Duurzaam leven? 10 Simpele tips die je nu kunt toepassen!

Hoi allemaal! Zoals jullie misschien wel weten eet ik al ruim 13 jaar geen vlees meer, iets wat voor mij eigenlijk vanzelfsprekend is geworden. Daarnaast vind ik het belangrijk om ook op andere manieren mijn steentje bij te dragen, als het gaat om het milieu. Zo ga ik graag naar de markt, omdat je daar veel groente en fruit kunt kopen, zonder plastic verpakkingen. Het leek me een goed idee om op mijn blog wat meer aandacht te besteden aan duurzaam leven. Ben je benieuwd naar 10 simpele, duurzame tips die je meteen toepassen? Lees gauw verder!

duurzaam leven

1. Schaf een dopper fles aan

Toen ik op de middelbare school zat, nam ik iedere dag een flesje water mee naar school. En ook al gebruikte ik ‘m daarna nog drie dagen, echt duurzaam is het natuurlijk niet. Gelukkig is dit met de komst van de Dopperfles verleden tijd! Nu ik niet meer naar school ga en ook niet zo vaak meer met de trein reis gebruik ik mijn Dopper minder vaak, maar ik vind het een fantastische uitkomst. Een Dopperfles maakt duurzaam leven een stuk gemakkelijker! De flessen zijn praktisch, goed schoon te maken en ze gaan erg lang mee.

2. Gebruik papieren broodzakjes

Over school gesproken, ik ben vast niet de enige die mijn bammetjes meenam in een plastic boterhamzakje, om het zakje vervolgens achteloos in de prullenbak te mikken ;-). Sinds ik op mezelf woon en voornamelijk thuis werk, gebruik ik amper boterhamzakjes. Ben jij wel vaak on the go? Dan is een papieren broodzakje of broodtrommel een heel fijn alternatief. Daarnaast gebruik ik ook vaak de plastic zakken waar een heel of half brood in heeft gezeten als boterhamzak(je). Afhankelijk van welk beleg je gebruikt (haha!), kun je de zakken ook hergebruiken. Op deze manier hoef je bijna nooit meer boterhamzakjes te kopen! :-).

3. Stap over op wasbare wattenschijfjes

Ik gebruik tijdens het douchen een hele fijne schuimreiniger om mijn make-up mee te verwijderen, maar alsnog heb ik watjes nodig. Ik draag altijd waterproof make-up en daardoor ontkom ik er niet aan om tóch minimaal twee watjes per dag te gebruiken. Gelukkig zijn er ook steeds meer duurzame alternatieven voor wattenschijfjes, zoals de wasbare wattenschijfjes (zie foto bovenaan dit artikel!) van Paperandboo. Paperandboo is een duurzame webshop die het gebruik van plastic afval wil reduceren, iets wat ik alleen maar kan toejuichen! Ik vroeg me wel af hoe ik de wattenschijfjes moest gaan wassen, maar ook daar heeft Paperandboo aan gedacht. Je krijgt namelijk ook een heel schattig en handig waszakje cadeau bij de wasbare wattenschijfjes!

4. Gebruik een bamboe tandenborstel

Iets waar ik nog niet eerder aan had gedacht, maar ook een tandenborstel is onnodig plastic afval. Ik gebruik zelf een elektrische tandenborstel, maar ik wissel dit graag af met een gewone tandenborstel. Uiteindelijk is deze ook regelmatig aan vervanging toe… Een bamboe tandenborstel is bijvoorbeeld een heel fijn alternatief voor een gewone tandenborstel. Ik vind bamboe tandenborstels er ook nog eens heel stylish uitzien, dus dat is alleen al een reden om er eentje aan te schaffen ;-).

5. Schaf een thermoskan aan

De komende tijd werk ik meer thuis, in verband met het coronavirus: jullie waarschijnlijk ook! Iets waar ik eigenlijk niet zonder kan is mijn thermoskan, ik gebruik ‘m elke dag! ‘s Ochtends vul ik hem met een liter heet water, zodat ik mezelf tijdens mijn werkdag binnen no time kan voorzien van een nieuwe kop thee. Niet alleen tijdsbesparend en efficiënt, maar ook een stuk duurzamer om de waterkoker niet te vaak te laten koken. Een waterkoker gebruikt ontzettend veel stroom. Het kan trouwens geen kwaad om je thermoskan en waterkoker af en toe te ontkalken, als je die, net als ik, intensief gebruikt. Ik doe dit zelf met kokend water en natuurazijn.

6. Neem altijd(!) een plastic tas mee

Iets wat ik standaard in mijn tas heb zitten, als ik naar de stad ga, is een plastic tas. Zelfs als ik maar een kleine clutch bij me heb, dan prop ik er een dun plastic tasje in. Een simpele, kleine aanpassing, die bijdraagt aan een meer duurzaam leven! Voor de boodschappen gebruik ik altijd een grote, stevige Action shopper, die ik inmiddels al heel wat jaren heb. Zo voorkom ik dat ik in de supermarkt een wegwerp plastic tas hoef te kopen.

7. Geef (bijna) over datum etenswaren een nieuw leven

Met mijn twee cavia’s heb ik gelukkig bijna nooit groente-afval. Ze zijn namelijk gek op bananenschillen, de zaadjes en groene steel van paprika’s en klokhuizen van appels. Ook overrijpe tomaten, oud brood en zachte paprika’s kan ik aan ze kwijt. Maar, ook als je geen huisdieren hebt, kun je over datum etenswaren een nieuw leven inblazen. Voer je oude brood bijvoorbeeld aan de eendjes in het park (leuk uitje tijdens deze coronacrisis ;-)) en gooi oude groente(resten) niet weg. Misschien kun je ze kwijt aan de huisdieren van een vriend(in) of aan de kinderboerderij. Daarnaast vind je op internet heel veel tips over wat je kunt doen met (bijna) over datum producten. Zo maak ik graag wentelteefjes van oud brood en gebruik ik altijd deze truc om te kijken of mijn (volgens de verpakking) over datum eieren nog houdbaar zijn.

8. Koop een herbruikbare thermosbeker

Iets waar ik ook heel veel plezier aan beleef, is mijn thermosbeker. Als ik met de trein naar mijn werk ga (nu even niet in verband met corona), dan neem ik graag mijn eigen thermosbeker mee. Ik woon praktisch naast een treinstation, dus ik kan altijd mijn eigen thee en koffie meenemen in de trein! Maar, ook als je een stukje moet fietsen naar het treinstation, kun je een thermosbeker meenemen. Bij bijvoorbeeld AH To Go en de Kiosk krijg je korting als je je eigen beker meeneemt. Ook als je met de auto reist kun je je eigen beker meenemen, in plaats van koffie in een wegwerpbeker te kopen bij een benzinepomp.

9. Gebruik een menstruatiecup

Eerlijk is eerlijk, ik vind duurzaam leven heel belangrijk, maar een menstruatiecup is echt niet mijn ding. Toch wil ik ‘m even benoemen in dit artikel, want wellicht is een menstruatiecup wel iets voor jou! Ik vind het in ieder geval wel een fantastisch alternatief, als je je bedenkt hoeveel tampons, maandverband en inlegkruisjes wij vrouwen maandelijks weggooien. Daarnaast is een menstruatiecup ook een fijne uitkomst als je snel last hebt van irritaties door tampons of maandverband!

10. Koop zoveel mogelijk spullen bij de Kringloop

Ik ben zelf groot fan van de Kringloop. Ik vind er regelmatig leuke mokken, vazen, (planten)potten, borden en (kook)boeken. Sinds ongeveer een jaar koop ik alleen nog boeken bij de Kringloop en nadat ik ze heb uitgelezen lever ik ze weer in. Maar je kunt bij de Kringloop ook goed slagen voor leuke en unieke meubels, spelletjes en kleding. Ben je zelf niet zo’n Kringloop-fan? Dan kun je alsnog je steentje bijdragen door spullen die je niet meer gebruikt in te leveren bij de Kringloop.

Ben jij bewust bezig met duurzaam leven? Wat zijn jouw beste tips?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
duurzaam leven

8 Reacties

 1. 10 april 2020 / 09:16

  Wat handig, deze wasbare wattenschafjes! Echt iets wat ik ook nog eens in huis wil halen om afval te voorkomen. Van mijn broertje kreeg ik dezelfde tip over de broodzakken. Ik neem nu altijd mijn brood op deze manier mee. Ideaal en scheelt weer wat plastic! Een bamboe tandenborstel is ook echt een aanrader. Met een menstruatiecup heb ik hetzelfde als jij: heel fijn dat het bestaat, maar helaas niet echt mijn ding.
  Romy onlangs geplaatst…7 momenten die het afgelopen jaar mijn leven veranderdenMy Profile

 2. 10 april 2020 / 15:58

  Ik wil zo graag dat mijn menstruatiecup werkt, maar op de een of andere manier werkt het niet goed bij mij. Maar ik blijf het volhouden tot ik de techniek ga begrijpen. Op dit moment blijf ik maar doorlekken, drama.. en op mijn werk is dit dan ook echt geen optie! Verder gebruik ik geen wattenstaafjes meer omdat ik iedere keer ontstekingen in mijn oor had, of hij moest weer uitgespoten worden. Verder gebruik ik shampoo bars omdat ik dan ook weer minder plastic gebruik en het is fijner in gebruik!
  Rachel Kromdijk onlangs geplaatst…Onze hal – before and afterMy Profile

 3. 12 april 2020 / 14:52

  Ah wat goed dat je hier zo mee bezig bent! Ik probeer ook steeds bewuster dit soort dingen door te voeren. Een fles water heb ik sowieso altijd bij. Ik heb een onwijs leuke van Typo (helaas alleen online te bestellen in NL) en een theefles van T2 (ook online of in t buitenland). Vooral die tweede is top, want dat is dus eigenlijk voor thee, maar het houdt je water ook super lang koud. Wat ik zelf ook altijd wel top vind is het herbruiken van dingen zoals potten waar bijvoorbeeld jam in heeft gezeten. Goed uitwassen en je kunt hier iets anders in doen, noten ofzo? Of een kaars die helemaal op is.. Die glazen pot kun je weer gebruiken voor andere dingen/als opbergbakje.

  Eigenlijk nog beter dan papieren zakken is om gewoon een broodtrommeltje ofzo mee te nemen. Of wat dacht je van een linnen tasje in je tas doen ipv een plastic tasje ;)?
  Justine onlangs geplaatst…Afscheid nemen van mijn droombaanMy Profile

 4. 13 april 2020 / 18:53

  Heel fijne tips! Ik probeer ook steeds duurzamer te leven. Toevallig vroeg ik laatst op Instagram of mensen tips hadden voor herbruikbare wattenschijfjes. Daar zaten veel goede tips tussen, maar het merk dat jij noemt ken ik nog niet! Een menstruatiecup is denk ik niet echt mijn ding, wel heel goed dat de optie bestaat 🙂
  Ik lees graag boeken, maar leen de meeste in de bieb. Dat is ook een bewuste keuze: beter voor het milieu én voor mijn portemonnee 😉 Als ik dan toch een boek koop, is het vaak een e-book.
  Marloes onlangs geplaatst…11 activiteiten om binnenshuis te doen!My Profile

 5. 14 april 2020 / 11:33

  YAY voor duurzaam leven. Bijna alle tips die je hier geeft, pas ik zelf ook toe in mijn leven. Ik ben helemaal fan van herbruikbare wattenschijfjes en gebruik al ruim een jaar een stalen waterfles.

 6. 5 mei 2021 / 16:29

  Ik neem ook altijd mijn eigen draagtas mee wanneer ik naar de supermarkt ga. Het is voor mij ook automatisme geworden inmiddels. Ik kan mij nog goed herinneren dat het in het begin wennen was, maar ik heb nu ook altijd een opvouwbare tas in mijn handtas en er liggen ook altijd tassen in mijn auto.

 7. Simone
  29 september 2021 / 10:36

  Superfijne tips alleen voet alsjeblieft geen brood aan de eendjes. Dit is heel slecht voor ze. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek. Doperwten, mais, kippenvoer zijn en beter alternatief . Brood is niet alleen slecht voor de eenden, maar ook voor de natuur. Veel van het brood dat in het water wordt gegooid, wordt namelijk niet opgegeten. Dit is slecht voor waterkwaliteit van de vijvers en sloten, bijvoorbeeld door algengroei. Ook groeien er bacteriën op het brood waardoor ziektekiemen worden verspreid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge