heel belangrijk om het thuis werken vol te houden!

5. Maak ook tijd voor sociale contacten

Dit is iets wat ik vaak vergeet, omdat ik het ook heerlijk vind om de hele dag in mijn eigen bubbel te zitten. Maar, na een paar dagen geen mensen zien word ik altijd een beetje down, haha. Je kunt er tegenwoordig echt de klok op gelijk zetten. Ook al heb ik er op dat moment meestal geen zin in, toch probeer ik voordat de week begint alvast wat dingen te plannen. ‘s Middags bijvoorbeeld even koffie drinken met een vriendin of ‘s avonds bij iemand eten.

En met mooi weer houd ik met alle liefde een snipperdag, want ik ben echt een zonneaanbidder. Ik ben het liefst buiten en ‘s zomers probeer ik dat dan ook zoveel mogelijk te doen!

Werk jij veel thuis? Zo ja, heb jij een bepaald ritme?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
gezond ritme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge