Je eigen webshop starten? Houd hier rekening mee!

Hoi allemaal! Op mijn blog schrijf ik regelmatig artikelen met tips voor het starten van je eigen webshop. Inmiddels is het alweer bijna 5(!) jaar geleden dat ik mijn eigen kleding webshop startte en dit was echt een hele leuke en leerzame tijd. Als startende webshop eigenaar komt er namelijk zoveel op je af! Wil jij ook je eigen webshop starten? In dit artikel vind je 5 dingen waar je rekening mee moet houden. Lees gauw verder!

je eigen webshop

1. Je hebt een zakelijke rekening nodig

Iets wat veel startende webshop eigenaren over het hoofd zien, is dat je een zakelijke rekening moet openen voor je webshop. Als je geen zakelijke rekening hebt, mag je officieel geen online betalingen ontvangen, zelfs niet als je wel een KvK en BTW-nummer hebt. Ook is het administratief gezien natuurlijk erg onhandig als je betalingen binnenkomen op je privé-rekening.

Sommige betaalsystemen staan dit niet eens toe, dus dit is zeker iets om rekening mee te houden. Open op tijd een zakelijke rekening en koppel een betaalsysteem aan je webwinkel om vertraging te voorkomen!

2. Ga je voor fysieke of digitale producten?

Als je denkt aan het starten van een webwinkel, dan denk je waarschijnlijk direct aan tastbare goederen. Maar, wist je dat je ook digitale producten kunt verkopen? Denk aan illustraties of e-books die mensen kunnen downloaden. Het voordeel van digitale producten is dat je geen inkoopkosten hebt en ook geen opslagruimte nodig hebt voor je goederen. Zo heb je ontzettend veel vrijheid en kun je overal ter wereld werken!

Maar, tastbare producten zijn dan wel weer makkelijker te promoten. Je kunt er foto’s van maken en ook samenwerkingen aangaan met influencers. Beide product typen hebben voor- en nadelen. Denk van tevoren goed na over wat bij jou past!

3. Kies je voor de Nederlandse of internationale markt?

Iets waar je als startende webwinkelier misschien niet meteen aan denkt, is in welke taal je jouw webshop gaat maken. Het ligt natuurlijk voor de hand om alle teksten en voorwaarden gewoon in het Nederlands te schrijven. Maar, als je wil groeien met je bedrijf en ook binnen de EU of internationaal wil verzenden, is het belangrijk dat iedereen de informatie kan lezen.

Je kunt eenvoudig een vertaaloptie op je website zetten, maar die is vaak niet nauwkeurig. Dit kan ervoor zorgen dat bezoekers uit het buitenland afhaken, omdat je website niet betrouwbaar overkomt. Wil je het professioneel aanpakken, dan kun je een webshop vertaalbureau met native speakers inschakelen om je teksten te vertalen.

je eigen webshop

4. Je eigen webshop (laten) bouwen

Ook bij het maken van een webwinkel komt heel veel kijken. Allereerst is het verstandig om je goed te verdiepen in alle mogelijkheden. Ga je het bouwen van je webshop zelf doen of besteed je dit uit? Wat zijn de verschillende e-commerceplatforms waar je een webwinkel kunt maken, wat is mogelijk en wat zijn de voor- en nadelen?

Zo liet ik 5 jaar geleden mijn webshop maken door een bedrijf, met hun eigen software, maar liep ik al snel tegen beperkingen aan. Dit was voor mij dan ook de reden om mijn webshop te verhuizen naar WordPress. Inmiddels help ik andere ondernemers met het realiseren van een professionele WordPress webshop.

5. Klanten naar je webshop trekken

Iets wat veel webshop eigenaren onderschatten, is hoe lastig het is om klanten te krijgen. Dit gaat namelijk écht niet vanzelf, zeker in deze tijd waarin er ontzettend veel concurrentie is. Iedereen kan immers een webwinkel starten en bijna ieder product is er al! Verdiep je dus goed in sales en hoe je jouw doelgroep kan bereiken. Het is belangrijk om een goede marketingstrategie te hebben.

Ben je benieuwd naar meer tips voor het starten van een webshop? Lees dit artikel met 10 realistische stappen naar een succesvolle webshop en dit artikel over het starten van een webshop.

Je eigen webshop: iets voor jou?

Lijkt het jou leuk om een eigen webshop te hebben of heb je zelfs al een webshop? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en tips voor het starten van een webshop. Laat het even weten in een reactie, zo kunnen we elkaar verder helpen en inspireren!

Bewaar dit artikel via Pinterest:
je eigen webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge