8 Lessen die ik heb geleerd van 8 jaar bloggen

Hoi allemaal! Op 9 februari bestond mijn blog alweer 8 jaar. Deze enorme mijlpaal kan ik natuurlijk niet zomaar aan me voorbij laten gaan! Ik kan echt niet geloven dat ik dit jaar alweer mijn 8e blog jubileum vier, de tijd vliegt.. Inmiddels kan ik mijn blog echt niet meer wegdenken uit mijn dagelijks leven. Mijn blog is niet alleen mijn creatieve uitlaatklep, maar ook mijn dagboek. Ook het contact met jullie, mijn lezeressen, vind ik ontzettend bijzonder en zou ik voor geen goud willen missen. Het leek me leuk om, ter ere van mijn achtjarig jubileum, 8 lessen die ik heb geleerd van 8 jaar bloggen met jullie te delen. Lees je mee?

geleerd bloggen

1. Bloggen is echt een fulltime baan

Gemiddeld ben ik zo’n 2 tot 4 uur bezig met één artikel. In dit artikel deel ik mijn werkwijze voor het schrijven van een blogpost. Stel, ik zou vijf artikelen per week plaatsen, dan zit ik ongeveer op 15 à 20 uur aan schrijfwerk. Daar komt ook nog de tijd die je nodig hebt voor de mail, social media en Pinterest overheen! Het is dus niet voor niets dat ik wekelijks 2-3 artikelen plaats, anders zou ik geen tijd hebben voor mijn bedrijf Studio Anna Jirina.

Hier plaats ik ook wekelijks een artikel en ook hier komt de tijd voor o.a. de mail en diverse projecten overheen. Het liefst zou ik 20 uur aan Studio Anna Jirina en 20 uur aan Anna Jirina besteden, maar ik heb ook nog een baan in loondienst van 16 uur. Toch denk ik dat ik in totaal al gauw op zo’n 50 uur per week uitkom.

2. Er valt altijd wel iets te verbeteren

Leuk en frustrerend tegelijk, is dat er altijd wel wat te verbeteren valt aan een blog. Vroeger (ja, ik mag dat zeggen nu ik 8 jaar blog ;-)) veranderde ik regelmatig mijn lay-out, iets waar ik nu amper de tijd voor neem. Ik besteed mijn tijd liever aan het schrijven van nieuwe artikelen en het optimaliseren van bestaande artikelen.

Toch zijn er altijd zoveel dingen die ik zo graag zou willen oppakken, zeker nu ik ook steeds meer tijd besteed aan Pinterest. Dankzij Pinterest is mijn aantal unieke bezoekers t.o.v. 2019 verdriedubbeld, maar ik zou nog wel verder willen groeien met Pinterest.

3. Ik ben een perfectionist

Een blog is dus nooit af en er zijn altijd verbeterpunten, iets waar ik me als perfectionist maar moeilijk bij neer kan leggen. Mijn perfectionisme zorgt af en toe voor vervelende blokkades, waardoor ik soms moeite heb om aan iets (nieuws) te beginnen. Zelfs als het iets enorm leuks is, kan ik er tegenop zien, omdat ik het goed wil doen.

Soms zou ik wel willen dat ik iets sneller zou kunnen werken, maar dat is domweg heel moeilijk als je een perfectionist bent. Loslaten is lastig, want mijn perfectionisme heeft me namelijk wél gebracht waar ik nu ben en daar ben ik ontzettend trots op!

4. Als blogger moet je goed kunnen plannen

Een ding wat ik absoluut heb geleerd van het bloggen, is dat je ontzettend veel doorzettingsvermogen en discipline nodig hebt. Eerlijk is eerlijk, in de 8 jaar dat ik blog, heb ik nog nooit een deadline gemist voor een samenwerking.

Je zou dus kunnen stellen dat mijn planning aardig op orde is. Maar, wat je aan de voorkant niet ziet, is dat er achter de schermen behoorlijk vaak lastminute te werk wordt gegaan ;-). Afgelopen vierde kwartaal hopte ik van samenwerking naar samenwerking. Iets waar ik ontzettend dankbaar voor ben, maar wat zeker ook heel pittig was (zie les 3: perfectionist!).

geleerd bloggen

5. Als blogger heb je regelmatig te maken met vooroordelen

Ook hier staat de pakketjesman regelmatig op de stoep met het zoveelste pakketje voor een samenwerking. Als blogger komen deze opmerkingen je vast bekend voor: ‘Krijg je dat gewoon gratis?’ en ‘Ik ga ook ‘influencer’ worden, dan krijg ik ook gratis spullen!’ Blogger Alexa schreef hier trouwens een heel interessant artikel over: Waarom je geen spullen gratis krijgt.

Geloof me, als ik alle onbetaalde uren die ik in de afgelopen 8 jaar in mijn Instagram en blog heb gestopt bij elkaar op zou tellen en dit om zou rekenen naar een uurloon, had ik alle producten die ik krijg voor samenwerkingen beter zelf kunnen kopen. Je krijgt niet zomaar producten omdat je een leuke website of Instagram hebt, maar omdat een bedrijf reclame wil maken op jouw platform. Als influencer of blogger lever je een bedrijf altijd een wederdienst.

6. Als blogger moet je weten wat je waard bent

Als er iets is wat ik heb geleerd van bloggen, is het wel weten wat je waard bent. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het echt ontzettend tof dat ik als blogger producten mag testen en erover mag schrijven! Maar, soms moet je je ook wel afvragen of de zoveelste shampoo of het zoveelste paar schoenen nog wat toevoegt. Vooral als je je bedenkt dat je voor een Instagram-post of blogpost zo uren zoet bent, voor een product wat misschien nog geen €10 waard is.

Dit is in ieder geval iets wat ik in mijn achterhoofd houd als het gaat om samenwerkingen. Sinds een paar jaar probeer ik barterdeals (gratis producten in ruil voor een blogpost) te beperken en gaat mijn voorkeur uit naar een samenwerking op factuurbasis. Als je in loondienst werkt, ga je ook niet naar je werk in ruil voor een fles shampoo, toch? 😉

7. Met een succesvolle blog kun je veel geld verdienen

Bloggen is ontzettend hard werken, maar als je het goed doet, kun je er ook lekker mee verdienen. Vooral het vierde kwartaal, in de aanloop naar de feestdagen, is altijd feest! Om van je blog je bedrijf te kunnen maken, moet je voldoende bezoekers (3500+ unieke bezoekers per maand) hebben en moet je blog een redelijke domeinwaarde hebben. Het liefst een domeinwaarde van 20-30 of meer. Ook kun je met een blog geld verdienen door middel van affiliate marketing.

Onthoud: Rome is ook niet in één dag gebouwd. Als je een succesvolle blog wil opstarten, heb je daar ontzettend veel doorzettingsvermogen voor nodig. Op mijn blog staan nu ruim 1100 artikelen online, waarvan zo’n 95% (gokje) onbetaalde artikelen.

8. Als blogger moet je je blijven ontwikkelen

Iets wat ik absoluut heb geleerd van het bloggen, is dat je je als blogger moet blijven ontwikkelen. Een blog is nooit af en je wil natuurlijk wel op de hoogte zijn van nieuwe mogelijkheden voor je website.

Ook volg ik momenteel de SEO-cursus van blogger Esmée. De afgelopen jaren heb ik overigens ook een heleboel leerzame e-books besteld, onder andere over Pinterest en Instagram. En ik ben nog lang niet uitgeleerd!

Heb jij een blog? Wat heb jij geleerd van bloggen?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
geleerd bloggen

7 Reacties

 1. 12 februari 2021 / 09:14

  Interessant om dit te lezen! Wij zijn natuurlijk op een totaal andere manier bezig met bloggen dus ik kan me eigenlijk alleen in je tweede punt vinden :p Bij mij doet het er allemaal niet zoveel toe wanneer ik iets post, ik ken niets van SEO, ik ben nooit 4 uur met een artikel bezig denk ik en ik vind het wel fijn om producten uit te testen in ruil voor een artikeltje of een vermelding in een artikel dat ik toch al ging schrijven. Ik kies wel alleen dingen uit die ik leuk vind. Ik heb een tijdje mijn blog als mijn bedrijf gehad maar ik kreeg er alleen maar stress van dus besliste ik om er mee te stoppen.
  Irene onlangs geplaatst…He het is oke…My Profile

 2. 12 februari 2021 / 16:30

  WOOOO! Gefeliciteerd meis! Wat gaat de tijd snel joh. Mooie lessen en ervaringen heb je ook opgedaan de afgelopen jaren. Op naar nog eens 8 jaar? 😉
  Justine onlangs geplaatst…Dankbaarheid uitsprekenMy Profile

 3. 15 februari 2021 / 19:35

  haha ja iedereen denkt dat we zoveel gratis krijgen en ik ben dankbaar dat sommige bedrijven het vertrouwen in mij hebben, maar het is maar net wat je zegt. Als je het uitrekent naar hoeveel tijd je al bezig bent dan valt het allemaal wel mee. Nog steeds dankbaar, maar ik word niet bedolven onder free samples. En perfectionistisch heb ik ook altijd mee getopt, maar daar werd ik op een gegeven moment zo gek van dat ik bloggen niet meer leuk vond. Dus dat heb ik gelukkig iets meer los kunnen laten 🙂
  Rachel onlangs geplaatst…Wat willen wij nog in ons huis gaan aanpassen?My Profile

 4. 16 februari 2021 / 14:27

  Wow, wat een mijlpaal. Acht jaar is echt enorm lang. Ik kom zelf echt net pas kijken, mijn blog bestaat net een jaartje. Ik ben er inderdaad achter gekomen dat je het echt leuk moet vinden, aangezien het mega veel tijd kost. Gelukkig is het voor mij echt m’n hobby geworden. En ook helemaal waar betreft samenwerkingen. In principe krijgen we niks gratis. Ik kijk hier zelf ook steeds kritischer naar :).
  Yaika onlangs geplaatst…11 handige tips voor het schrijven van een scriptieMy Profile

 5. 16 februari 2021 / 16:50

  Wauw, gefeliciteerd! Al 8 jaar! Mooi en interessant lijstje trouwens, zeker het puntje over te perfectionistisch zijn herken ik heel erg. Een blog is voor mij nooit af en kan altijd beter, met soms het gevolg dat ik er uren in blijf hangen. Ik probeer nu voor mijzelf een deadline te stellen en een minimum waar het blog aan moet voldoen en dat geeft echt meer rust om niet eeuwig op één blog te blijven zitten.
  Tamara onlangs geplaatst…8x de schattigste newborn kledingmerkenMy Profile

 6. Sophia_xkmn
  16 februari 2021 / 18:38

  Hoi!
  Gefeliciteerd!!! Ik heb je blog net ontdekt en ik vindt het helemaal leuk 😁 ik zal je zeker blijven volgen! 8 jaar is wel erg lang🤩 knap dat je het volhoud ik zou het niet kunnen hoor, 8 jaar een blog bij houden🤍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge