Gezonder eten? Zo houd je het gemakkelijk vol!

Hoi allemaal! In mei ben ik begonnen met gezonder eten. Ik voelde me futloos, moe en zat niet lekker in mijn vel. Ook wilde ik meer een fijne routine voor mezelf creëren, te beginnen met gezonde voeding. Ik wilde me weer fit voelen en meer energie hebben. Inmiddels houd ik deze gezondere levensstijl al vijf maanden vol. In dit artikel deel ik mijn tips om gezonder te eten en dit ook vol te houden! Lees gauw verder als je benieuwd bent.

gezonder eten

Bouw gezonder eten rustig op

Inmiddels weten we natuurlijk allang dat diëten niet werkt. Na een dieet kom je vaak weer aan en is al je harde werk voor niets. Het is het belangrijkste dat je gezond eten niet gaat zien als een tijdelijk dieet, maar als een levensstijl. Daarbij is het dus heel belangrijk dat het haalbaar is en niet als een opgave voelt, want anders houd je het niet vol. Je hoeft niet altijd hele grote aanpassingen te doen om gezonder te eten! Ook is het goed om te bedenken waarom jij graag gezonder wil eten. Mijn doel was dus voornamelijk om lekkerder in mijn vel te zitten en meer energie te hebben. Maar ik ben onbewust ook 5(!) kilo afgevallen, zonder mezelf uit te hongeren.

Let op verborgen suikers

De makkelijkste manier om gezonder te gaan eten is (vind ik) om verborgen suikers te vermijden. Hierbij denk je misschien al snel aan frisdrank, snoep en koek, maar er zit ook veel suiker in producten waarbij je denkt dat ze gezond zijn. Denk bijvoorbeeld aan jus d’orange, smoothies en andere sapjes. Ondanks dat de sapjes veel vitaminen bevatten zijn het echte suikerbommen. Bizar, maar waar: Een liter jus d’orange bevat meer suiker dan een liter cola (98 vs 94 gram). Je kunt dus beter kiezen voor bessen, kiwi, broccoli of paprika om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Dit vult ook stukken beter dan een sapje.

Ook sauzen en groenten in blik bevatten veel suikers. Een pak gezeefde tomaten (500 gram) en een pot pastasaus met basilicum (620 gram) bevatten bijvoorbeeld al 26 gram suiker, ongeveer net zoveel suiker als een glas cola (250 ml). Ook een pak klassieke tomatensoep van Unox (570 ml) bevat al 25 gram suiker. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen van nature aanwezige suikers en toegevoegde suikers, dus elke soort suiker is even slecht. Als je je hier bewust van bent is het al zoveel makkelijker om gezonder te eten! Maak bijvoorbeeld je eigen tomatensoep, maak saus van verse tomaten of gebruik een half potje saus in plaats van de hele pot.

Vermijd suiker bij een lage bloedsuikerspiegel

De voornaamste reden waarom ik suikers vermijd is omdat ik snel last heb van een lage bloedsuikerspiegel. In tegenstelling tot wat veel mensen denken betekent dit niet dat je dan te weinig suiker in je bloed hebt. Juist als je ongezond eet en bijvoorbeeld alcohol drinkt kan je bloedsuikerspiegel snel dalen. Je bloedsuikerspiegel blijft stabiel door veel groente en volkoren producten te eten, voldoende te bewegen en suiker juist te vermijden. Sinds ik dit weet, heb ik minder last van de klachten die horen bij een te lage suikerspiegel, zoals zweten, duizelig zijn, hoofdpijn, moeheid en flauwvallen.

Herken jij deze klachten? En wil je nog een stapje verder gaan en suiker zoveel mogelijk uit je leven bannen? Hier vind je de best beoordeelde suikervrije kookboeken.

Eet meer eiwitten in plaats van koolhydraten

Iets wat mij heel lang tegenhield om gezonder te gaan eten, is dat ik een grote eetlust heb. Ik kan de hele dag door eten en het lijkt wel alsof ik niet verzadigd raak. Zo kan ik wel 6 broodjes eten op een dag en nog steeds het gevoel hebben dat er niks in mijn maag zit. Nu probeer ik meer eiwitten te eten in plaats van koolhydraten (en dus vaak veel suikers). Eiwitten en proteïne geven bijvoorbeeld wel dat verzadigde gevoel. Zo lunch ik inmiddels bijna elke dag met een linzen- of kikkererwtensalade met groente, een schepje humus en soms een ei. Op deze manier eet ik gezond, maar zit ik ook langer vol. Hierdoor is het gezonde eten ook veel makkelijker vol te houden!

Peulvruchten, kwark, noten en eieren zijn erg goed om te eten als je van dat constante hongergevoel af wil. Vlees of vis werkt ook goed, maar is in Nederland ook erg bewerkt en dus niet altijd de gezondste optie. Wil je ook graag minder vlees eten, lees dan even dit artikel. Nog een hele fijne manier om langer verzadigd te blijven, is om koolhydraten te combineren met gezonde vetten. Vetten zorgen ervoor dat koolhydraten als het ware worden ‘opgevangen’ en je minder snel weer honger krijgt. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk om goede vetten te eten, een broodje kroket telt helaas niet ;-). Denk aan een volkoren broodje met humus en avocado of met pindakaas en banaan.

Een tip voor pastaliefhebbers: Wist je dat er ook pasta op basis van linzen en kikkererwten bestaat? Ook hartstikke lekker, minder koolhydraten en je bent veel langer verzadigd!

Maak je porties kleiner

Ik ben vast niet de enige, dat als er pasta of rijst op het menu staat, standaard zoveel maak dat de hele straat mee kan eten ;-). Voorheen kookte ik ook uit luiheid altijd teveel, zodat ik er de volgende dag nog van kon eten. Vaak was het toch net niet genoeg voor twee dagen en at ik dus 1,5 portie alleen op. Ook had ik zoiets van: ik wil niet te weinig maken en dan nog honger hebben. Inmiddels heb ik dat los gelaten! Als ik na het eten weer snel honger krijg eet ik wat kwark of een appeltje. Maar het gebeurt ook regelmatig dat er een half pak koek doorheen gaat, haha. Al is dat nu niet meer zo erg omdat gezond eten echt een levensstijl is geworden. Een keertje cheaten maakt dan echt niet uit.

Eet de juiste dingen

Wil jij gezonder eten met als doel om wat kilo’s kwijt te raken? Je hoeft jezelf echt niet uit te hongeren om af te vallen. Focus je vooral op het juiste eten in plaats van minder eten. Wat ik heel vaak zie bij mensen die gezond gaan eten is dat ze de porties alleen kleiner maken, maar dat het eten zelf niet echt gezond en voedzaam is. Denk bijvoorbeeld aan krieltjes met een schnitzel en een beetje sla. Er zijn een heleboel groenten die je onbeperkt kunt eten, zodat je wel verzadigd raak maar niet echt aankomt. Denk aan: komkommers, selderij, boerenkool, tomaten en broccoli. Hier kun je een grote gevulde salade van maken. Wat ik bijvoorbeeld een heerlijke snack vind is broccoli in kleine stukjes opgebakken met een beetje sojasaus en peper!

Disclaimer: Ik ben geen diëtist, maar wel geïnteresseerd in voeding. Voor het schrijven van dit artikel heb ik wat research gedaan naar feitjes, maar het kan zijn dat ik bepaalde dingen niet helemaal goed heb verwoord. Dit artikel is dan ook geschreven vanuit mijn eigen ervaring met gezond eten en deel ik ter inspiratie. Wat voor mij goed werkt hoeft voor jou niet per se te werken.

Welke tips om gezonder te eten ga jij toepassen?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
gezonder eten

2 Reacties

  1. 23 september 2022 / 08:08

    Ik ben gewend aan twee keer opscheppen bij het avondeten. Dus om dat te kunnen blijven doen, gebruik ik een ontbijtbord of een kleiner kommetje. Werkt goed voor mij 🙂
    Marloes onlangs geplaatst…Onze bruiloft in juli (deel 2)My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge