Ik ben al 12 jaar vegetariër en dit zijn mijn frustraties!

Oké, eerlijk is eerlijk: Misschien is mijn titel wat misleidend. Ik heb er namelijk totaal geen problemen mee om vegetariër te zijn, anders zou ik het niet al 12 jaar volhouden. Wat mij frustreert is dat onze maatschappij eigenlijk niet helemaal is ingesteld op een vleesloos bestaan! Vandaag vertel ik je waarom ik dat vind én deel ik mijn persoonlijke ervaringen.

vegetariër

Vegetariër? Pescotariër? Fruitariër?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Ik heb een ontzettende hekel aan deze termen. Het is een soort ‘ongewenste stempel’ die je krijgt en wat juist het gevoel geeft dat jíj afwijkt van de norm, terwijl je iets ontzettend goeds probeert te doen (voor mens, dier en milieu). Ik bedoel, mensen die wel vlees eten heten toch ook geen vleeseters??? Waarom staan er ‘vegetarische gerechten’ op de menukaart en niet gewoon ‘groente gerechten’? En waarom moet ik altijd vertellen dat ik vegetarisch eet, in plaats van gewoon ‘geen vlees’ (ik eet wel vis) of ‘alleen groente.’ Officieel ben ik dus een pescotariër, maar dat is toch veel te ingewikkeld? Naar mijn mening zorgen juist die termen voor negativiteit (niet serieus genomen worden bijvoorbeeld) en vooroordelen waar vegetariërs (nog steeds) mee te maken krijgen.

Smakeloze en ongezonde vleesvervangers
Ook vleesvervangers wekken bij mij irritatie op. Wie heeft ooit bedacht dat wij “vegetariërs” vlees moeten vervangen door letterlijk nepvlees te eten? Als vegetariër kies je er bewust voor om geen vlees te eten, dus waarom zou je dan wel iets willen eten wat lijkt op vlees en er zelfs naar smaakt!? Het frustreerde mij zo erg, dat ik het als onderwerp gebruikte voor mijn afstudeerproject. Vleesvervangers zijn helaas vaak duur, smakeloos én ongezond (ze bevatten onder andere veel toegevoegde suikers en zout). Ook soja schijnt helemaal niet zo gezond te zijn.

Een goed stuk biologisch vlees bevat veel minder toegevoegde stoffen, maar het is en blijft een dood dier. Toch begrijp ik dat mensen ervoor kiezen om vlees te eten, omdat vleesloos eten niet per se gezonder is wanneer je veel vleesvervangers eet. Dat vind ik jammer. Het mooie aan vleesloos eten vind ik juist dat je goed bent voor jezelf, dier en milieu.

Vleesvervangers zijn een pure marketing-truc, ze moeten ons namelijk het idee geven dat we vlees nodig hebben (de voedingsindustrie wil ons het liefst aan de dure vleesvervangers hebben!). Er gaan werkelijk waar jaarlijks miljoenen in om. Vleesvervangers moeten het makkelijk maken voor ‘vleeseters’ om ook eens een dagje vleesloos te eten (de zogenoemde flexitariër). Het is immers niet zo moeilijk om een rookworst te vervangen door een vegetarisch exemplaar.

“Waarom eet je dan wel een vegetarische hamburger?”
Nog een vleesvervanger-gerelateerde frustratie is bijvoorbeeld barbecuen. En nee, ik heb niet het gevoel dat ik wat mis en ik voel me ook niet buitengesloten of zielig. Ik vind het namelijk geweldig om geen vlees te eten! Dat doe ik al ruim 10 jaar en ik weet niet eens meer hoe vlees smaakt. Naar mijn mening doet het nepvlees af aan de geloofwaardigheid van de vegetariër. “Zie je nou wel dat je vlees nodig hebt, waarom eet je anders een vegetarische hamburger”? Tja, waarom eigenlijk. Omdat de vleesetende maatschappij dat zo voor ons invult!

Groente als vleesvervanger
Gemak dient de mens, maar vleesvervangers maken ons lui! Als ik zeg dat ik geen vlees eet en liever groente eet dan een vleesvervanger snappen de meeste mensen daar maar weinig van. “Dat vult toch niet?” “Waar haal je dan je voedingsstoffen uit?” Misschien herkenbare vragen voor de vegetariërs onder ons… 😉 In mijn afstudeerproject pleitte ik dan ook (simpel maar doeltreffend) voor groente als vleesvervanger. Wist je dat we wel zo’n 250 gram groente per dag moeten eten volgens het Voedingscentrum? Dat is véél! Zelfs als vegetariër (a.k.a. ‘geen vlees- en vis eter’) kom je daar niet zo makkelijk aan. En wist je dat je als vegetariër elke dag een eitje mag eten als ‘vleesvervanger’? Ook als veganist (a.k.a. ‘geen vlees- vis- en andere dierlijke producten eter’) is het mogelijk om gezond en gevarieerd te eten zonder vleesvervangers, eieren, zuivel en andere dierlijke producten.

Mensen veroordelen elkaar zo makkelijk
Om dit artikel af te sluiten deel ik nog één frustratie en dat is dat mensen elkaar zo veroordelen. Ik eet weleens een stukje vis, wat mensen vaak raar vinden. Een vis is toch ook een dier? En ja, ik draag ook leer, ik eet eieren en ik consumeer zuivel! Waarom zou je als ‘geen vleeseter’ alles goed moeten doen en je keuzes moeten verantwoorden en als ‘vleeseter’ niet’? Ik krijg het gevoel dat mensen daardoor vleesloos eten als een te hoge drempel zien. Oh, maar dan kan ik toch ook geen leer meer dragen en geen eieren meer eten? Ik vind dat je zelf mag bepalen hoe ver je daarin gaat. Wil jij minder vlees eten voor je eigen gezondheid (of je portemonnee) en niet per se voor dier en milieu? Dan is dat toch super! Eet jij wel graag vlees, maar ben jij heel erg goed bezig met afval scheiden? Go for it! Ik zeg het altijd maar zo: Ik doe het liever inconsequent goed dan consequent fout!

Het is overigens niet zo dat ik mensen die wel vlees eten probeer te ‘bekeren’ tot een vleesloos bestaan ;-). Met dit artikel wil ik gewoon mijn frustratie over voornamelijk de vleesvervangers uiten. Het is ook niet zo dat ik nooit vleesvervangers eet (een vegetarische rookworst en vegetarische kipstukjes gaan er best in op z’n tijd, niks mis mee!), maar ik eet gewoon liever groente. Ik denk dat wanneer de focus meer op ‘gezond en veel groente eten’ ligt dan op ‘vleesloos eten’, dat het bijdraagt aan meer positiviteit over vegetariërs. En nu ga ik een ‘groente gerecht’ bereiden, doei! ;-).

Mocht je benieuwd zijn naar mijn afstudeerwerk, neem dan even een kijkje in mijn portfolio!

Wat is jouw mening over vleesvervangers? 

13 Reacties

 1. 1 februari 2018 / 07:00

  Wat een slim idee eigenlijk om veel groente te eten in plaats van een vleesvervanger. Zo heb ik er nog nooit naar gekeken. Zelf heb ik in het verleden nogal wat tekorten gehad, waaronder eiwittekort, dus daarom zou ik zelf niet zo snel vleesvervangers durven schrappen. Maar ik begrijp je punt wel heel goed. De frustraties over oordelen van anderen en het een naam willen geven, herken ik wel. Zelf vind ik eigenlijk vooral de oordelen vervelend van mensen die als veganist bijvoorbeeld op vegetariërs neerkijken, maar het kan ook vervelend zijn als niet-vegetariërs je gaan veroordelen, terwijl ik hen ook niet veroordeel als zij wél vlees eten. Leef en laat leven, toch?! 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Januari 2018 | De maand van…My Profile

 2. 1 februari 2018 / 09:09

  Doordat ik zelf weinig vlees eet ben ik afgelopen jaar juist gestart met vleesvervangers. Dit omdat ik anders veel te weinig eiwitten binnen krijg.
  Kim onlangs geplaatst…Hema A State Of Bliss BodymistMy Profile

 3. 1 februari 2018 / 09:43

  Goed stuk Anna! Ik vind het heel knap hoe je het milieu, de dieren en je eigen gezondheid voor alles stelt, heel belangrijk vind ik dat. Ik zelf eet af en toe vlees, af en toe vis, af en toe alleen groenten en soms ook een vleesvervanger en daar voel ik me heel goed bij!
  Simone onlangs geplaatst…Adventures: januari in foto’sMy Profile

 4. 1 februari 2018 / 09:43

  Interessant artikel! Ik geef mezelf geen labeltje, maar wij eten thuis gemiddeld zo’n 5 dagen per week minstens geen vlees. Ik houd ook niet zo van vleesvervangers, ik wil dat maar 1 keer per week eten het liefst, want ik vervang het ook liever door groenten!
  Loes onlangs geplaatst…Favorieten van de Maand – JanuariMy Profile

 5. 1 februari 2018 / 10:15

  Ik snap die vleesvervangers net wel. Als het mensen helpt om geen vlees meer te eten is het alleen maar super toch? Sandra (van aroundsan.nl) schrijft sinds kort reviews over vleesvervangers en die lijken me allemaal super lekker. Je hebt bijvoorbeeld groenteburgers en bonenburgers die me super lekker lijken, maar stel nu dat je heel graag kip eet (zoals ik) en graag vleesloos wil eten, dan lijkt zo’n nepkipje dat naar echte kip smaakt me een mooi alternatief.
  Irene onlangs geplaatst…Day zero project | Let’s do this.My Profile

 6. 1 februari 2018 / 10:38

  Wauw! Wat een mooie post! Ik eet zelf wel vlees, maar ik merk wel dat ik minder vlees eet dan voorheen. En ik probeer gewoon meer groente te eten, want dat is gezond haha 🙂

 7. 1 februari 2018 / 10:53

  Interessant artikel; en fijn dat je de vooroordelen ook even belicht en je hier even je eigen uitleg bij geeft. Ik houd altijd rekening ermee als iemand vegetarisch blijkt te zijn; dan kies ik wel een restaurant uit waar niet alleen maar vlees of vis op de kaart staat, of als we een hapjesavond hebben maken we lekker ander soort hapjes (mozzarella/tomaat/pesto is groot favoriet!). Zelf eet ik wel vlees, maar ook lang niet zoveel meer als eerst. Vind het ook steeds minder lekker worden gek genoeg!
  Daphne onlangs geplaatst…Hello February!My Profile

 8. 1 februari 2018 / 15:58

  Interessante post! Ik kan me best voorstellen dat dit super irritant is!
  Ik zelf eet heel graag vlees, maar zoals je al zegt: er zijn meerdere manieren om de wereld een stukje te helpen. Het zou inderdaad top zijn als men positief was ingesteld en anderen daarop zou toejuichen, ook al is het maar iets kleins! Liever elkaar toejuichen dan elkaar veroordelen.
  Justine onlangs geplaatst…Back in Perth!My Profile

 9. 2 februari 2018 / 11:31

  Ik snap wat je zegt over vleesvervangers, maar ik ben persoonlijk wel blij dat ze bestaan. Zelf probeer ik zo min mogelijk vlees en vis te eten, maar ik vind het wel fijn dat ik bijvoorbeeld een mc2-Burger van De Vegetarische Slager of een SoFish Burger van SoFine tussen een hamburgerbroodje kan mikken. Op die manier heeft trouwens ook m’n vriend minder moeite met vegetarisch eten. 🙂
  Jessica J. onlangs geplaatst…Düsseldorf shoplog • Sephora, Lush & DMMy Profile

 10. 12 februari 2018 / 14:32

  Ik snap wel dat mensen graag vleesvervangers eten, want het geeft af en toe wat meer ‘bite’ in een bepaald gerecht waar anders alleen groente in zou zitten. Ook vegetarische hamburgers of vegetarisch gehakt snap ik best. Ik eet nu ongeveer anderhalve maand geen vlees meer, en ik eet nu wat meer vis of inderdaad ook meer groente. Ik mis vlees vrijwel niet, en ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Pescotariër is inderdaad een lastig woord waar vrij weinig mensen vanaf weten heb ik het idee, daarom label ik mezelf eigenlijk niet en zeg ik simpelweg dat ik geen vlees eet.
  Wies | Nature of Happiness onlangs geplaatst…Outfit: Velvet, Faux Leather & Sailor CapMy Profile

 11. Mitchell
  29 maart 2020 / 01:52

  Leuk stuk om te lezen! Ik heb zelf pas besloten om binnenkort als “pescotariër” door het leven te gaan. Ik kan me heel goed vinden in de dingen die je zegt. Hoewel de personen in mijn directe omgeving die ik het heb verteld vrij ruimdenkend zijn (al denken sommigen dan ik het niet lang vol hou aangezien ik echt van vlees hou), verwacht ik dat niet iedereen zo open is. Waar ik vooral bang voor ben is dat je als pescotariër ergens tussenin zit. Vegans vinden je zwak en vleeseters vinden je raar. Nu maakt het mij niet heel veel uit, ik doe gewoon mijn ding, wat anderen er ook van vinden. Wel kan ik me voorstellen dat je er op een gegeven moment moe van wordt, zeker na 12 jaar haha.
  Helaas is niet iedereen in staat om na te denken over bepaalde zaken in het leven en waarom ze de dingen doen die ze doen. Verandering is moeilijk, je groeit op binnen een bepaald systeem, met onbewust opgelegde denkwijzen. Het zou goed zijn als meer mensen een open, onbevooroordeeld gesprek met elkaar aan zouden gaan.
  Ieder geval bedankt voor het delen van je mening! Ik hoop dat het mij helpt in mijn leven zonder vlees 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge