5 Tips voor avondmensen om lekkerder en beter te slapen!

Hoi allemaal! Al zolang als ik me kan herinneren, ben ik echt een avondmens. ‘s Avonds barst ik vaak van de energie en de nieuwe ideeën, terwijl ik eigenlijk moet slapen… De volgende dag zijn de ideeën vaak verdwenen als sneeuw voor de zon :p. Als avondmens heb ik niet alleen moeite met in slaap vallen, maar ook met opstaan. Gelukkig zijn er een aantal dingen die een positieve uitwerking hebben op mijn slaapritme. In dit artikel deel ik 5 tips voor avondmensen om lekkerder en beter te slapen! Lees gauw verder als je benieuwd bent.

tips voor avondmensen

1. Een boek lezen voor het slapengaan

Als ik thuiskom na een lange (werk)dag, heb ik echt wel een aantal uur nodig om écht tot rust te komen. Vaak kijk ik nog even iets, maar meestal heb ik na een lange dag geen zin meer om me te focussen op een serie of film. Ik probeer minimaal een uur voordat ik ga slapen mijn apparatuur aan de kant te schuiven en er een boek bij te pakken. Voor het slapengaan lees ik minimaal een kwartier en daardoor slaap ik stukken beter. Het duurt bij mij gewoon een stuk langer voordat mijn hersenen echt ‘uit’ gaan en het lezen van een boek helpt daarbij.

2. Een goed bed én goed matras aanschaffen

Als avondmens ben ik een ster in laat gaan slapen en ook laat opstaan, maar dat kan helaas niet altijd. Daarom is het extra belangrijk om de uren dat je wél kunt slapen, goed te slapen, zodat je alsnog uitgerust wakker wordt. Ik kan zelf niet echt ontspannen op een hard matras, dus ik vind het heel belangrijk dat mijn matras lekker zacht is. Maar, het kan best een uitdaging zijn om het perfecte bed én het perfecte matras te vinden! Bij Beddenplein kun je een compleet bed samenstellen en helemaal naar jouw smaak aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende kleuren en verschillende hoofdborden. Het is zelfs mogelijk om er bijpassende nachtkastjes bij te nemen, zodat je jouw slaapkamer in een handomdraai kunt omtoveren tot een slaapparadijs ;-).

3. Een warme douche nemen

Douchen voor het slapengaan heeft haast iets therapeutisch voor mij. Alsof ik de ellende van de dag letterlijk van me afspoel. Douchen behoort dan ook al zolang als ik me kan herinneren tot mijn avondritueel! Al is het maar omdat ik ‘s ochtends echt geen tijd heb voor een uitgebreide douchebeurt ;-)… Eigenlijk vind ik het ook iets raars, haast iets viezigs, om ongedoucht in mijn bed te stappen. Van douchen word ik altijd lekker slaperig, het liefst kruip ik na het douchen meteen in bed! ‘s Zomers douche ik soms ook nog een keer overdag, maar het liefst douche ik voor het slapengaan. Mocht jij, net als ik, een avondmens zijn, dan is dit zeker het proberen waard! Dit is absoluut een van mijn favoriete tips voor avondmensen.

4. Je telefoon uitzetten

Soms zet ik een paar uur voordat ik ga slapen de WiFi op mijn telefoon uit, zodat ik geen meldingen meer binnenkrijg. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in deze corona periode veel meer op mijn telefoon zit, omdat WhatsApp en sociale media nu een groot deel uitmaken van mijn sociale leven. Maar, ik hoop dat het me lukt om mijn oude gewoonte weer op te pakken, want voor het slapengaan is het belangrijk om niet te veel prikkels binnen te krijgen. Helemaal als avondmens, omdat je dan al meer moeite hebt om in slaap te vallen. Daarnaast zijn de avonden ook een stuk korter, als je uren op je telefoon zit :p.

5. Toegeven aan je biologische ritme

In het verleden heb ik veel geworsteld met mijn ritme als avondmens. Eerlijk is eerlijk, soms heb ik er nog steeds wel moeite mee. Het is gewoon lastig, want de maatschappij is niet echt ingesteld op nachtvlinders zoals ik. De week dat de zomertijd ingaat is voor mij dan ook hels :p. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zó moe ben geweest, die week had ik me zelfs verslapen! Je kunt natuurlijk niet in iedere situatie toegeven aan je biologische ritme, maar ik kan het je zeker aanraden als dit wel mogelijk is. Het heeft namelijk echt geen zin om bijvoorbeeld voor 23.00 naar bed te gaan, als je vervolgens uren ‘plafonddienst’ hebt. Bij mij helpt het om mijn avondroutine nog een paar uur te verlengen, dan ben ik vaak zo moe dat ik wél meteen in slaap val. Dan is mijn nacht alsnog kort, maar slaap ik wel een stuk vaster.

Tot slot nog even een persoonlijke tip: vermijd cafeïne. Sinds kort drink ik ‘s avonds alleen nog maar kruidenthee en ik merk dat ik hierdoor minder onrustig ben. Sowieso drink ik na 15.00 geen koffie meer en drink ik meestal maar één kop koffie per dag (wat best een uitdaging is als koffieliefhebber, maar het is voor een goed doel ;-)).

Wat zijn jouw beste tips voor avondmensen om beter te slapen?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
tips voor avondmensen

3 Reacties

 1. 17 juni 2020 / 09:04

  Wat een fijne tips, zeker omdat ik ook echt een avondmens (maar vanaf 8 uur ‘s ochtends ook wel een ochtendmens) ben. Ik heb daar zelf ook wat meer aan toegegeven. Kan gelukkig als freelancer 🙂 Een douche vind ik ook altijd superfijn in de avond. Verder weet ik van mezelf dat ik ‘s avonds vaak op z’n minst iets actiefs (wat bloggen, een rondje lopen buiten, etc.) moet doen om makkelijker in slaap te vallen. Als ik alleen een uurtje tv kijk en dan op bed ga liggen, heb ik ook sowieso plafonddienst 😉
  Romy onlangs geplaatst…29 (corona-proof) dingen die ik deze zomer wil doenMy Profile

 2. 17 juni 2020 / 15:14

  Heel fijne tips! Ik ben een avondmens en een ochtendmens. In de ochtend heb ik wel meer energie en concentratie, maar het lukt mij bijna nooit om voor twaalf uur in slaap te vallen. Ik zorg er altijd voor dat ik mijn e-reader naast mijn bed heb, zodat ik kan lezen voor het slapen of als ik midden in de nacht wakker word en niet meer kan slapen. En ik zet mijn internet altijd uit wanneer het tijd is om te slapen. Wel het geluid aan. Mocht iemand mij moeten bereiken, hoor ik mijn telefoon dus wel gewoon.
  Marloes onlangs geplaatst…Kattencafé Kattenparadijs Mispoes Den BoschMy Profile

 3. 18 juni 2020 / 16:01

  Wat geef je fijne tips! Ik lees altijd voordat ik ga slapen een paar hoofdstukken uit een boek. Op deze manier zorg ik ervoor dat mijn leeg raakt en dat ik rustig in slaap kan vallen. Doe ik dit niet, dan denk ik veel na en kan ik juist daardoor niet slapen.
  Rosanne onlangs geplaatst…Wij hebben een huis gekocht!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge