5 Waardevolle lessen uit het boek F*ck The Quarterlife Crisis

Hoi allemaal! Een tijdje geleden kocht ik ein-de-lijk het boek F*ck The Quarterlife Crisis, ik was namelijk al langere tijd ontzettend benieuwd naar dit boek. Inmiddels heb ik het boek uit en vond ik het wel tijd voor een uitgebreide review! Daarnaast deel ik ook graag 5 waardevolle lessen die ik leerde uit het boek, zodat ik jullie hopelijk ook kan motiveren en inspireren. Lees gauw verder als je benieuwd bent!

quarterlife crisis
Het boek F*ck The Quarterlife Crisis is geschreven door Femke Kamps, die jullie misschien wel kennen van haar blog Younique (nu Femkekamps.nl). Ik volg de blog van Femke in ieder geval al jaren met veel plezier, ik vind het super tof dat ze een boek heeft uitgebracht!

Stiekem is dit ook wel een beetje mijn droom (en die van vele mede-bloggers). Daarnaast ben ik ook van mening dat wij vrouwen (en vrouwelijke ondernemers in het bijzonder) elkaar wel wat meer zouden mogen supporten, dus dat is ook een van de redenen dat ik dit boek heb besteld.

Over F*ck The Quarterlife Crisis

“Femke (26) is freelance editor en online content writer. In 2016 werd de auteur zelf van haar unicorn getrapt toen ze in haar persoonlijke quarterlife terecht kwam. Met Fuck The Quarterlife Crisis hoopt ze nu andere twintigers die worstelen met hun identiteit en het alledaagse leven te inspireren. Maar dan leuk. Want als ze een ding van haar quarterlife crisis heeft geleerd, dan is het wel om het leven met een korreltje zout te nemen. En wat roze sprinkles.”

In Fuck The Quarterlife Crisis gaat Femke, twintiger en ervaringsdeskundige, op zoek naar antwoorden op moeilijke vraagstukken en uitdagingen waar haar generatie mee wordt geconfronteerd. Inzichten van verschillende experts, coaches, wetenschappers en ervaringsdeskundigen vullen Femkes eigen verhaal aan.

Mijn mening over F*ck The Quarterlife Crisis

Voor mij als twintiger was dit boek een feest der herkenning. Hoewel het boek natuurlijk een serieus onderwerp betreft, steeds meer jongeren kampen immers met een Quarterlife Crisis, is het boek op een luchtige en positieve manier geschreven. Het verhaal heeft me, naast herkenning (bij sommige stukjes zat ik fanatiek te knikken en kon ik een kleine glimlach niet onderdrukken), nog veel meer gebracht – daarover later meer.

Wat ik niet wist, voordat ik het boek bestelde, was dat het boek niet alleen over het verhaal van Femke ging, maar ook werd aangevuld door diverse coaches, wetenschappers en ervaringsdeskundigen. Daardoor vond ik het boek soms wat onoverzichtelijk, aangezien al deze stukken door elkaar heen liepen. Het voordeel is natuurlijk wel dat er daardoor dieper kan worden ingegaan op de verschillende onderwerpen.

Hoewel het boek is opgedeeld in 7 hoofdstukken, miste ik dus wat structuur. Misschien dat het toevoegen van foto’s of meerdere, kortere hoofdstukken hierbij hadden kunnen helpen. Ik ben heel erg visueel ingesteld, haha, wellicht heb jij helemaal geen moeite met de structuur van het boek.

In ieder geval is het goed om te weten dat het boek meer een soort handboek met levenslessen is, dan een chronologisch en persoonlijk verhaal wat je makkelijk wegleest. Gelukkig vind je aan het einde van ieder hoofdstuk wel een korte samenvatting van de lessen uit het desbetreffende hoofdstuk.

Al met al ben ik wel heel tevreden over het boek, aangezien ik er wel echt wat aan heb gehad! Vooral het laatste hoofdstuk “Dingen die vrouwen tegen hun twintigjarige zelf hadden willen zeggen” vond ik heel verfrissend en inspirerend. Ik zie het boek dan ook meer als een soort handboek, die ik er af en toe even bij kan pakken. Misschien ga ik het boek binnenkort nog een keer grondig doorlezen en maak ik wat aantekeningen – zodat ik mijn eigen kleine handboekje met waardevolle lessen heb ;-). Leuk voor later!

Waardevolle lessen die ik leerde uit het boek:

Hard werken is niet iets wat verheerlijkt hoeft te worden
In het boek wordt ook aandacht besteed aan het krijgen van een burn-out. Het lijkt wel alsof “druk, druk, druk” de norm is, zolang we druk bezig zijn is het allemaal goed, toch? Nou, nee. Je hoeft niet al je doelen binnen één jaar te realiseren en het is oké om ook eens niks te doen.

Relativeer! Als dat je ergste probleem is…
Eerlijk is eerlijk, ik kan me soms best druk maken om iets wat helemaal niet zo belangrijk is. Maar goed, relativeren moet je leren ;-). Hier ga ik zeker aan werken dit jaar! In het boek vind je ook een aantal praktische tips om hiermee aan de slag te gaan. Lees ook even dit artikel als je benieuwd bent naar 5 tips om positiever in het leven te staan.

Iedereen doet maar wat, ook al lijkt het soms van niet
Het lijkt soms echt alsof iedereen zijn zaakjes op orde heeft, behalve jij. Stiekem weet je heus wel dat dit niet zo is, maar toch… Het gras lijkt altijd groener aan de overkant ;-). Iedereen volgt niet voor niets zijn eigen pad, dus omarm het jouwe! Mijn ervaring is dat dit, naarmate we ouder worden, steeds beter en makkelijker gaat, omdat je je minder aantrekt van meningen van anderen.

Stop met vergelijken!
Ook iets wat voor zich spreekt, maar oh zo moeilijk. Vooral sociale media kunnen een negatieve invloed hebben op jouw zelfbeeld, vooral als je je al down voelt. Je vergelijkt jezelf toch (bewust of onbewust) met anderen, ik denk dat het leven zoveel makkelijker zou zijn als we dat niet zouden doen! Dit jaar spendeer ik bewust minder tijd aan sociale media en tot nu toe ervaar ik dat als positief :-).

Succes is geen maatstaf voor geluk
Deze blogpost wil ik afsluiten met de, voor mij, meest waardevolle les. Succes is geen maatstaf voor geluk, hoewel je dat in eerste instantie misschien wel denkt. Daarnaast is succesvol zijn voor iedereen anders. Het is het aller belangrijkst dat jij plezier hebt in wat je doet, je hoeft niemand blij te maken, behalve jezelf!

F*ck The Quarterlife Crisis van Femke Kamps is verkrijgbaar via Bol.com voor €14,95 en is hier verkrijgbaar als e-book voor €7,99.

Tip: Het boek is ook tweedehands verkrijgbaar via Bol.com voor een klein prijsje!

Heb jij F*ck The Quaterlife Crisis gelezen? Zo ja, wat is jouw mening over dit boek?

quarterlife crisis

12 Reacties

 1. 8 maart 2019 / 07:20

  Oh ik ben super benieuwd naar het boek!
  Leuk dat je hier een artikel over schreef. <3
  Liefs, Evelien

 2. 8 maart 2019 / 07:36

  Ik heb ‘m nog steeds niet gelezen, maar hij staat zeker nog op m’n to-dolijst. Ik denk dat minder vergelijken voor veel mensen inderdaad één van de belangrijkste dingen is die een verschil kan maken, maar ja… Misschien ook niet zo makkelijk om te doen! Kan me voorstellen dat wat minder tijd op social media zitten al wonderen doet. Dat probeer ik ook te doen en ik heb bepaalde accounts ook ontvolgd.

 3. 8 maart 2019 / 08:12

  Wat leuk dat je zo’n eerlijke review schrijft. Het lijkt mij heel interessant om de stukken van experts e.d naast een persoonlijk verhaal te lezen! De lessen die je eruit hebt gehaald vind ik ook mooi. De maatstaf van druk, druk, druk is goed valt mij vaak op en ik denk zeker dat we juist wel wat rustiger aan mogen (durven) doen.

 4. 8 maart 2019 / 08:21

  Wat tof dat je dit boek hebt gelezen! En een fijn overzicht van waardevolle lessen uit dit boek ook. Ik heb het boek zelf een tijdje terug ook gelezen en vond het heel interessant en nuttig. Vooral die les over geluk en over ‘we doen allemaal maar wat’ is inderdaad wel heel waardevol. Het lijkt tegenwoordig soms alsof je jezelf continu moet bewijzen om mee te tellen en succesvol moet zijn om gelukkig te kunnen zijn, terwijl veel andere dingen eigenlijk veel belangrijker zijn.

 5. 8 maart 2019 / 12:37

  Ik ben er in begonnen maar ik heb het boek niet uitgelezen. Het kon mijn aandacht niet vasthouden. Ondanks dat Femke wel leuk schrijft vond ik het soms wat geforceerd en heel veel herhaling. En inderdaad, het mocht voor mij ook wat visueler zijn 😉 Misschien als ik het een aantal jaar geleden in m’n handen kreeg, ik er meer mee had. Ben wel overtuigd van de boodschap en er zitten zeker mooie lessen in!
  Irene onlangs geplaatst…Unsuccessful adulting part 8654.My Profile

 6. 8 maart 2019 / 12:49

  Oeh, nu ben ik ook heel benieuwd, ik ben gek op boeken als deze! En je lessen zijn ook erg herkenbaar. Je hebt me zeker geïnspireerd! Ik hoop dat ze hem ook in de bieb hebben (onder het mom van duurzaamheid), hij gaat sowieso op m’n “to read” lijstje!
  Maudy onlangs geplaatst…Maudy’s Maand | februari 2019My Profile

 7. 8 maart 2019 / 18:42

  Super leuk om te lezen! Ik ben toevallig het boek nu aan het lezen, dus ik zie veel gelijkenissen. Vooral dat succes geen maatstaaf is voor succes vind ik een goede.

 8. 9 maart 2019 / 08:55

  Lijkt me een erg leuk boek! Gelijk even gepind, ik ga ‘m binnenkort toch ook echt eens lezen. Herkenbaar trouwens, ik ben de laatste tijd ook veel van dit soort boeken aan het herlezen waarbij ik meteen aantekeningen maak. Dat notitieschrift wordt mijn ultieme selfhelpboek, haha.
  Yvonne onlangs geplaatst…7 redenen waarom Kaapstad zo populair isMy Profile

 9. 9 maart 2019 / 23:17

  Deze staat nog steeds op mijn lijstje die ik wil lezen! Er staan zeker weten wel waardevolle lessen in waar ik wat aan heb denk ik 🙂

 10. 10 maart 2019 / 10:47

  Dit zijn eigenlijk allemaal ontzettend waardevolle lessen. Tegenwoordig heeft iedereen het altijd maar druk en wordt dat inderdaad als goed en succesvol gezien. Maar eerlijk is eerlijk, ik vind het juist heel knap als iemand gewoon z’n gemak kan houden en als nog successen kan boeken. En daarnaast vind ik het ook gewoon helemaal top als je geen successen boekt maar gewoon lekker je ding doet en geniet. Het hoeft niet altijd beter en groter en weet ik veel wat.
  Nicole onlangs geplaatst…Lush Polyamorous Luxury Bath OilMy Profile

 11. 10 maart 2019 / 13:28

  Erg tof dat je het boek hebt gelezen! Ik heb het zelf nog niet gelezen, maar als ik dit zo lees word ik toch wel heel nieuwsgierig. Het zijn allemaal ook erg mooie lessen.
  Ilona Wielinga onlangs geplaatst…Hoe ik mijn dr. Martens stijlMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge