Minder vlees eten? 5 bruikbare tips voor flexitariërs!

Hoi allemaal! Het is alweer een hele tijd geleden dat ik voor het laatst een eetdagboek online gooide, maar ik vind het nog steeds heel leuk om over voeding te schrijven. Zo deelde ik een tijdje geleden 5 eenvoudige tips om voedselverspilling tegen te gaan en schrijf ik af en toe over vegetarisme. Inmiddels eet ik al ruim 14 jaar geen vlees en dat bevalt me ontzettend goed. Minder vlees eten is niet voor iedereen zo makkelijk en daarom leek het me een goed idee om een aantal tips te delen. Lees gauw verder als je benieuwd bent!

minder vlees eten
Ik wil dit artikel beginnen met een kleine disclaimer: ik wil niemand bekeren tot het vegetarisme, je moet vooral doen waar jij je goed bij voelt! Overigens ben ik zelf een pescotariër: ik eet alleen geen vlees, maar wel af en toe vis. Ik bereid thuis geen vis, maar met uit eten gaan eet ik soms wel vis. Zo heeft iedereen weer zijn eigen ‘regels,’ maar het is nu juist de kunst om daar zo mee om te gaan dat je het niet als belemmerend ervaart. Mijn vriendinnen zeggen weleens ‘oh nee, dat mag jij niet,’ als het gaat om vleesgerechten. Dat vind ik altijd heel grappig, want het is geen kwestie van wel of niet mogen. Ik wil het gewoon niet en daar sta ik 1000% achter. Ik hoop dus ook dat ik je met dit artikel kan inspireren, zodat minder vlees eten niet aanvoelt als ‘moeten!’

1. Maak het jezelf niet te moeilijk

Wil je beginnen met het eten van minder vlees, dan kan dat nogal overweldigend zijn (evenals het aanbod vleesvervangers ;-)). Er zijn gelukkig ook heel veel gerechten waar niet standaard vlees in verwerkt zit, waardoor je minder snel het gevoel zult hebben dat je ‘iets’ mist. Enkele voorbeelden: pasta pesto, quinoa salade, bonenschotel, couscous salade, falafel wraps en quiche. Ben je benieuwd naar mijn favorieten? In dit artikel deel ik een aantal favoriete vegetarische recepten en hier deel ik mijn favoriete vegan ontbijtjes.

Leuk feitje: je lichaam maakt een voorraad B12 aan, dus elke dag vlees, vis of vervangers eten is niet nodig. Vitamine B12 wordt ook niet meer opgenomen als de opslag ‘vol’ is. Als je een tijdje geen B12 binnenkrijgt, wordt deze voorraad aangesproken. Vitamine B12 zit niet alleen in vlees en vis, maar ook (in kleinere hoeveelheden) in eieren, yoghurt, melk en kaas. In dit artikel kun je er meer over lezen.

2. Multifunctionele vleesvervangers

Ik ben zelf echt dol op vleesvervangers waar je veel verschillende gerechten mee kunt maken. Ik kan soms ineens zin hebben in iets anders en dat is niet zo handig als je bijvoorbeeld stamppot met een vegetarische rookworst op de planning hebt staan ;-). Het voordeel van multifunctionele vleesvervangers is dat je niet snel zonder inspiratie zit. Ik kan me voorstellen dat dat heel fijn is als je minder vlees wilt eten, maar geen idee hebt waar je moet beginnen. Zelf vind ik vegetarische hamburgers erg lekker (zowel op hamburgerbrood als bij de rijst of een AVG’tje). Ook ben ik sinds kort fan van vegetarische saté uit de diepvries (van Mora). Lekker bij de rijst, maar ook bij nasi, bami of een groentegerecht. Spinazie-, bieten-, of broccoli-burgers kunnen ook bijna overal wel bij!

3. Test zoveel mogelijk vleesvervangers

De afgelopen jaren is het aanbod vleesvervangers echt ontzettend hard gegroeid. Heel fijn, maar niet iedere vleesvervangers is een daverend succes… Smaken verschillen, dus de vleesvervangers die ik opnoem in dit artikel, vind jij misschien helemaal niks. Hoe leuk (en handig!) is het om een vleesvervanger-test te organiseren?! Zo kun je gelijk ontdekken wat jouw favorieten zijn en op basis hiervan een paar gerechten samenstellen. Er zijn steeds meer supermarkten met een groot aanbod vleesvervangers. Mijn favoriet is de Jumbo, hier vind je veel verschillende merken vleesvervangers en ook volledig veganistische vleesvervangers.

4. Spice it up!

Wat ik vaak te horen krijg van mensen die sinds kort minder vlees eten, is dat ze een bepaalde bite missen. Vlees bevat vaak veel toegevoegde stoffen en is best wel zout (vleesvervangers trouwens ook!). Het is dus de kunst om gerechten te ontdekken waarbij je het vlees niet mist. Sinds ik op mezelf woon ben ik veel meer met kruiden gaan experimenteren. Ook ben ik gek op rode ui en knoflook om mijn gerechten op smaak te brengen. En, als je echt niet van pittig houdt, dan doen voldoende peper en zout ook al wonderen!

5. Doe inspiratie op via blogs

Ik ben gek op kookboeken, maar eerlijk is eerlijk, ze staan er vooral voor de sier ;-). Op de een of andere manier vind ik het veel handiger en makkelijker om lekkere vegetarische recepten te ontdekken via blogs. Ik denk dat ik dat binnenkort maar weer eens ga doen, want ik merk dat ik vaak dezelfde recepten maak, omdat ze lekker makkelijk zijn :p. Dankzij blogs heb ik al wel al heel veel lekkere vegetarische recepten ontdekt!

Hoe vaak eet jij vlees of vis? Wat is jouw favoriete vleesvervanger?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
minder vlees eten

9 Reacties

 1. 13 maart 2020 / 11:02

  Ik eet al onbewust al een langere tijd minder vlees. Wij eten regelmatig een groenteburger of een vleesvervanger en ik vind dat net zo lekker. Ook vind ik vegetarische boterhamworst en kipfilet lekker en ik heb totaal niet het idee dat ik was mis. 😀

 2. 13 maart 2020 / 11:06

  Wat een fijne tips. Ik eet zelf zo goed als vegetarisch, tenzij mijn moeder een eenpansgerecht kookt waar wel vlees doorheen zit. Ze wisselt het af omdat mijn vader niet zo blij wordt van vleesvervangers, haha. Maar ik vind het ook oké om zo nu en dan eens vlees te eten, ik eet zo min mogelijk maar zo af en toe mag het ook gewoon, vind ik.
  Ilona Wielinga onlangs geplaatst…Nieuwe brush pens van de Action | ReviewMy Profile

 3. 13 maart 2020 / 11:57

  Met een heel groot deel vleesvervangers kan je inderdaad ontzettend veel kanten op! Zelfs een burger versnijd ik weleens om bij de pasta te doen. Wat ik trouwens ook merk, is dat veel mensen gefocust zijn op het vervangen van vlees, terwijl een maaltijd zonder vleesvervanger even voedzaam kan zijn – if not voedzamer. Ik zit (als vegetariër) in een Facebookgroep voor veganisten en heb daar al massa’s tips opgedaan!
  Jessica J. onlangs geplaatst…MSL #28 • Wazig Den Haag en verdwaald in de UndergroundMy Profile

 4. 13 maart 2020 / 12:59

  Ik eet nog maar max. 1 keer per week vlees, en dat vind ik echt veel makkelijker dan verwacht! Van die vegetarische balletjes vind ik ook echt superlekker, en die passen ook echt in heel veel gerechten. Ik vind de vegan schnitzel van de Aldi trouwens het allerlekkerst, al is eigenlijk hun hele vega assortiment heel goed.
  Audrey onlangs geplaatst…Over energieverspilling en nutteloze spullenMy Profile

 5. 13 maart 2020 / 17:12

  Wij zijn ook al aan het minderen en het gaat prima eigenlijk, wij kopen niet echt vleesvervangers.. maar we skippen het gewoon volledig!

 6. 13 maart 2020 / 23:56

  Wat een leuk artikel! Als vegetariër kan ik dit soort tips altijd wel gebruiken. Zelf vind ik het ook een feestje om regelmatig nieuwe vleesvervangers te proberen. En recepten zoeken op blogs (of op Pinterest) vind ik ook altijd leuk om te doen. Zo kom ik regelmatig op inspiratie. Ik wil ook nog eens zelf vleesvervangers gaan maken (bijvoorbeeld linzenburgers). Ik ben benieuwd hoe dat zal smaken. En dat scheelt ook weer in de portemonnee 🙂
  Romy onlangs geplaatst…7 dingen om vooral NIET meer over te piekerenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge