Nationale week zonder vlees: 3 x Mijn favoriete vega recepten!

Hoi allemaal! Het is de nationale week zonder vlees, deze week kan ik als vegetariër (pescotariër om precies te zijn, ik eet weleens vis) natuurlijk niet onopgemerkt aan me voorbij laten gaan! Regelmatig schrijf ik op mijn blog over vegetarisch eten. Ook schreef ik vorig jaar een artikel over de frustraties van een vegetariër. Steeds meer mensen in mijn omgeving minderen met het eten van vlees (de zogenoemde flexitariërs), iets wat ik alleen maar kan aanmoedigen! En nu is het dus de nationale week zonder vlees, doe jij ook mee? In dit (extra) artikel vertel ik je meer over de voordelen van het inlassen van een vleesloze week en deel ik mijn favoriete vegetarische recepten ter inspiratie. Lees gauw verder!

de nationale week zonder vlees

De nationale week zonder vlees
De nationale week zonder vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër, in samenwerking met diverse partners uit de voedselindustrie. Samen vinden zij dat vlees eten niet meer van deze tijd is en pleiten zij voor een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis worden afgewisseld met vegetarische gerechten. Daarnaast willen zij laten zien dat vegetarisch eten niet saai, smakeloos of ingewikkeld hoeft te zijn! Een week zonder vlees is in verhouding een kleine moeite met een onvoorstelbaar impact op mens, dier en milieu.

Wat zijn de voordelen van één week zonder vlees?
Wanneer je als volwassene een week geen vlees eet, bespaar je:
– 130 liter water
– 76 kilometer autorijden
– 770 gram vlees

Er doen, op het moment dat ik dit artikel schrijf (maandagmiddag) al 51.769 mensen mee, dus reken maar uit ;-). Wil je meer weten over jouw besparing wanneer je deze week geen vlees eet? Neem dan even een kijkje op de website van Week Zonder Vlees.

Allemaal leuk en aardig dat besparen, maar een week zonder vlees heeft natuurlijk nog veel meer voordelen. Niet alleen op het gebied van het milieu, je bespaart bovenal een hoop dierenlevens en daarnaast kan het voor je gezondheid zeker geen kwaad (integendeel!) om vlees af en toe te laten staan. Mensen die veel rood en bewerkt vlees eten hebben meer kans op gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes type 2 en darmkanker. Ook kan het eten van minder vlees dé oplossing zijn tegen overgewicht. Wanneer je minder dierlijk vet binnenkrijgt en juist meer plantaardige producten consumeert, zul je sneller en gemakkelijker vet verliezen.

Dierenwelzijn is voor mij persoonlijk de grootste reden om vlees te laten staan. Het is geen geheim dat de dieren die op ons bord belanden geen prettig leven hebben gehad. Twee jaar geleden kwamen de misstanden in slachthuis Tielt aan het licht, waar varkens werden geschopt en geslagen. Dierenmishandeling is nou eenmaal de realiteit, niet alleen in Tielt, maar ook in andere slachthuizen over de hele wereld.

Vergeet ook de stalbranden niet, dat waren er in 2018 ontzettend veel. Onschuldige dieren die ons bord niet eens hebben gehaald. Levend verbrand, opgesloten in een veel te kleine schuur. Helaas is het laten staan van vlees alleen niet genoeg voor het dierenwelzijn, daarom probeer ik ook minder vis en zuivel te consumeren. Maar ik begrijp heel goed dat dat (nog) niet voor iedereen een optie is. Ik ben wel van mening dat alle kleine beetjes helpen en daarom moedig ik je ook graag aan om deze week het vlees te laten staan! You can do it!

Nou, goed, laten we het even gezellig houden en ons focussen op het positieve ;-). Vegetarisch eten is namelijk helemaal niet moeilijk, het is juist hartstikke lekker én gezond! Het leek me daarom leuk om een aantal van mijn favoriete vegetarische gerechten met jullie te delen. En voor degene die deze week ook meteen dierlijke producten (ei, zuivel e.d.) willen laten staan zal ik ook een veganistische variant delen. De recepten zijn op basis van 2 personen.

de nationale week zonder vlees

1. Smaakvolle couscous salade met feta en ei
Met stipt op nummer één, mijn favoriete salade met couscous. Daarnaast is het ook een van de favoriete recepten van mijn niet-vegetarische vriendinnen, na het eten van deze couscous zijn ze altijd positief verrast. Dit recept hebben jullie waarschijnlijk al vaak voorbij zien komen op mijn blog (misschien moet ik mijn vriendinnen eens doorverwijzen ;-)) en het is nog steeds een absolute winnaar. Dit is dan ook een oude foto, ik ga helemaal stuk om mijn weerspiegeling in de lepel, HAHA! Ik was wel lekker bruin… In ieder geval, dit is wat je allemaal nodig hebt voor mijn favoriete couscous:

– ongeveer 1/3 pak couscous (evt. volkoren)
– 1 rode paprika
– halve courgette
– half bakje cherrytomaatjes (of 1 tomaat)
– half blok feta
– 2 eieren (bij voorkeur biologisch of van (zorg)boerderij-kippen)
– scheutje ketjap
– snufje peper en zout

Bereidingstijd: 15 min

Veganistisch: Vervang de eieren en feta door kikkererwten of (zwarte) bonen, voeg eventueel een lepeltje humus toe voor wat extra smaak.

nationale week zonder vlees

2. Wraps met vegetarisch gehakt (heerlijk gekruid!)
Ook mijn wraps met vegetarisch gehakt zijn een hit, mijn vriend is er ook dol op! 🙂 Dit recept kreeg ik getipt van een vegetarische vriendin en daar heb ik mijn eigen variant op gemaakt. Deze wraps zijn ideaal als je weinig tijd hebt om in de keuken te staan of daar gewoon even geen zin in hebt. De truc is trouwens om ze niet te vol te stouwen en een klein stukje wrap over te houden (zie foto), zodat je hem makkelijk in elkaar kunt vouwen. De wraps kun je eventueel voorverwarmen in een pan, je kunt ook de gevulde wrap nog even in de oven zetten (lekker met gesmolten kaas!). Je hebt nodig:

– 6 tortilla wraps (evt. volkoren)
– zuivelspread
– 1/2 bakje vegetarisch gehakt (die van Jumbo’s Veggie Chef is lekker en budget proof!)
– fajita of taco kruiden om het gehakt te kruiden
– klein blikje mais
– 1 groene paprika in kleine stukjes
– 1 tomaat in kleine stukjes

Veganistisch: Vervang de zuivelspread door humus. Check ook even of de tortilla’s vegan zijn en vervang deze eventueel door een vegan variant!

Bereidingstijd: 10 minuten

nationale week zonder vlees

3. Koude quinoa salade met vegetarische kip 
Wie nog niet zoveel ervaring heeft met vegetarisch eten, kan baat hebben bij vleesvervangers. Het weglaten van het stukje vlees wordt daardoor makkelijker, bovendien zitten er in vleesvervangers vaak ook onmisbare vitaminen (zoals B12). Ik ben zelf een groot voorstander van het eten van veel groente, maar een beetje vegetarische kip gaat er op zijn tijd wel in ;-). Wat heb je nodig voor deze overheerlijke quinoa salade?

– 1 bakje vegetarische kip
– quinoa (of bij voorkeur bulgur)
– botersla of veldsla (op de foto gebruik ik ijsbergsla bij gebrek aan beter ;-))
– rijpe mango (mijne was helaas verrot, dus ik gebruik appel, geen aanrader)
– klein blikje mais
– kiemgroente
– yoghurt dressing
– peper en zout

Veganistisch: Vervang de yoghurt dressing door bijvoorbeeld de mosterd-dille dressing van Hela. Check ook of de vegetarische kip die je wil gebruiken ook vegan is. De vegetarische slager bijvoorbeeld verkoopt vegan kipstuckjes (verkrijgbaar bij diverse supermarkten).

Bereidingstijd: 20 minuten

Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen inspireren met mijn vegetarische gerechten. Vegetarisch eten is helemaal niet moeilijk, mede dankzij het uitgebreide assortiment vleesvervangers van tegenwoordig ;-). Stamppot andijvie met vegetarische rookworst kan ik je ook zeker aanraden! Daarnaast zijn groenten van zichzelf vaak ook al heel smaakvol en kom je met peper, zout, diverse dressings en sauzen al een heel eind. Ik ben nu wel erg benieuwd of jullie vaak vegetarisch eten en of jullie deze week meedoen aan de nationale week zonder vlees?!

Wil je meer vegetarische inspiratie?
Eetdagboek van een vegetariër #3
Eetdagboek van een vegetariër #4
Supersnelle, makkelijke en gezonde vegetarische pasta
Vegetarische boodschappen shoplog
Favoriete receptjes van de week #2

En, laat jij deze week het vlees staan?

nationale week zonder vlees

11 Reacties

 1. 12 maart 2019 / 07:47

  Wat een fijne vega-recepten! En ook een heel mooi en waardevol artikel! Ik ben inmiddels 12 jaar overtuigd vegetariër en zou niet anders meer willen. Ik zou niet willen dat er een dier doodgaat om op mijn bord te belanden en ben daarnaast gek op vleesvervangers, waardoor ik vegetariër zijn helemaal niet lastig vind. Bizar trouwens om te lezen hoeveel je het milieu bespaart door vegetariër te zijn! 🙂

 2. 12 maart 2019 / 07:57

  Wat een heerlijke recepten! Ik wil graag eens vegetarisch vlees proberen, ben daar heel benieuwd naar!
  Bij mij thuis zijn we bewust van het vlees dat we eten, wij proberen regelmatig vegetarische dagen in te plannen.
  Ik ga deze recepten zeker onthouden!

  Liefs, Evelien

 3. 12 maart 2019 / 09:50

  Ohhh, hier met die couscoussalade! Quinoa heb ik volgens mij nog nooit zelf klaargemaakt. Binnenkort maar eens een zakje in huis halen. En de Kipstukcjes van DVS zijn inderdaad superlekker. Helemaal geweldig dat ze veganistisch zijn!
  Ik ben vegetariër, dus ik laat het vlees en de vis altijd staan. ?
  Jessica J. onlangs geplaatst…Lush Oxford Street Exclusives 2019My Profile

 4. 12 maart 2019 / 10:12

  Oooh, die couscoussalade klinkt heerlijk! Vind het vooral in combinatie met feta echt heel goed te doen, haha. Ik ben dus per ongeluk vergeten dat deze week de Week zonder Vlees is en we hebben zaterdag al boodschappen gedaan :-(. Volgende week maar even een inhaalslag doen.

 5. 12 maart 2019 / 10:49

  Ik ben momenteel zoekende naar een goed balas wat betreft vlees eten. Ik wil vlees zien als een luxe product (zodat als ik het eet, het extra speciaal is). In mijn dagelijkse leven eet ik vegetarisch waar het kan. Ik woon wel nog thuis bij mijn ouders dus heb soms weinig invloed op mijn avond eten. Maar het gaat met kleine stapjes. Ik wil uiteindelijk vlees en vis niet volledig uit mijn leven hebben maar wil wel voor de 80/90% vegetarisch gaan. Vooral voor milieuredenen in mijn opzicht, de impact die de vleesindustrie op het milieu en onze leefomgeving heeft vind ik ernstig. Daarom kies ik nu voor vlees van de lokale slager inplaats van massavlees uit de supermarkt. Het zijn kleine stapjes maar ik geloof dat ieder klein stapje kan helpen. Liefs!
  Anna onlangs geplaatst…5 Happy years of blogging | Anna Twenty SevenMy Profile

 6. 12 maart 2019 / 12:12

  Mooi artikel! Ik ben net als jij ook pescotariër en dat bevalt me prima! Ik lust ook geen vlees waardoor die overstap voor mij heel makkelijk was. Ik vind het ook mooi dat er zoveel aandacht aan wordt besteed om minder vlees te gaan eten. Het is inderdaad niet goed voor het milieu, voor de dieren zelf en voor je gezondheid. Ik vind het fijn dat ik alles van dat nu veel meer bespaar! Leuk om te zien dat je in het kader van de week zonder vlees ook vegetarische recepten deelt! Alleen omdat ik al geen vlees lust, eet ik ook geen vegetarisch vlees want de smaak is zo ongeveer hetzelfde, alleen vegetarische kip lust ik wel en die maak ik dan ook geregeld klaar. De vegetarische couscous klinkt ook erg lekker en lijkt me zeker de moeite waard om eens uit te proberen! 🙂

 7. 12 maart 2019 / 16:18

  Yum! Ik ga je couscoussalade snel eens maken. Lekkere combi lijkt me ook met een eitje. Moest lachen om de appel die de mango moest vervangen, maar wat niet zo’n succes was haha. Verder lijkt de salade me erg lekker.
  Simone onlangs geplaatst…Adventures: Lissabon voorbereidingenMy Profile

 8. 12 maart 2019 / 19:00

  Goede tips deze recepten! Zijn van die recepten waar ik eigenlijk ook nooit zo snel zelf aan had gedacht, maar goed… Ik ben sowieso niet altijd zo creatief in de keuken. Die salade moet ik sowieso een keertje proberen als iedereen in je omgeving er zo enthousiast is, dan moet ‘ie wel lekker zijn! Die weerspiegeling ook trouwens, hahaha. Had ik dus nooit gezien als je het niet had gezegd.
  Sanne onlangs geplaatst…Week Zonder Vlees: dit staat er op het menuMy Profile

 9. 13 maart 2019 / 07:18

  Leuk om te zien! Ik vind het zo’n goed initiatief. Ik eet zelf deze week ook geen vlees. Vanavond staat er tofu op de planning. Nog nooit op maar ik ben benieuwd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge