Jezelf blijven ontwikkelen als zelfstandig ondernemer: 5 Tips

Hoi allemaal! Inmiddels blog ik alweer 8 jaar op dit blog en werk ik 4 jaar als freelance blogger en grafisch ontwerper. Ook heb ik in het verleden een kleding webshop gehad! De afgelopen jaren heb ik niet alleen een hoop geprobeerd, maar ook zeker een hoop geleerd. Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om jezelf te blijven ontwikkelen. In dit artikel deel ik mijn 5 beste tips om jezelf te blijven ontwikkelen als zelfstandig ondernemer!

zelfstandig ondernemer

Jezelf ontwikkelen als zelfstandig ondernemer

Als je gaat starten met ondernemen komt er een heleboel op je af, een succesvolle onderneming starten vraagt enorm veel discipline. Je kunt een geweldig business idee hebben, maar je moet ook weten hoe je jouw product(en) kunt verkopen. Juist het stukje sales is waar het bij veel startende ondernemers spaak loopt, waardoor hun bedrijf niet van de grond komt. Dat is natuurlijk super zonde!

Maar als zelfstandig ondernemer ben je nooit uitgeleerd. Het is dus enorm belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Op deze manieren zorg je ervoor dat je voorloopt op andere ondernemers:

Blogs en social media

Als je net begint met ondernemen, dan heb je misschien geen budget om te investeren in het vergroten van je kennis. Gelukkig kun je ook heel veel kennis opdoen zonder ook maar een euro te investeren. Dankzij blogs en social media kun je namelijk ontzettend veel bijleren! Met mijn bedrijfsaccount Studio Anna Jirina volg ik diverse Instagram-specialisten, business coaches en SEO- en marketingspecialisten.

Ik heb zelf ook veel kennis over deze onderwerpen, maar het is belangrijk om de nieuwste ontwikkelingen te blijven volgen. Veel ondernemers geven ook regelmatig een gratis (mini)training, e-book of checklist weg of delen hun kennis in podcasts!

Boeken

Als je echt alles wil leren over een bepaald onderwerp, dan raad ik je aan om ook te investeren in boeken. De meeste boeken zijn niet alleen erg betaalbaar, maar ook heel compleet. Perfect om op een laagdrempelige manier meer kennis op te doen! Bovendien kan je een boek er altijd nog even bij pakken om je geheugen op te frissen.

In het verleden heb ik heel veel gebruik gemaakt van mijn bibliotheek-abonnement, door regelmatig boeken te lezen om mezelf en mijn bedrijf te blijven ontwikkelen. Het nadeel van boeken is echter dat informatie al snel achterhaald is, maar dat verschilt echt per branche. Ben je visueel ingesteld, dan is het misschien beter om video’s te kijken over onderwerpen in jouw vakgebied.

E-books

Sinds een aantal jaren heb ik de e-books helemaal ontdekt! E-books zijn betaalbaar en compact, ze bieden alle kennis die je nodig hebt over een bepaald onderwerp. Een e-book is dan ook een perfecte manier als je snel meer wil leren over een bepaald onderwerp. De meeste e-books zijn niet langer dan 40-50 pagina’s, dus ook als je weinig tijd hebt, is een e-book een goede investering.

Zo heb ik eerder e-books gekocht over Groeien met Pinterest en over het inzetten van Instagram voor je bedrijf, waar ik heel veel aan heb gehad. In dit artikel deel ik mijn favoriete e-books en cursussen voor ondernemers.

Cursussen en video’s

Onlangs heb ik een cursus aangeschaft over hoe je van je Instagram-volgers klanten maakt, waar ik heel enthousiast over ben. Ook heb ik de SEO cursus Verviervoudig je websitebezoekers met SEO gevolgd. Het voordeel van een cursus is dat je vaak levenslang toegang hebt en dat je de cursus op je eigen tempo kan volgen.

Ook bevatten sommige cursussen werkboeken, waardoor je de kennis meteen kunt toepassen in de praktijk. Daarnaast kijk ik ook graag video tutorials op YouTube en Instagram om mezelf te blijven ontwikkelen. Het is belangrijk om te ontdekken op welke manier jij het beste kunt bijleren, want iedereen is anders. Blijf dus vooral experimenteren!

Trainingen en workshops

Soms is een cursus of e-book niet voldoende en heb je meer begeleiding nodig. Een 1-op-1 sessie kan dan bijvoorbeeld fijn zijn, maar ook het volgen van een workshop of training (met een groepje) is in dit geval aan te raden. Trainingen zijn ontzettend waardevol om het innovatief vermogen te vergroten, of je nou leiding geeft binnen een grote organisatie of zelfstandig ondernemer bent.

Het bedrijf Bril Innovatie is gespecialiseerd in het vergroten van de innovatiekracht, zodat je je concurrenten altijd een stap voor blijft. Innoveren kan niet zonder te experimenteren en fouten te maken, want jezelf en je bedrijf ontwikkelen is een never ending proces!

Ben jij zelfstandig ondernemer? Hoe zorg jij ervoor dat je bij blijft in jouw vakgebied?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
zelfstandig ondernemer

3 Reacties

  1. 27 augustus 2021 / 14:38

    Ik heb altijd heel lastig gevonden om in mezelf te investeren, op persoonlijk en professioneel vlak. Maar ik ga komende maand eindelijk een cursus affiliate marketing doen. Heel veel zin in! En blogs en boeken lezen vind ik ook altijd fijne methodes om te blijven leren.
    Johanne onlangs geplaatst…Zo ga je als mama comfy & cozy de herfst inMy Profile

  2. 30 augustus 2021 / 14:28

    Fijne tips! Ik heb echt veel geleerd van Instagram accounts en van andere blogs. Boeken lezen staat nog op de planning, ik vind lezen helaas niet heel erg leuk om te doen. Ik zou heel graag willen dat ik dit leuk vind haha, maar ik ga me er toch echt toe zetten!
    Yaika onlangs geplaatst…Kijktip: 5 mooie, belangwekkende huilfilmsMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge