5 Ongemakkelijke situaties en blunders tijdens het autorijden!

Hoi allemaal! Inmiddels heb ik zo’n drieënhalf jaar mijn rijbewijs en daar ben ik echt ontzettend blij mee. Hoewel ik in Nederland niet zo vaak kan autorijden, omdat ik geen eigen auto heb, is het wel super handig dat ik bijvoorbeeld in het buitenland een auto kan huren. Gelukkig kan ik ook weleens een auto lenen van iemand als het echt nodig is! 😉 Het behalen van mijn rijbewijs ging helaas niet zonder slag of stoot (bij wie wel?!) en ook daarna heb ik heel wat blunders gemaakt op de weg. Het leek me erg leuk om daar vandaag een stukje over te schrijven! Lees gauw verder!

autorijden
Deze zwartwit foto maakte ik een aantal jaar geleden in Praag, een van mijn favoriete steden voor een autovakantie :-). Ook al ben ik geen fotograaf, ik vind deze foto zo goed gelukt! Ik vind vooral de bovenleiding van de trams heel mooi en dat je op de achtergrond de burcht van Praag ziet.

1. Ready, set, go!
Ik weet nog goed dat, toen ik voor het eerst de weg op ging na het behalen van mijn rijbewijs, ik altijd nerveus was voor stoplichten. Zo liet ik mijn vaders auto (waar ik toen voor de eerste keer in reed) wel vier keer afslaan toen het stoplicht op groen sprong. HELP! Die angst heb ik naderhand nog lang gehad en daarom vond ik het ook heel erg rot om als eerste bestuurder voor een rood stoplicht te komen te staan… Gelukkig heeft mijn vader inmiddels een nieuwe auto die minder snel afslaat en is dat sindsdien nooit meer gebeurd ;-).

2. Klemgereden
Alweer een paar jaar geleden, toen ik weer even thuis woonde, ging ik met vriendinnen op stap in Groningen. We moesten dus een stukje rijden en we moesten ook een gratis parkeerplek vinden. Een tijdje geleden was ik per toeval in een hofje terechtgekomen en dit leek mij wel een geschikte parkeerplek (mag officieel niet, maar ‘s nachts controleren ze meestal niet in woonwijken ;-)). Echter waren alle plekken nu bezet en moesten we weer omkeren. Ik reed in de auto van een vriendin en op de een of andere manier kreeg ik hem niet in z’n achteruit. Voor me was een hoge stoeprand, achter mij een auto en ik kwam er gewoon NIET weg. Uiteindelijk heeft een van mijn vriendinnen het uitrijden overgenomen en we hebben het soms nog over deze blunder, haha!

3. Nog een keer (of twee)
Hoewel rijden me goed afgaat, ben ik niet zo’n held in inparkeren. En dan hebben we het vooral over achteruit inparkeren ;-). Toen ik nog niet in Groningen op mezelf woonde nam ik vaak mijn vaders auto mee als ik moest werken en dat is niet bepaald een kleine auto. Soms waren er echt geen handige parkeerplekken meer vrij (voor parkeer-kneuzen zoals ik ;-)) en moest ik dus wel achteruit inparkeren. Meestal lukt het niet in één keer, zo ook deze keer. Er waren een paar jongens op straat die mijn paniekerige pogingen zagen en hoewel ze me eerst uitlachten, kwamen ze daarna naar me toe om me te helpen. Na meerdere pogingen was het dan toch eindelijk gelukt ;-).

4. Op de handrem
Ik weet nog dat ik doodzenuwachtig was voor mijn rijexamen. Ik wilde het zo graag in één keer halen, omdat ik helemaal klaar was met de rijlessen – afgezien van het feit dat dit ook aardig wat kost… Ik moest de auto altijd op de handrem zetten van mijn rijinstructeur (wat ik trouwens dikke vette onzin vind als je niet op een helling staat, maar goed), dus dit had ik ook die dag netjes gedaan. Toen ik met de examinator de auto instapte kreeg ik ‘m niet meer van de handrem af, zo stom! Ik had daardoor meteen al een heel slecht gevoel over mijn examen, haha!

5. Koetjes en kalfjes
Ik vond het altijd erg fijn dat mijn rijinstructeur altijd over koetjes en kalfjes praatte tijdens het rijden, want ik moest mij natuurlijk concentreren op de weg. Mijn examinator daarentegen ging allemaal moeilijke vragen stellen! Zo vroeg hij bijvoorbeeld naar mijn opleiding en wat ik later wilde worden, iets waar ik nog steeds geen hapklaar antwoord op heb. Zo irritant! Ik heb volgens mij een heel langzaam en zweverig antwoord gegeven, zodat hij eventjes stil zou zijn ;-).

Uiteindelijk heb ik mijn rijbewijs gelukkig in één keer gehaald (yay!) en gelukkig gaat het rijden me nu heel goed af, ondanks dat ik niet heel vaak rijd. Mocht je er benieuwd naar zijn, mijn rijschool zit in Hoogezand (Groningen) en ik heb gekozen voor Winschoten en omgeving als examengebied. Maar ik denk dat afrijden in een grotere stad ook heel leerzaam is, aangezien je daar veel verschillende verkeerssituaties zult tegenkomen. Mocht jij (of iemand die je kent) toevallig je rijbewijs in Arnhem en omgeving willen behalen, dan raad ik je zeker aan om eens een kijkje te nemen bij Verkeersschool Wesseldijk!

Heb jij ook een rijbewijs? Waar heb jij rijexamen gedaan?

6 Reacties

 1. 19 oktober 2018 / 07:39

  Wat een leuk artikel! En ook fijn om te weten dat ik niet de enige ben die soms wat klungelt met inparkeren. Precies op dat moment moeten er inderdaad altijd weer jongens of andere mensen in de buurt staan, die denken dat ze je nog moeten helpen ook 😛 Te gênant!
  Tijdens mijn rijlessen was ik echt een ramp met autorijden en na mijn rijexamens (ik had er vier nodig, haha!) ben ik ook nog een tijdje bang geweest in de auto, maar inmiddels gaat het gelukkig prima in de auto en ben ik iets handiger. Alhoewel ik bloopers natuurlijk nog steeds maak 😉
  Romy onlangs geplaatst…Favorieten | Juweeltjes, roze hotspot & hét kringloopkoopjeMy Profile

 2. 19 oktober 2018 / 09:55

  Nog steeds heel herkenbaar, haha. Heb inmidels vijf jaar m’n rijbewijs (voelt voor mij al heel lang!) en blunder nog steeds wat af. Ik deed destijds mijn examen in Groningen, wat ik eigenlijk wel fijn vond. Het was gelukkig niet tijdens de spits, maar ik vond het goed voor mezelf om in een grotere stad af te rijden (en in 1x gehaald!). Toen ik afgelopen voorjaar in m’n nieuwe tweedehands auto wilde wegrijden bij een stoplicht, probeerde ik in z’n 3 weg te rijden. En ik snapte maar niet waarom ik niet weg kwam! Na drie keer, ging eindelijk dat welbekende lampje boven m’n hoofd branden ;p

  Inparkeren & achteruit parkeren lukt me nog steeds niet. Dus ik doe het ook gewoon pertinent niet. Als m’n vriend naast me zit pakt hij gewoon dat stuur over. Hij zegt dan: vooruit/achteruit en ik doe wat hij zegt!
  Johanne onlangs geplaatst…7 tips om een tipje van jouw authentieke sluier op te lichtenMy Profile

 3. 19 oktober 2018 / 14:49

  Pfoe herkenbaar dit zeg haha! Het autorijden zelf is opzich niet mijn probleem, maar het inparkeren. Ik heb het maar prakeren genoemd, zo’n ramp ben ik erin. Soms gaat het ineens super soepel, maar zodra er mensen staan te wachten om er door te kunnen of tot zij op die plek terecht kunnen, dan weet ik gewoon niet meer hoe het moet.
  Nicole onlangs geplaatst…My Crazy Mug Addiction: My 5 Favourite Mugs For AutumnMy Profile

 4. 19 oktober 2018 / 17:36

  Achteruit inparkeren kan ik ook echt niet. Mijn broertje zei eens dat ik het maar moest leren. Dus we gingen met zijn auto en hij gaf aanwijzingen en precies schuurde ik met zijn auto langs het hek en zaten er best erge krassen op.. zo erg was dat.
  Mariska onlangs geplaatst…Moroccanoil Color Complete producten en foto’sMy Profile

 5. 19 oktober 2018 / 23:38

  Leuk! Ik heb ook afgereden in Winschoten!
  En nu heb ik rijles in een stadsbus bij de Oosterpoort en les ik in Groningen zelf. Hopelijk heb ik mijn groot rijbewijs snel!

 6. 27 mei 2021 / 13:42

  Ja, inparkeren vind ik zelf ook nog lastig. Ik heb eens overwogen om extra rijlessen te nemen. Uiteindelijk heb ik op een verlaten dit gewoon geoefend, net zo lang tot het goed ging. Dit kan ik iedereen aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge