Je focus behouden tijdens een drukke periode? Zo doe je dat!

Hoi allemaal! Zoals jullie misschien wel weten ben ik de afgelopen weken druk geweest met de lancering van mijn cursus Illustraties digitaliseren in Photoshop. Het was een erg drukke periode, die gelukkig bijna achter de rug is! Vanmiddag om 16.00 is de lancering en kan iedereen die op de wachtlijst staat de cursus aanschaffen. Ik kan niet wachten! De afgelopen tijd moest ik dan ook meer moeite doen om mijn focus te behouden en productief te werken. In dit artikel deel ik mijn beste tips! Lees gauw verder als je benieuwd bent.

focus behouden

Focus behouden in een drukke periode: 5 tips

Ken je dat gevoel dat je to do lijst zo enorm is, dat je niet weet waar je moet beginnen? Voor mij is dat in ieder geval regelmatig het geval. Hoe drukker je bent, hoe lastiger het juist kan zijn om overzicht te houden, waardoor je helemaal blokkeert en er niks uit je handen komt. Hieronder vind je 5 tips om je focus te behouden:

1. Begin met kleine taken om rust te creëren

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar in drukke periodes vind ik het veel lastiger om overzicht te houden. Ik werk altijd met to do lijstjes (zonder to do’s ben ik echt verloren), maar in drukke periodes komen er altijd nog onvoorziene dingen bij. Ook tijdens het lanceren van een online cursus liep ik regelmatig tegen dingen aan, ook al heb ik het al vaker gedaan.

Als ik een drukke dag voor de boeg heb, begin ik het liefst met kleine taken die al langer in mijn hoofd rondzweven. Zo kan ik gelijk al wat taken afstrepen, dat voelt ook nog eens een stuk productiever!

2. Bundel taken zoveel mogelijk

Wat mij ook heel erg heeft geholpen deze periode, is taken bundelen. Zo nam ik bijvoorbeeld op één dag wat story’s op voor meerdere dagen, zodat ik andere dagen full focus in mijn joggingpak kon zitten werken. Ook maakte ik meerdere foto’s voor Instagram, als ik toch al mijn hele woonkamer had verbouwd voor één foto.

Het schrijven van Instagram captions gaat bijvoorbeeld ook beter als je dit in één keer doet. Zo houd je niet alleen overzicht, maar kun je er ook voor zorgen dat je blijft variëren en niet in herhaling valt. Vervolgens verwerkte ik (een deel van) de teksten weer op mijn website, Facebook en Pinterest en in nieuwsbrieven.

3. Rond eerst de belangrijkste taken af

Soms is de lijst zo oneindig lang, dat je al bij voorbaat weet dat je ‘m die dag niet zal afronden. Begin dan met de taken die écht niet kunnen wachten, zodat het geen paniekvoetbal wordt. Andere taken kun je misschien nog wel even uitstellen. Wellicht zit je op een andere dag helemaal in de flow en kun je de overige taken razendsnel afvinken. Lees ook even dit artikel als je wil weten hoe je een realistische to do lijst maakt, mocht je daar ook moeite mee hebben.

Ik kan altijd het beste werken en ik werk het meest productief als er een beetje druk op staat, maar niet té veel. Te veel taken zorgen er bij mij in ieder geval voor dat ik me lamgeslagen voel en er helemaal niks meer uit mijn handen komt. Herken jij dit ook? Zorg er dan voor dat je eerst de belangrijkste taken afrondt. In dit artikel deel ik 5 tips voor meer structuur tijdens het thuiswerken.

4. Neem ook voldoende rust

Rust is misschien wel het laatste op je prioriteiten lijstje, maar onderschat dit niet! Je kunt namelijk een stuk productiever werken als je je hersenen ook eens ‘uitzet.’ Ik merk zelf dat ik minder goed slaap als ik tot laat in de avond doorwerk, zeker als er een deadline in zicht is. Als ik in bed lig blijft mijn hoofd rondtollen en dat heeft een negatieve invloed op de volgende dag.

Hoe moeilijk het misschien ook is om je werk even los te laten, probeer het toch! Ik vind zelf sociale afspraken heel fijn, dan heb ik een beetje een stok achter de deur. Je kunt ook met jezelf een tijdstip afspreken om te stoppen met werken. Maak eventueel een lijstje voor de volgende dag, zodat je niet met een vol hoofd gaat slapen.

5. Eet gezond en drink voldoende water

Het drinken van voldoende water en het belang van gezond eten worden soms onderschat. In een drukke periode heb je waarschijnlijk sneller de neiging om naar iets makkelijks en kant-en-klaars te grijpen. Toch kun je dit beter niet doen. Heb je overdag last van een suf gevoel of voel je hoofdpijn opkomen? Dan kan het zijn dat je te weinig water hebt gedronken. Je hersenen hebben water nodig om goed te functioneren!

Ook even naar buiten gaan kan helpen. Probeer qua voeding suikers en koolhydraten zoveel mogelijk te mijden en kies liever voor gezonde vetten. Te veel schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen er namelijk voor zorgen dat je moe wordt en je je niet meer kunt concentreren. In dit artikel vind je hier meer informatie over en deel ik 5 tips om gezonder eten vol te houden.

Je focus behouden: jouw ervaring

Ik ben nu natuurlijk ook heel benieuwd hoe jij ervoor zorgt dat je gefocust blijft tijdens een drukke periode. Deel jouw beste tips voor het behouden van focus in de reacties, zo kunnen we weer van elkaar leren!

Wat zijn jouw beste tips om je focus te behouden?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
focus behouden

3 Reacties

  1. 8 februari 2022 / 21:53

    Goede tips! Vooral de laatste tip vind ik heel goed. Als ik het druk heb, vergeet ik vaak te eten. Hierdoor voel ik me energieloos, terwijl ik juist veel energie nodig heb. Thanks for the reminder!
    Yaika onlangs geplaatst…Blog beginnen? Deze tips helpen jou op weg!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge