5 Tips om positiever en zelfverzekerder in het leven te staan

Hoi allemaal! Nooit gedacht dat ik deze post nog eens zou schrijven, want heel lang vond ik het leven maar ‘mwah.’ Daar ga ik heel eerlijk in zijn, want mijn blog is immers ook (een soort van) mijn dagboek. In 2020 en dit jaar heb ik heel veel tijd gestopt in zelfontwikkeling (en nee, dat hoeft helemaal niet zo zweverig te zijn!). De laatste tijd krijg ik zoveel lieve reacties over dat ik er zo gelukkig uitzie (goed gezien ;-)) en zo kreeg ik inspiratie voor dit artikel. Ik deel mijn beste tips hoe je positiever en zelfverzekerder in het leven kunt staan, lees je mee?

positiever

1. Verwijder mensen die energie zuigen uit je leven

Ik heb bewust gekozen voor deze term en niet bijvoorbeeld ‘negatieve mensen’, want iedereen is weleens negatief ;-). Bovendien betekent dit natuurlijk niet dat je iemand meteen moet laten vallen als ‘ie even wat minder goed in zijn vel zit. Met energiezuigers bedoel ik vooral relaties en vriendschappen die toxic zijn, wat bijvoorbeeld het geval is als jij in de relatie investeert en niks terugkrijgt. Maar ook mensen in je omgeving die je constant afvallen of kritiek hebben op wat je doet en de keuzes die je maakt. Als je voelt dat dit een weerslag heeft op jou, doe je er goed aan om afstand te nemen van deze mensen. Na mijn ervaringen met een narcist ben ik behoorlijk goed ingewijd in dit onderwerp, maar ik kan me voorstellen dat het lastig is om zo’n beslissing te maken.

Een energiezuiger herkennen

Je herkent een energiezuiger doordat je je helemaal leeggezogen voelt na een tijdje met deze persoon te hebben doorgebracht, maar je kunt ook andere dingen opmerken. Zo kun je je bijvoorbeeld ook neerslachtig, geïrriteerd of onrustig voelen. Je kunt het gevoel hebben dat deze persoon je innerlijke rust verstoort en dat jij en je emoties constant heen en weer geslingerd worden. Ook kan deze persoon ervoor zorgen dat je gaat twijfelen aan je eigen kunnen en je keuzes. Vaak merk je pas dat je met een energiezuiger in aanraking bent geweest, als je weer alleen bent. Luister dus goed naar jezelf, je gevoel en je lichaam. Ik ben ervan overtuigd dat je ook lichamelijk voelt dat een persoon niet goed voor je is. Ik had bijvoorbeeld vaak een knoop in mijn maag, kon niet eten en was soms ook misselijk. Ga bij jezelf na: Wat voel ik, nu ik een tijdje met deze persoon heb doorgebracht?

2. Accepteer jezelf en hoe je in elkaar steekt

Ten eerste, iedereen heeft onzekerheden en deze mogen er zijn. Maar, je wil natuurlijk niet dat ze de overhand nemen. Jezelf accepteren gaat niet van de ene op de andere dag, maar het is echt een lang en traag proces. Ik kon pas echt aan dit proces beginnen toen ik de narcist uit mijn leven had gebonjourd, en ik me steeds weer een beetje meer mezelf begon te voelen. Door deze gebeurtenis heb ik heel veel over mezelf geleerd. Ik dacht namelijk altijd dat ik introvert was, maar ik kwam er nu achter dat ik vooral hoogsensitief ben. En dus kon ik eindelijk voor mezelf verklaren waarom ik stemmingen van anderen snel overneem en ook gevoelig ben voor negatieve sferen. Het is waar dat je vaak na een negatieve gebeurtenis een enorme groei doormaakt en jezelf beter leert kennen en ook leert accepteren. Geef dus niet op als je nog niet bent waar je wil zijn en vertrouw in het proces!

Jezelf leren kennen door (maan)horoscopen

Ook ben ik best wel spiritueel ingesteld en geloof ik heel erg in horoscopen. Zo ben ik op het eerste oog een echte stier (koppig, ambitieus, doorzettingsvermogen, duidelijke mening), niks waarbij je eigenlijk zou denken: ‘Zo, die is hoogsensitief.’ Sinds ik me ben gaan verdiepen in de maanhoroscoop vielen de puzzelstukjes echter op zijn plek. Waar je zonnehoroscoop iets zegt over je wilskracht en bewustzijn, zegt de maanhoroscoop iets over je gevoelens en je gedachtegang. Mijn maanhoroscoop is Vissen en dit is het meest sensitieve teken van de dierenriem.

“Mensen met hun Maan in Vissen reageren emotioneel op de wereld. Ze hebben een zeer levendige fantasie die veel verder gaat dan normaal. Het zijn echte gevoelstypes en soms kunnen ze jouw emoties ook voelen. Dat komt omdat er geen muur zit tussen hun gevoel en die van andere mensen. Ze kunnen ook naïef zijn en de wereld door een roze bril zien, aangezien ze soms teveel in een andere wereld leven. Realisme is niet hun sterkste kant. Andere mensen kunnen makkelijk misbruik maken van een Vis. Dit teken kan makkelijk vervallen in depressiviteit.” – Thebutterflyeffect.nl

Je eigen maanhoroscoop berekenen

Zweverig of niet, maar aan de hand van horoscopen heb ik ook heel veel over mezelf geleerd. Daarnaast vind ik het ook altijd heel interessant om persoonlijkheidstesten te doen, zodat je jezelf nog beter leert kennen. Ook is het fijn om te weten dat je niet ‘de enige’ bent met een bepaalde combinatie van karaktertrekken en een bepaalde persoonlijkheid. Het verdiepen in  je persoonlijkheid maakt het ook makkelijker om jezelf te accepteren, omdat je beter inzicht krijgt in waarom je doet wat je doet, en waarom je voelt wat je voelt. Ben jij benieuwd naar jouw maanhoroscoop? Je kunt hier je maanhoroscoop berekenen.

positiever

3. Stap uit je comfortzone

Eerlijk gezegd heb ik echt een hekel aan dit woord, want ik vind de comfortzone niet per se een comfortabele plek. Vaak heb je toch het gevoel, als je in je comfortzone blijft, dat je meer wil, of iets anders wil. Je bent dan dus niet 100% jezelf en ook niet helemaal gelukkig. De comfortzone is wat mij betreft dus een plek om zo snel mogelijk te verlaten, maar hoe dan? Begin met kleine stapjes en wees niet te streng voor jezelf. Zo ben ik vorig jaar voor het eerst in mijn eentje op stedentrip geweest, maar wel naar een stad waar ik al vaker geweest was. Achteraf heb ik mijn reisje helemaal niet als spannend ervaren, maar ik ben er wel door gegroeid.

Begin klein en blijf jezelf uitdagen

Ook was ik ervan overtuigd dat video echt niks voor mij is en dat mijn stem vreselijk is, en guess what, binnenkort lanceer ik mijn eerste Photoshop cursus! Onlangs kreeg ik van een van de mensen uit mijn testpanel terug dat mijn stem fijn is om naar te luisteren. Zo zie je maar dat je jezelf vaak druk maakt om niks. En ook dat je daardoor kansen laat liggen (zonde!) Het gevoel hebben dat iets ‘niet jouw ding is,’ is vaak een belemmerende overtuiging.

Uit je comfortzone stappen geeft een goed en positief gevoel. Je doet namelijk iets wat je spannend vindt en dat maakt je uiteindelijk zelfverzekerder. Vorig jaar leek een cursus opnemen nog mijlenver weg, dat was echt iets waar ik naartoe moest groeien. Ik begon eerst met het maken van Photoshop tutorials via reels en IG TV. Eerst met alleen tekst, later met voice-over erbij. Zo voelde ik me al wat comfortabeler bij het idee dat mijn stem werd opgenomen en dat iedereen het kon horen. Daarna voelde ik me zelfverzekerd genoeg om ook mezelf in beeld te brengen. Het filmen van de cursus vond ik nu niet meer spannend, alleen maar heel erg leuk! Mijn advies is dan ook: begin klein en daag jezelf steeds een stapje verder uit.

4. Doe waar jij gelukkig van wordt

Met het boycotten van energiezuigers, zelfacceptatie en uit de comfortzone stappen zijn we er nog niet ;-). Je kunt namelijk ook last hebben van energiezuigers in het dagelijks leven, alleen dan niet in de vorm van een persoon. Misschien zit je vast op je werk of ben je niet gelukkig met je woonomgeving of woning. Vergeet niet dat je altijd een keuze hebt, ook al lijkt het misschien niet zo. Er is moed en vertrouwen voor nodig om knopen door te hakken en in het onzekere diepe te springen. Maar, deze sprong is het zeker waard, als het jou uiteindelijk gelukkiger gaat maken! Kies dus ten allen tijde voor hetgeen waar jij gelukkig van wordt en trek je niks aan van de meningen van anderen. Je zult altijd moeilijkheden tegenkomen op de weg, maar dit is geen reden om jezelf onnodig klein te houden en niet te kiezen voor jouw geluk.

5. Vertrouw op jezelf en wees jezelf!

Vertrouwen op jezelf is ook iets wat tijd nodig heeft, en iets wat groeit naarmate je uit je comfortzone stapt. Na een tijdje heb je als het ware genoeg ‘bewijs’ dat jij kunt bereiken wat je wil, als je er maar voor gaat. Vanaf nu is het een stuk makkelijker om nieuwe stappen te zetten, omdat je dit niet meer vanuit je comfortzone doet, maar vanuit vertrouwen. Dit maakt het niet minder spannend, maar wel gemakkelijker. Je geniet nu meer van het proces. Ik heb zelf jarenlang een negatieve mindset gehad (nog steeds met vlagen), maar je zult er versteld van staan wat voor mooie dingen kunnen gebeuren als je positiever in het leven staat. Inmiddels heb ik meer ‘schijt’ aan wat andere mensen denken en vinden en ben ik 100% mezelf. Ik vertrouw op mezelf en dat betekent niet dat ik vanaf nu alleen nog maar goede keuzes maak, maar wel dat ik erop vertrouw dat het hoe dan ook goedkomt.

Wat zijn jouw beste tips om positiever en zelfverzekerder in het leven te staan?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
positiever

2 Reacties

 1. 10 september 2021 / 19:24

  Ken je de app Co-star? Dat is misschien nog wel iets voor jou. Af en toe ga ik eens kijken en ik verbaas me er altijd over hoe kloppend de teksten zijn. Je kan ook zien in welk teken je planeten staan en wat dat betekent.
  Irene onlangs geplaatst…365 Vragen – AugustusMy Profile

 2. 12 september 2021 / 09:04

  Wauw, een prachtig artikel! En een prachtige groei heb je ook doorgemaakt! Hoe tof dat je bijvoorbeeld toch video’s bent gaan maken. Ik heb hetzelfde als jij daarmee. Dan krijg je opeens van mensen terug dat je zo fijn praat, terwijl je zelf altijd denkt dat je stem niet om aan te horen is. Gek hoe je gedachten kunnen werken!
  Wat interessant trouwens, die maanhoroscoop! Ik ben sinds een jaar wat meer bezig met spiritualiteit, maar was daar nog niet mee bekend. Ik ga me er zeker eens in verdiepen.
  Romy onlangs geplaatst…15x overbodige ballast die ik uit mijn rugzak heb getild (of wil tillen)My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge