5 Eenvoudige tips om milieubewuster te leven

Hoi allemaal! Duurzaamheid is al jarenlang een hot topic en ook ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan een mooiere en schonere wereld. Ik eet al bijna 15 jaar geen vlees meer, ook omdat ik tegen dierenleed ben en omdat er heel veel lekkere en gezonde alternatieven zijn, maar er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om milieubewuster te leven. In dit artikel deel ik 5 eenvoudige tips! Lees gauw verder als je benieuwd bent.

milieubewuster

1. Gooi geen eten weg

Ik vind het vreselijk om eten weg te moeten gooien en dit probeer ik altijd te vermijden. Ben je benieuwd hoe ik dit doe? In dit artikel deel ik 5 tips om voedselverspilling tegen te gaan. Zelfs na het uitgaan neem ik bijvoorbeeld een half afgekloven tosti of half bakje patat mee, om thuis op te eten of om aan een dakloze te geven. Ik eet altijd mijn bord leeg en ik haal geen etenswaren in huis die ik alleen maar voor één gerecht kan gebruiken. Ook maak ik vaak een eetplanning, gebaseerd op wat ik nog in huis heb. Wat er het langst ligt, moet als eerste op.

2. Minder lang douchen

Toen ik puber was, douchte ik het liefst net zo lang totdat mijn handen helemaal rimpelig werden. Geen idee hoe ik dat deed, want nu heb ik daar helemaal geen tijd en geen geduld meer voor ;-). In mijn studio heb ik een boiler, waardoor ik nooit langer dan 10-15 minuten warm water heb. Soms wel vervelend als ik mijn haar moet wassen, maar zoveel beter voor het milieu! Ik moet eerlijk bekennen dat het went, dat had ik een paar jaar geleden nooit gedacht ;-). Minder lang douchen is niet alleen duurzamer, maar ook beter voor je portemonnee!

3. Bespaar op je energieverbruik

Er zijn ontzettend veel dingen die je kunt doen om milieubewuster te leven, maar het begint natuurlijk allemaal met het verduurzamen van je woning. De verwarming een paar graden lager zetten, kan namelijk niet als je in een tochtig huis met enkelglas woont. Niet alleen binnenshuis, maar ook buitenshuis valt er vast nog wel het een en ander te verbeteren. Het kiezen van de juiste gevelbekleding draagt bijvoorbeeld ook bij aan het verduurzamen van je woning. Natuurlijk is het ook ontzettend belangrijk dat gevelbekleding lang meegaat, weerbestendig en onderhoudsarm is. In dit geval is kunststof gevelbekleding de perfecte optie!

4. Recycle je afval

Het scheiden van afval wordt ons gelukkig steeds makkelijker gemaakt. Oud papier en glas kun je in de daarvoor bestemde container doen, en in de meeste gemeentes wordt ook het plastic afval elke maand opgehaald. Bij mij wordt zelfs het oud papier opgehaald, wat helemaal fantastisch is ;-). Maar, wat nog beter is dan je afval scheiden, is je afval recyclen. Lever bijvoorbeeld oude batterijen in en breng kleding die je niet meer hoeft naar de Kringloop. Of, als je een beetje creatief bent, gebruik je afval om iets nieuws te maken.

5. Neem wat vaker de fiets

Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je conditie (en je beenspieren ;-)). Pak eens wat vaker de fiets, waar dit mogelijk is! Zeker nu de zomer er eindelijk weer aan komt, is het geen straf om lekker te fietsen. ‘s Ochtends vroeg is het vaak nog heerlijk rustig. De vogeltjes die fluiten, de zon die in je gezicht schijnt… Heerlijk! Het is dat ik ‘s ochtends altijd haast heb, anders zou ik vast nog meer van mijn fietstochtje kunnen genieten ;-).

Ben je benieuwd naar meer duurzame tips? In dit artikel vind je maar liefst 101 tips om duurzamer te leven!

Wat zijn jouw beste tips om milieubewuster te leven?

milieubewuster

3 Reacties

 1. 12 juni 2020 / 11:03

  Wat een fijne tips! Ik probeer zelf zoveel mogelijk kleding tweedehands te scoren (wat tijdens de lock-down dan weer niet helemaal ging zoals gepland) en fiets zoveel mogelijk. Maar dat vind ik ook gewoon heerlijk.
  Ilona Wielinga onlangs geplaatst…Een bullet journal bijhouden: Zo begin jeMy Profile

 2. 12 juni 2020 / 11:04

  Super handig artikel er staan echt handige tips in. 🙂
  Zelf heb ik ook een hekel om eten weg te moeten gooien. 1x in de week is het bord dan ook vol met restjes van het avondeten haha.

  Liefs
  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge