Blog starten? 5 Praktische stappen naar succes!

Hoi allemaal! Inmiddels blog ik alweer bijna 8(!) jaar en kan ik me echt geen leven meer voorstellen zonder mijn blog. Schrijven, fotograferen en creatief bezig zijn heb ik altijd al ontzettend leuk gevonden en in mijn blog kan ik echt mijn ei kwijt. Na ruim 7 jaar bloggen heb ik dan ook een hoop geleerd over bloggen en wat wel en niet werkt. Kennis die ik maar al te graag met je deel! Wil jij een blog starten, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? In dit artikel deel ik 5 praktische stappen om vandaag nog een succesvol blog te starten!

blog starten

Een succesvolle blog starten

Laat ik voorop stellen dat een succesvolle blog starten niet eenvoudig is. Je zult veel tijd en moeite in het schrijven van artikelen en SEO optimalisatie moeten stoppen, als je wil dat je blog een succes wordt. Hier gaan zeker wel een aantal jaar overheen! Maar een populaire blog starten is zeker niet onmogelijk als je het echt wil. Deze 5 praktische tips helpen je op weg bij het starten van een blog:

1. Bedenk een multifunctionele en tijdloze naam

In de tijd dat ik begon met bloggen, bestonden er vooral beauty- en fashion-blogs. De meeste bloggers hadden ook iets met beauty of mode in hun blognaam verwerkt, wat natuurlijk heel logisch is. Maar, na verloop van tijd gingen veel bloggers (waaronder ikzelf) ook over andere onderwerpen schrijven, die eigenlijk niet aansloten bij de naam van hun website. Je kunt je vast wel voorstellen dat ik ontzettend blij was met mijn blognaam Anna Jirina!

Deze naam heb ik vanaf het prille begin gebruikt voor mijn blog en voor mijn sociale media. Iets waar ik nooit over heb getwijfeld, in tegenstelling tot veel andere zaken rondom mijn blog. Je weet nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren, dus ik raad je zeker aan om een tijdloze blognaam te kiezen, waar je veel kanten mee op kunt.

2. Koop een eigen WordPress-domein

Ik begon met bloggen via het platform Blogger, want dat was gratis en makkelijk. Ik had nog geen eigen domein, waardoor mijn website heel lang ‘annajirina.blogspot.com’ heette, heel suf. Pas in 2016 stapte ik over op WordPress, wat ik achteraf veel eerder had moeten doen. WordPress biedt niet alleen veel meer opties dan Blogger, maar SEO-technisch is het ook verstandiger om meteen een WordPress-website te maken.

Ik kan je dan ook zeker adviseren om meteen een eigen domein te kopen (dit staat een stuk professioneler) en een WordPress-website te starten! Het is helemaal niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Mocht je nog geen ervaring hebben met WordPress, dan kan ik je zeker aanraden om een cursus te volgen, zoals de online cursus WordPress van Soofos.

In de online WordPress cursus van Soofos leer je hoe je een WordPress-website maakt, ga je aan de slag met het maken van pagina’s en het plaatsen van blogs en berichten. De cursus is volledig online en je kunt de cursus geheel op je eigen tempo volgen! Je hebt levenslang toegang tot de cursus, dus je hoeft ‘m niet in één keer helemaal te voltooien. Ook kun je altijd terugvallen op de informatie in de cursus, mocht je ergens tegenaan lopen.

WordPress website laten maken

Heb je geen zin of tijd om je te verdiepen in WordPress? En wil je snel een professionele WordPress website realiseren? Hier vind je de mogelijkheden voor het laten maken van een betaalbare WordPress website.

3. Promoot je artikelen via Pinterest

Wederom iets wat ik eigenlijk veel eerder had moeten oppakken: Pinterest! Dankzij Pinterest is mijn aantal unieke bezoekers (ten opzichte van begin 2019, toen ik begon met Pinterest) verdriedubbeld. Het is dus absoluut een aanrader om meteen met Pinterest te beginnen, zodra je website live is. Voor (bijna) elke blogpost maak ik diverse pins aan, deze vind je onderaan mijn blogposts. Deze afbeeldingen kun jij als lezer natuurlijk ook naar je eigen Pinterest-borden pinnen, maar ik pin al deze pins naar mijn Pinterest-bord Annajirina.nl.

Deze pins pin ik vervolgens naar groepsborden en vaak worden ze ook door anderen gerepind. Bezoekers die op mijn pins klikken, worden doorgestuurd naar mijn blogposts. Dit levert me inmiddels honderden bezoekers per dag op! In dit artikel deel ik 5 tips om meer bezoekers binnen te halen met Pinterest.

4. Ga aan de slag met sociale media

Ook met sociale media kun je ervoor zorgen dat je blog meer bekendheid krijgt. Sociale media vind ik een hele fijne manier om meer interactie te creëren met mijn volgers, waaronder een heleboel bloglezers. Ik geef niet alleen een kijkje in mijn eigen leven, maar ik vind het ook heel leuk om te zien waar jullie je mee bezighouden! Daarnaast zijn sociale media ook erg interessant als je besluit om producten te gaan verkopen.

Ook als je geen geld verdient met sociale media en wel met bloggen, is het wel belangrijk om af en toe je gezicht te laten zien. Veel potentiële opdrachtgevers zitten namelijk ook op sociale media en op deze manier kun je ze kennis laten maken met je blog. Actief zijn op sociale media kan je dus wel indirect bezoekers én opdrachten opleveren! In dit artikel vind je meer tips om van je blog je bedrijf te maken.

5. Blijf jezelf ontwikkelen

In bloggen gaat een hele hoop tijd zitten. Met het fotograferen van bijvoorbeeld producten en het schrijven van artikelen ben je er nog lang niet! Sociale media en Pinterest zie ik eigenlijk als een soort ondersteunende onderdelen van mijn blog, maar hier investeer ik ook zeker een hele hoop tijd in. Daarnaast steek ik ook veel tijd in het verbeteren van de SEO van mijn blog en verdiep ik me graag in affiliate marketing.

Ik vind het zelf heel fijn om af en toe een avondje zelfstudie in te lassen, want als blogger is het belangrijk om op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen. Daarom kan ik je ook zeker aanraden om meerdere cursussen te volgen, bijvoorbeeld op het gebied van SEO, Pinterest en sociale media. Bij Soofos kun je deze cursussen onbeperkt volgen voor een vast bedrag per maand, wat echt onmisbaar is als je je als blogger of ondernemer verder wil ontwikkelen!

Heb jij een blog of lijkt het je leuk om een blog te starten?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
blog starten

2 Reacties

  1. 27 november 2020 / 13:25

    Fijn artikel. Ik vind het zelf ook echt leuk om te zien hoe ik me de afgelopen 6 jaar heb ontwikkeld. Van gratis wordpress blog met een vormgeving waar ik mezelf nog om uitlach, naar een stuk proffesioneler eigen domein. En dan over de kwaliteit van de artikelen en foto’s maar niet te spreken, haha.
    Ilona Wielinga onlangs geplaatst…Heerlijke ‘cozy’ achtergronden voor je telefoonMy Profile

  2. 28 november 2020 / 16:21

    Goede tips! Echt grappig eigenlijk dat er in de kern in al die jaren (want we bloggen allebei al best wel lang joh) niet veel veranderd is. Ik heb nooit veel met Pinterest gedaan, tot nu. Voor Tap To Organize. Dat had ik veel eerder moeten doen! Duurde maar 7,5 jaar om daar achter te komen hahaha
    Justine onlangs geplaatst…5 redenen waarom jij een opruim coach wil inschakelenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge