Persoonlijk: dit vind ik leuk aan ouder worden!

Het einde van 2023 is alweer in zicht! Kun jij het geloven? Zoals elk jaar verbaas ik me er weer over hoe snel de tijd gaat. Er is bijna weer een jaar voorbij en dat betekent ook dat ik weer een jaartje dichter bij de 30 ben, haha! Daar kijk ik niet tegenop, want er zijn veel dingen die ik leuk vind aan ouder worden. Lees gauw verder!

leuk aan ouder worden

Wat is nou eigenlijk ‘oud?

‘Oud’ is zo’n relatief begrip. Laat ik beginnen met een cliché: leeftijd is maar een getal. Of, om er gelijk nog maar eentje in te gooien: je bent zo oud als je je voelt. Sowieso leven we nu, als alles goed gaat, veel langer dan vroeger, wat best wel een fijn vooruitzicht is ;-). Tenminste, als je net als ik nog heel veel dingen wil doen.

De voordelen van ouder worden

Veel mensen ervaren ouder worden als iets negatiefs, maar wat mij betreft zitten er ook veel voordelen aan. Je weet steeds beter wat je wil en je kunt je leven vormgeven hoe jij dat wil. Als je nog niet helemaal bent waar je wil zijn is het juist heel fijn om ouder te worden. Het is namelijk nooit te laat om opnieuw te kiezen!

Je hebt geleerd van fouten in het verleden en je weet inmiddels ook heel goed wat je NIET wil ;-). Deze ervaringen kun je weer meenemen in het maken van keuzes voor de toekomst.

Ook ben ik heel blij dat het naar school gaan, afstuderen en solliciteren nu achter me ligt. Inmiddels heb ik mijn blog alweer ruim 10 jaar, mijn bedrijf Studio Anna Jirina ruim 5 jaar en heb ik echt wat op kunnen bouwen. Ik werk met de leukste klanten en ik verdien mijn geld met dingen doen waar ik blij van word!

Ik heb mijn bedrijf zo opgebouwd dat ik locatie onafhankelijk kan werken. Als digital nomad kan ik nu dus reizen en werken met elkaar combineren, waardoor ik regelmatig in het buitenland te vinden ben. Al jaren droomde ik ervan om langere tijd te wonen en te werken in Lissabon en in 2021 heb ik dit kunnen verwezenlijken.

De nadelen van ouder worden

Het nadeel van ouder worden is dat ik enigszins de druk voel om te kiezen en dat er heel veel dingen zijn die ik nog wil doen. Natuurlijk is het fijn dat er zoveel te kiezen valt, maar het is soms ook overweldigend (millennial problems). Er staat nog een heleboel op mijn bucketlist, waaronder langere tijd, bijvoorbeeld een aantal jaar, in het buitenland wonen. Het is echt mijn droom om ooit voorgoed te emigreren!

Ook heb ik altijd gezegd dat ik voor mijn 30e een boek wilde schrijven. Wie weet lukt dat nog, maar ik heb er ook totaal geen moeite mee om mijn voor mijzelf gecreëerde deadline een aantal jaar op te schuiven ;-).

Nee, waar ik meer moeite mee heb is dat er steeds meer verantwoordelijkheden bij komen als je ouder wordt. Nu ik al een aantal jaar onderneem denk ik bijvoorbeeld weleens na over een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. En als ik ooit een koophuis heb zal ik toch zeker ook een inboedelverzekering moeten hebben? Dat zijn van die dingen die ik het liefst zo lang mogelijk voor me uitschuif.

Maar eigenlijk is dit heel onbelangrijk als je je bedenkt waar je in de toekomst nog meer rekening mee zal moeten houden. Zo heb ik van dichtbij meegemaakt hoe het is als je gezondheid je in de steek laat en je zelf steeds minder kan… Dit is natuurlijk niet altijd leeftijdsgebonden en hoe dan ook enorm verdrietig en moeilijk.

Sowieso wil je, wat er ook gebeurt, zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop mogelijkheden, waaronder een mantelzorgwoning. Het voordeel van een mantelzorgwoning is dat je in een vertrouwde omgeving blijft wonen én de hulp krijgt die je nodig hebt. Ook winnen zorgwoningen steeds meer aan populariteit. Dit is een zelfstandige woning vlakbij de woning van de mantelzorger.

Door de toenemende vergrijzing komen er steeds meer alternatieven voor traditionele woonvormen, zoals verzorgingstehuizen. Niet leuk om over na te denken misschien, maar het is fijn dat al die opties er zijn!

Ouder worden: de conclusie

Hoewel ouder worden zeker ook veel positieve kanten heeft, is ouder worden natuurlijk niet alleen maar leuk. Maar het hoort nou eenmaal bij het leven en je kunt er helaas niks aan veranderen. Het enige wat je kunt doen is positief blijven en je best doen om zo gezond mogelijk te blijven!

Wat vind jij leuk en minder leuk aan ouder worden?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
leuk aan ouder worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge