Thuis werken saai? Zo blijf je gemotiveerd!

Hoi allemaal! Thuiswerken, of je houdt ervan of je haat het. Gelukkig behoor ik tot team thuiswerk-lovers, want als zzp’er werk ik zo goed als fulltime thuis. Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat je misschien wel blij bent om op kantoor te zitten, aangezien we tijdens corona massaal thuis moesten werkten. Vind jij thuis werken maar saai en vind je het lastig om productief te blijven, zeker tijdens deze donkere dagen? In dit artikel deel ik 5 tips om gemotiveerd te blijven als je thuis werkt, lees gauw verder!

thuis werken

1. Vind een dagelijkse routine die voor jou werkt

Het voordeel van thuiswerken is, zeker als ondernemer, dat je niet vastzit aan gezette tijden. Is dit bij jou ook het geval, dan heb je net als ik de luxe om een dagelijkse routine te ontwikkelen die goed voelt voor jou! Zo vind ik het tijdens deze donkere winterdagen prettig om wat eerder te beginnen, maar ook wat eerder te stoppen.

Sowieso probeer ik doordeweeks iedere dag om dezelfde tijd op te staan en mijn dag rond hetzelfde tijdstip af te ronden. Ook al heb ik natuurlijk niemand die dit controleert ;-). Een fijne dagelijkse routine geeft je houvast en zorgt ervoor dat goed in je vel zit, wat het productief thuis werken dan weer bevordert.

Probeer bijvoorbeeld op vaste tijden op te staan, te eten en even te wandelen. Bij mij helpt het ook om me iedere dag gewoon aan te kleden om me productiever te voelen. In dit artikel vind je nog 5 tips voor het creëren van een gezond ritme als je thuis werkt.

2. Zorg voor een fijne en comfortabele thuiswerkplek

Als je vaak thuis werkt is het belangrijk om een fijne werkplek te hebben, aangezien je er heel wat uren doorbrengt. Voor het vierde kwartaal heb ik mijn nieuwe beeldscherm geïnstalleerd, zodat ik lekkerder kan werken. In het laatste kwartaal van het jaar is het altijd ontzettend druk met opdrachten, waardoor ik nog meer werk dan normaal.

Sinds dit jaar loop ik bij de fysio met nek- en schouderklachten, dus ik wil er alles aan doen om mijn klachten te verminderen. Ook een fijne (bureau)stoel mag niet ontbreken in je thuiskantoor of aan de eettafel. Daarnaast kan een opgeruimde werkplek ook erg motiverend werken, dus maak je thuiswerkplek zo fijn mogelijk. Een mooie bos bloemen en een lekkere geurkaars maken mijn thuiswerkdag echt een feestje!

3. Luister naar je favoriete muziek, radio of podcast

Het allerfijnste aan thuiswerken vind ik wel dat ik de hele dag muziek kan luisteren, zowel met oordopjes in als op speaker ;-). Sinds een aantal maanden ben ik ook groot fan van online radio luisteren. Dit zorgt ook voor meer structuur in je thuiswerkdag, omdat er elke dag dezelfde radioprogramma’s te horen zijn. Bovendien vind ik de radio ontzettend gezellig als achtergrondgeluid, aangezien ik geen collega’s heb.

Bij Online Radio vind je een heel handig overzicht van alle radiozenders die je kunt beluisteren. Zo luister ik momenteel graag naar FunX, Slam FM en Radio 538. Aan het einde van de dag, wanneer mijn concentratie wat wegzakt, doe ik vaak wat simpele klusjes terwijl ik naar een podcast luister.

Ook podcasts kun je beluisteren via Online Radio. Super handig en overzichtelijk om tijdens het thuiswerken alle Nederlandse radiostations en podcasts onder één dak te hebben.

zonnige

4. Beloon jezelf iedere dag met iets kleins

Als je thuis werkt kun je gemakkelijk in een sleur raken. Zeker tijdens deze donkere dagen! Zorg er daarom voor dat je iedere dag even iets leuks op de planning hebt voor jezelf. Maak bijvoorbeeld een uitgebreide lunch, lees een halfuur uit je nieuwe boek, doe een online yoga les of haal een lekkere koffie to go tijdens je wandeling.

Of ga voor mijn part aan het einde van je werkdag even de stad in om kleding te shoppen ;-). Wat het ook is, zorg dat je iedere dag iets hebt om naar uit te kijken. Zo voorkom je dat de dagen op elkaar gaan lijken en blijf je gemotiveerd.

5. Zorg voor een duidelijke scheiding tussen werk en ontspanning

Toen ik begon met ondernemen vond ik het echt ontzettend moeilijk om mijn werk los te laten. Er is immers altijd nog wel iets wat je kan doen! Gelukkig gaat dit nu wel goed. Voorheen ging ik ‘s avonds vaak nog even aan de slag met wat Instagram content, Pinterest updaten en mailtjes beantwoorden. Kleine taakjes die niet heel veel inspanning vergen, maar toch heb je dan steeds in je hoofd dat je ‘iets’ moet doen.

Inmiddels ben ik hier wat strenger in geworden naar mezelf toe, maar voor een goed doel. Zelfs een bestelling plaatsen voor een blog- of Instagram-samenwerking valt bij mij nu onder de categorie ‘werk’ en doe ik voor 18.00. Na 18.00 gaat mijn werkscherm uit, trek ik een comfortabele outfit aan en plof ik op de bank. Productief thuiswerken lukt mij echt het allerbest als ik een eindtijd heb en een duidelijke scheiding tussen werk en ontspanning!

Jouw ervaring met thuis werken

Behoor jij tot het team thuiswerklovers of is thuis werken helemaal niet jouw ding? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring met thuis werken, deel het even in een reactie! Ook tips voor thuis werken zijn natuurlijk welkom, zo kunnen we elkaar weer helpen en inspireren!

Werk jij thuis? Zo ja, hoe maak jij thuis werken leuk voor jezelf?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
thuis werken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge