Ondernemen met ADD: 5 Tips om beter te plannen!

Hoi allemaal! Regelmatig schrijf ik op mijn blog over plannen en structuur tijdens het thuis werken, maar dit is voor mij niet vanzelfsprekend. Ik ben namelijk enorm druk en chaotisch in mijn hoofd, waardoor planningen maken, en me hieraan houden, een hele uitdaging is. Ondernemen met ADD is zeker niet altijd makkelijk! Gelukkig heb ik in de loop der jaren wat handige trucjes ontdekt waarmee het plannen steeds beter lukt. Ben je benieuwd naar mijn 5 tips om beter te plannen? Lees gauw verder!

ondernemen met ADD

Ondernemen met ADD

Het grappige is dat je ADD aan de buitenkant niet kunt zien. Wie mij kent, zal waarschijnlijk zeggen dat ik heel gestructureerd en rustig overkom. Echter draait mijn hoofd altijd op volle toeren, waardoor ik geen energie heb om druk te zijn naar de buitenwereld toe. Mensen die dit wel hebben, zullen eerder het stempeltje ‘ADHD’ krijgen. Waar ik vooral tegenaan loop, is dat ik focus mis en alles tegelijk wil doen.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat iedereen met ADD een multipotential is, je kunt simpelweg NIET kiezen. Ik begin vaak aan een taak zonder ‘m af te ronden en ik heb veel moeite met time management. In mijn privé leven ben ik dan ook altijd te laat, maar op werkgebied kan dit natuurlijk niet. Mijn hoofd stroomt altijd over van ideeën, die ik vaak half uitwerk omdat ik verdrink in de eindeloze opties.

Voorbeeldje: ik heb een idee voor een Instagram caption, wat ik kort en simpel wil houden, maar het lukt gewoon niet. Vaak dwaal ik af of wordt de tekst heel anders dan ik in mijn hoofd had. Ik moet alles 100 keer doorlezen en vraag me altijd af of iets wel duidelijk overkomt, simpelweg omdat het in mijn hoofd zo chaotisch is. Wat ik lastig vind aan ondernemen met ADD, is dat je enerzijds een prikkelarme omgeving nodig hebt, maar anderzijds ook voldoende uitdaging moet hebben.

Heb ik dat niet, dan raak ik ongeïnspireerd en gedemotiveerd. Alles kost ongelooflijk veel energie en je bent constant bezig met het ordenen van gedachten, prikkels en ideeën. Anderen begrijpen dit vaak niet, omdat het niet zichtbaar is. Het fijne aan ADD is dat je in een hyperfocus kunt raken, waar ik dankbaar gebruik van maak bij bijvoorbeeld het uitwerken van een nieuwe cursus.

1. Schrijf alles op!

Inmiddels heb ik 3 boekjes in gebruik: mijn agenda, een notitieboekje met inspiratie en een notitieboekje voor klantwerk. Het helpt al enorm voor het overzicht nu ik voor alles een apart boekje heb. Een digitale planning werkt voor mij niet, omdat ik zo chaotisch ben dat ik niks echt kan categoriseren. In mijn boekjes staat alles door elkaar, maar dankzij mijn visuele geheugen weet ik precies wat waar staat ;-).

Zo schrijf ik ook op wanneer ik de was en de boodschappen wil doen, omdat ik dit anders gewoon vergeet. Ik maak mijn planning zo gedetailleerd mogelijk, maar zorg er wel voor dat het realistisch blijft. Als mijn planning te overweldigend is, weet ik namelijk niet waar ik moet beginnen.

ondernemen met ADD

2. Gebruik een weekplanner

Sinds ik de weekplanner van WireDesign gebruik, lukt het me steeds beter om me aan mijn planning te houden. Simpelweg omdat ik de weekplanner altijd in mijn zicht heb. Hij hangt namelijk naast mijn werkplek! Het fijne aan de weekplanner is dat je ‘m kunt personaliseren, je kunt ‘m dus ook gebruiken voor je gezin! Ik heb ervoor gekozen om de planner te gebruiken voor mijn bedrijven Anna Jirina en Studio Anna Jirina.

Zo weet ik precies wat ik nog moet doen voor klanten, welke blogs er wanneer online komen en welke content ik nog moet maken. Ook is er op de weekplanner ruimte voor een boodschappenlijst. Je kunt ook je eetplanning op de planner schrijven! De planner ziet er ook nog eens super clean en mooi uit, waardoor hij een aanwinst is in elk interieur.

3. Whatsappen met jezelf

Heb ik mijn agenda en notitieboekjes even niet bij de hand, dan Whatsapp ik met mezelf. Dit is enorm handig als je ‘s avonds laat op de bank zit en erachter komt dat je iets bent vergeten. Of als je even een nieuw idee met jezelf wil delen, voor de volgende dag ;-). Ook gebruik ik mijn Whatsapp om bijvoorbeeld de bonnetjes voor de boekhouding te fotograferen en naar mezelf te sturen. Daarnaast sla ik mijn Instagram captions er in op, zodat ik die altijd snel bij de hand heb.

4. Besteed zoveel mogelijk taken uit

Ondernemen met ADD is al een uitdaging op zich, dus je moet niet teveel hooi op je vork nemen. Om orde te scheppen in de chaos, kan ik je echt aanraden om zoveel mogelijk taken uit te besteden. Zo heb ik een tijdje mijn eigen administratie gedaan, maar is dit toch echt niet voor mij weggelegd.

Voor mij is het al een uitdaging om überhaupt alle informatie te verzamelen en er gaat regelmatig iets mis. Gelukkig vertelt mijn boekhouder mij precies wat ik moet aanleveren en waar ik dit kan vinden.

5. Begin je werkdag met kleine taken, zo creëer je rust

Soms heb ik zo’n volle to do lijst dat ik helemaal blokkeer of dat ik helemaal afdwaal van mijn planning. Ik begin nu iedere werkdag met kleine taken, zodat ik weer ruimte krijg in mijn hoofd. Dit helpt echt met het behouden van focus. Je kunt het een beetje vergelijken met het sluiten van een heleboel tabbladen, haha!

Wat ook erg fijn werkt, is je dag beginnen met taakjes die de vorige dag zijn blijven liggen. Zo voel je je meteen productief! In dit artikel vind je meer handige planning tips voor zelfstandig ondernemers.

Ondernemen met ADD: jouw ervaring

Vertel me alsjeblieft dat ik niet de enige ben die moeite heeft met focussen en concentratie ;-). Ben jij een mede-ondernemende ADD-er en herken je jezelf in dit artikel? Ik heel benieuwd hoe jij ondernemen met ADD ervaart. Misschien heb je nog goede tips om dit artikel aan te vullen? Laat het weten in een reactie!

Ik heb nog iets leuks: Met de code ANNA10 krijg je 10% korting op een planner van WireDesign

Bewaar dit artikel via Pinterest:
ondernemen met ADD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge