5 Eenvoudige tips om voedselverspilling tegen te gaan

Hoi allemaal! Ik ben dol op eten (wie niet?) en ik probeer zo weinig mogelijk voedsel weg te gooien. Voedsel verspillen is niet alleen super zonde, maar ook slecht voor het milieu én voor je portemonnee. Ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan duurzaamheid. Ik eet geen vlees, ga graag naar de markt, neem altijd mijn eigen tas mee en koop geen supermarkt-eieren meer. Het leek me leuk om mijn 5 (eenvoudige) tips tegen voedselverspilling op een rijtje te zetten, hopelijk kan ik jullie ermee inspireren! Lees je mee?

voedselverspilling

1. Bewaar voedsel op de juiste manier

Wil je dat je boodschappen langer houdbaar zijn, bewaar je voedsel dan op de juiste manier! Mijn hart huilt wanneer ik zie dat mensen bijvoorbeeld tomaten en aubergines in de koelkast bewaren, haha. De meeste groenten worden helemaal niet blij van de koelkast! 😉 Op de website van het Voedingscentrum vind je een lijstje met groenten die je beter buiten de koelkast of juist in de koelkast kunt bewaren. Ik vind weetjes over voeding altijd interessant (no spon! ;-)) en ik heb zelf ook weer wat bijgeleerd dankzij deze lijstjes! Erg voor de hand liggend misschien, maar daardoor wel een hele makkelijke manier om voedselverspilling te voorkomen.

2. Te veel gekocht? Vries het in!

Ik ben niet iemand die alle aanbiedingen van alle supermarkten op een rijtje zet, meestal loop ik er zomaar tegenaan. Het grootste gedeelte van de week eet ik alleen en heb ik dus niet zoveel nodig. Toch kan ik aanbiedingen niet altijd weerstaan en neem ik soms veel te veel mee. Gelukkig heb ik een vriezer, waar ik mijn geheime voorraad bewaar! 😉 Daarnaast zijn de meeste voorverpakte artikelen gericht op 2-4 personen en niet heel lang houdbaar, wanneer ze eenmaal geopend zijn. Denk aan hamburgerbroodjes, (vegetarisch) vlees, pastasaus en wraps. Sommige etenswaren kun je prima (voor de helft) invriezen!

3. Koop ingrediënten waar je veel mee kunt

Ik vind het super leuk om recepten te volgen, maar soms zijn ze helemaal niet praktisch. Recepten zijn nooit gericht op één persoon en sommige ingrediënten zijn zo specifiek! Mijn favoriete gerechten zijn dan ook degene met ‘makkelijke’ ingrediënten, die ik bijna altijd wel in huis heb. Met bijvoorbeeld courgette, ui, tomaat en paprika kun je eindeloos variëren: denk aan couscous-salade, rijst, quinoa, bulgur of pasta. Je hebt dan nog maar een paar extra ingrediënten nodig om een heerlijke en gevarieerde maaltijd te serveren! Bovendien kun je de bovengenoemde groenten goed bewaren en hoef je ze niet in één keer helemaal te gebruiken. Dit is absoluut mijn favoriete tip om voedselverspilling tegen te gaan :-). Op deze manier kun je ook heel low-budget koken!

4. Laat je niet afschrikken door de houdbaarheidsdatum

Regelmatig eet ik voedsel dat volgens de verpakking ‘over de datum’ is. Laat je niet meteen afschrikken door de datum op de verpakking, maar gebruik je neus en je ogen. Ruikt het voedsel nog goed en zit er geen schimmel op? Zonde om het direct in de prullenbak te gooien! Van droog brood kun je bijvoorbeeld een tosti of een wentelteefje maken. Een zachte paprika kun je prima opbakken en ook producten zoals yoghurt kun je, mits ongeopend, een paar dagen na de uiterste houdbaarheidsdatum nog opeten. Sinds ik losse eitjes (van de boer) bij de EkoPlaza of op de markt koop, moet ik af en toe testen of mijn eieren nog goed zijn. Er staat immers geen datum op de losse eieren ;-). Gelukkig kun je dat eenvoudig checken met dit handige testje.

5. Doe alleen boodschappen als het écht nodig is

Dit is mijn grootste valkuil, haha, #guilty. Ik heb echt een hekel aan boodschappen doen en het liefst ben ik binnen 5 minuten de supermarkt weer uit. Ik doe meestal 1 à 2 keer per week boodschappen, maar het komt weleens voor dat ik acuut iets onbenulligs nodig heb, zoals vuilniszakken. Onder het mom van ‘als ik toch ga, dan kan ik net zo goed ‘dit’ en ‘dat’ meenemen. Fout! Op deze manier geef je niet alleen meer geld uit, maar vergroot je ook de kans dat je (bederfelijke) etenswaren in huis haalt, die je helemaal niet nodig hebt. Je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld een eetplanning te maken. Mocht je wel iets vergeten, ga dan echt alleen voor datgene naar de super en laat je niet verleiden. Je hebt immers (nu) niets anders nodig!

Wat zijn jouw beste tips tegen voedselverspilling?

voedselverspilling

9 Reacties

 1. 14 oktober 2019 / 07:35

  Leuk om te lezen, ik probeer hier ook bewuster in te zijn. Ik vries ook veel in en let helemaal niet zo nauw op de houdbaarheidsdatum. Met het oog op de verhuizing over een kleine twee weken heb ik al mijn voorraad uitgestald in de keuken om zoveel mogelijk te verbruiken voor we gaan. Wat niet op is verhuis ik overigens gewoon mee!
  Sanne onlangs geplaatst…Waarom je gelukkiger wordt van een (virtuele) verhuizingMy Profile

 2. 14 oktober 2019 / 07:47

  Wat een slimme tips! Ik woon zelf ook alleen en herken veel van jouw tips wel bij mezelf. Ik heb ook altijd standaard paprika, ui, tomaat, courgette en aubergine liggen. Daar kun je altijd wel wat mee. Verder zijn diepvriesgroenten een van mijn hacks, vooral voor doperwten en spinazie. Het artikel over wat je wel en niet buiten de koelkast moet bewaren, ga ik meteen even lezen. Daar ben ik ook wel benieuwd naar.
  Romy onlangs geplaatst…Herfstinspiratie | 39 leuke activiteiten in het najaarMy Profile

 3. 14 oktober 2019 / 08:44

  Alleen boodschappen doen als het echt nodig is. Ze zeggen weleens dat je beter direct voor de hele week kunt halen, maar voor mij werkt dat niet zo. Ik koop wanneer ik iets nodig heb en zo koop ik ook bijna nooit teveel wat ik uiteindelijk weg kan gooien. Natuurlijk gebeurt het weleens maar niet heel erg vaak.
  Mariska onlangs geplaatst…Pickwick Tea Topics #8 (vrijwilliger en vertrouwen)My Profile

 4. 14 oktober 2019 / 10:17

  Leuk artikel! Ik vind het zelf het handigste om in het weekend een boodschappenlijst te maken + een planning van wat ik ga eten. Op maandag doe ik dan boodschappen en voor de rest van de week hoef ik niet meer naar de supermarkt, waardoor je ook niet ‘perongeluk’ weer veel te veel snacks mee neemt naar huis. Zo gooi ik nooit eten weg en geef ik ook bijzonder weinig geld uit aan eten (zo’n €25 in de week, voor 2 personen).
  Kelly onlangs geplaatst…LUSH American Cream Naked ShowergelMy Profile

 5. 14 oktober 2019 / 14:05

  Ik ben ook fan van ingrediënten waar je veel mee kunt. Wij hebben bijvoorbeeld altijd wortel, paprika en tomaat in huis en kan daar ondertussen echt oneindig veel dingen mee bedenken. Is ook een hele lekkere combinatie vind ik zelf ^^ En bedankt voor die lijstjes met koelkastgroentjes. Super interessant! Ik stop mijn tomaten en paprika’s bijvoorbeeld wel vaak in de koelkast maar vanaf vandaag is dat verleden tijd! 😀
  Irene onlangs geplaatst…Dagboekje van week 41.My Profile

 6. 14 oktober 2019 / 14:30

  Ik eet één keer per week alleen en vries dan inderdaad een half bakje vleesvervanger in. Wel zo handig, heb ik de week erop maar iets te ontdooien! Ook bv. pitabroodjes in een grotere verpakking vries ik in nadat we ze eenmaal geopend hebben. En zooo ontzettend veel dingen zijn nog goed nadat ze zogezegd vervallen zijn – en al helemaal als je de verpakking nog niet geopend hebt. Ik vertrouw op m’n zintuigen. ?
  Jessica J. onlangs geplaatst…MSL #27 • In m’n eentje naar Parijs en kattenkwaadMy Profile

 7. 15 oktober 2019 / 12:16

  Ook ik ben fan van de standaardingredienten: wortels, courgette, ui, zoete aardappel… Verder helpen boodschappenlijstjes en maaltijdplanningen mij. Als je een weekmenu maakt, is het sowieso altijd een tip om hem maar voor 6 dagen te maken. Dan kun je nog een kliekjesdag invoeren of reageren op spontane wijzigingen in de plannen.
  Audrey onlangs geplaatst…Gelezen: Harry Potter #6: Harry Potter en de Halfbloed PrinsMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge