Alleen naar Lissabon? 3 Praktische dingen die je moet weten!

Hoi allemaal! Afgelopen maandag kwam er een uitgebreide ‘My Life Besides Blogging’ online over mijn tripje naar Lissabon. Deze reis was voor mij extra speciaal! Ondanks dat het mijn derde keer was in Lissabon, was het mijn eerste keer alleen op reis! Ik heb het enorm naar mijn zin gehad in Lissabon en ik heb ook veel hotspots van mijn lijstje af kunnen strepen. Het leek me daarom een goed idee om mijn tips wat betreft alleen reizen te delen, mocht je toevallig ook een keer alleen naar Lissabon willen gaan. Lees gauw verder!

alleen naar Lissabon

1. Verblijf in Lissabon

Toen ik had besloten dat ik alleen naar Lissabon wilde gaan, vond ik het knap lastig om een verblijf te vinden. De meeste accommodaties zijn namelijk gericht op twee personen. Ik slaap zelf graag in hotels, omdat ik dol ben op hotelontbijtjes en omdat ik het heel fijn vind dat je kamer iedere dag wordt schoongemaakt. Ultiem vakantiegevoel! 😉 Ook vind ik het een prettig idee dat je altijd bij de receptie kunt aankloppen als er iets is. De goedkoopste en beste deals scoor ik meestal bij Prijsvrij, maar nu ik in mijn eentje naar Lissabon ging, was een hotel geen optie. Hotels hebben vaak geen eenpersoonskamers en als ze die wel hebben betaal je alsnog veel meer, dan wanneer je met z’n tweeën reist.

Wanneer je alleen reist, is het voordeliger om een accommodatie te boeken via Booking.com of Airbnb. Ik had zelf nog niet eerder iets geboekt via Airbnb, maar nu ik alleen naar Lissabon ging, was dit wel een goede optie. Via Airbnb vond ik een heleboel kamers, studio’s en appartementen in de binnenstad van Lissabon, echt ideaal! Omdat ik maar een paar dagen naar Lissabon ging, leek het me ook wel prima om een appartement te delen. Uiteindelijk stuitte ik op een heel leuk en schattig appartement, middenin het centrum van Lissabon. Ik boekte een van de drie kamers in het appartement, namelijk de cosy room.

Voor een verblijf van vier nachten betaalde ik ongeveer 130 euro, wat ik een prima prijs vond. Het appartement bevond zich in het centrum en er werd ook iedere dag schoongemaakt. Binnenkort komt er een uitgebreid artikel online over mijn eerste Airbnb-ervaring, houd mijn blog dus in de gedachten als je daar benieuwd naar bent ;-).

2. Vliegen naar Lissabon

Om de goedkoopste vliegtickets te vinden, maak ik graag gebruik van Skyscanner. Deze website vind ik altijd super overzichtelijk! Je kunt bijvoorbeeld ook de optie ‘hele maand’ aanvinken, zodat je de voordeligste data in één oogopslag kunt zien. Ik was alleen wel aan bepaalde dagen gebonden in verband met mijn werk, dus ik heb gewoon de voordeligste week uitgekozen. Wat ik wel spannend vond, was of de prijzen van de tickets en mijn Airbnb-verblijf, die ik al een tijdje op het oog had, nog weer omhoog zouden schieten. Ik kan je dus ook aanraden om je ticket en het verblijf zo snel mogelijk achter elkaar te boeken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Overigens is het soms ook voordeliger om twee enkele vliegtickets te boeken.

De vluchten in Lissabon komen aan in terminal 1, dit is de hoofdterminal. Vanaf deze terminal ben je in no time bij de metro, dus dat is ideaal. Vertrekkende vluchten gaan zowel vanaf terminal 1 als terminal 2. Ik heb van een local gehoord dat terminal 2 echt verschrikkelijk is: lange wachtrijen, te weinig zitplekken en weinig horecagelegenheden. Er gaan wel gratis bussen naar deze terminal. Als je net als ik voor het eerst alleen naar Lissabon gaat, dan is het denk ik wel fijner en makkelijker om vanaf terminal 1 te vertrekken. Je kunt van tevoren uitzoeken welke maatschappijen vanaf welke terminal vertrekken. Ik heb gelezen dat vooral budget vluchten, zoals WizzAir, Easyjet en RyanAir, vanaf terminal 2 vertrekken.

alleen naar lissabon

3. Vervoer in Lissabon

In Lissabon rijden treinen, metro’s, bussen en trams. Vanaf de luchthaven ben je in ongeveer een halfuur in het centrum, als je de metro pakt. De tram rijden voornamelijk in het oude centrum, de bussen in het centrum en daarbuiten en met de trein kun je naar omliggende plaatsen zoals Sintra en Cascais. De metro is echter wel het makkelijkste en snelste vervoermiddel in Lissabon. Lissabon kent vier metrolijnen: groen, geel, blauw en rood. Op de verschillende routes vind je diverse overstappunten. In Lissabon kun je bij de metrostations een Viva Viagem kaart kopen (gewoon bij de automaten). Dit kaartje is oplaadbaar, wat echt super handig is. Een dagkaart (24h) voor de metro en de bus kost slechts 6,40. Een enkel metroritje kost 1,50. Mocht je veel van Lissabon willen zien, dan is het ook een aanrader om een Lisboa card te kopen. Met deze kaart heb je niet alleen gratis vervoer, maar ook gratis toegang tot musea. Ik heb dit zelf niet gedaan, omdat ik de vorige keren al heel veel van Lissabon had gezien.

alleen naar Lissabon
De Viva Viagem kaart is oplaadbaar. Je kunt ook met je pinpas betalen bij de automaten, wat echt heel handig is! Overigens kun je dit ticket ook gebruiken om een treinkaart of bootticket op te laden. Dit lukt alleen als er geen ander ‘abonnement’ op je kaartje staat, dus zorg ervoor dat je kaart leeg is. Wanneer dit niet het geval is, kun je bij de treinstations ook een los, nieuw kaartje kopen. Overal wordt aan gedacht in Lissabon en het openbaar vervoer is heel makkelijk en overzichtelijk!

Als vrouw kun je ook prima alleen naar Lissabon afreizen. Ik heb me geen enkele keer onveilig gevoeld, ik ben ook niet lastiggevallen of iets dergelijks. Mocht je nog niet eerder in Lissabon zijn geweest, dan kan ik me goed voorstellen dat je je dit afvraagt, dus bij deze :p. Overigens heb ik ook een heleboel toffe hotspots ontdekt die ook erg leuk zijn om in je eentje te bezoeken. Binnenkort komt daar een artikel over online! Wil je niks missen, volg mijn blog dan even via Bloglovin’ of like mijn Facebook-pagina. Tot vrijdag!

Ben jij weleens alleen op stedentrip/op reis geweest?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
Anna Jirina

5 Reacties

 1. 11 maart 2020 / 10:44

  Goede tips! Lissabon is ergggg leuk. Blij om te lezen dat je het zo goed hebt gehad. Zou je nog eens alleen op reis willen, maar dan ergens anders naartoe? Zoja, waar?
  Justine onlangs geplaatst…My life in photos – maart 2020 #1My Profile

 2. 11 maart 2020 / 11:08

  Leuk om te lezen. Lissabon lijkt me geweldig! En tof dat je gewoon alleen bent gegaan.

 3. 11 maart 2020 / 12:01

  Dat kaartje voor het openbaar vervoer lijkt wel heel erg op de Londense Oyster card! Handig!
  En toch spannend, zo’n Airbnb delen. Ik zoek meestal op locaties die compleet voor ons alleen zijn, al is dat voor één persoon misschien wel iets te veel van het goede, haha. 😛
  Jessica J. onlangs geplaatst…MSL #28 • Wazig Den Haag en verdwaald in de UndergroundMy Profile

 4. 12 maart 2020 / 11:46

  Wat een handige tips heb je met ons gedeeld, openbaar vervoer lijkt mij zo spannend..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge