Goede voornemens? Met deze tips houd je ze vol!

Hoewel ik van mening ben dat je op ieder moment in het jaar je levensstijl kunt veranderen, vind ik het toch heel motiverend om daar, net als vele anderen, in januari mee te beginnen. Een nieuw jaar biedt immers weer nieuwe kansen! Toch kan het knap lastig zijn om je goede voornemens voor een nieuw jaar vol te houden. Met deze 5 tips voorkom je dat je weer in oude patronen vervalt. Lees gauw verder als je benieuwd bent.

mediteren met ondergaande zon

Mijn goede voornemens voor dit jaar

Misschien een beetje gek, maar zodra het januari is, komt de lente voor mijn gevoel weer in zicht. Met dat idee in mijn achterhoofd krijg ik spontaan zin om mijn levensstijl te verbeteren ;-). Na de feestdagen heb ik namelijk extra veel behoefte aan regelmaat en schreeuwt mijn lichaam om gezond eten. Mijn goede voornemens hebben dan ook voornamelijk te maken met gezonder eten en meer bewegen.

1. Minder koolhydraten eten

Ongeveer twee jaar geleden heb ik mijn voeding aangepast en ben ik minder koolhydraten gaan eten. Toch merk ik dat na verloop van tijd het koolhydraten eten er toch weer insluipt. Eerlijk is eerlijk: het is ook wel lekker makkelijk om te lunchen met brood en te dineren met een simpele pasta ;-).

Dit jaar wil ik weer minder koolhydraten gaan eten, omdat ik me dan zoveel beter voel. Ik ben minder moe, slaap beter en ik kom ‘s ochtends makkelijker mijn bed uit. Minder koolhydraten eten is niet moeilijk, je moet alleen een beetje meer moeite doen voor je maaltijd. Mocht jij het wel lastig vinden om te minderen met koolhydraten, bekijk dan even dit artikel met tips om gezonder eten vol te houden.

2. Vaker een wandeling maken

Iets wat er echt in is geschoten in de laatste maanden van 2023, is wandelen. Er was een tijdje dat ik dat heel fanatiek dagelijks deed, maar zodra het kouder werd en vaak regende, verdween dat helemaal uit mijn routine. Een van mijn goede voornemens is dus om weer vaker te gaan wandelen.

En als het echt slecht weer is, om dan thuis een workout te gaan doen. Bij Notino vind je een heleboel handige sporttools voor je thuis work-out, als je net als ik niet graag naar de sportschool gaat ;-).

3. Meer écht ontspannen

Ken je dat, wanneer je wil ontspannen, maar je hoofd alsnog overuren draait? Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik alsnog een hele drukke planning heb, wanneer ik een keer een avond ‘niks’ wil doen. Vaak vul ik de uren dan toch op met iets nuttigs doen, waardoor mijn hoofd ‘aan’ blijft staan. Dit jaar wil ik dan ook vaker écht ontspannen, zodat ik hopelijk ook beter slaap.

4. Meer water drinken

Ik ben gek op koffie en thee, maar water drink ik echt nauwelijks. Niet alleen omdat ik water ‘s winters te koud vind, maar ook omdat ik het gewoonweg vergeet. Meer water drinken is dus ook een van mijn goede voornemens voor dit jaar! Ook voor je tanden is het beter om water te drinken, omdat je tanden van koffie en thee verkleuren.

Om jezelf te motiveren om meer water te drinken en om het haalbaar te maken, is het handig om altijd een waterfles paraat te hebben. Bij voorkeur een vrolijke waterfles, zodat meer water drinken echt een feestje wordt ;-). Je kunt ook je water een smaakje geven door wat fruit toe te voegen!

5. Eerder naar bed gaan

Wat ik ook probeer, van nature ben ik echt een avondmens. Meestal leef ik in de avond helemaal op, juist wanneer ik moet gaan slapen. Het gevolg: ‘s ochtends kom ik amper mijn bed uit, zeker niet nu het nog zo donker is. Mijn voornemen voor de wintermaanden is dus ook om eerder naar bed te gaan, zodat ik ook uitgeruster wakker word. In dit artikel vind je 5 tips voor avondmensen om beter te slapen!

goede voornemens

Je goede voornemens haalbaar maken

Allemaal leuk en aardig die goede voornemens, maar het is nog knap lastig om ze vol te houden! Goede voornemens vervagen nou eenmaal sneller als je de lat te hoog legt voor jezelf én als je ze geen onderdeel maakt van je levensstijl. Met deze tips maak je jouw goede voornemens haalbaar:

1. Begin met kleine stapjes

De lat niet te hoog leggen is dus key om je goede voornemens vol te houden. Iets wat je daarbij kan helpen is je goede voornemens op te delen in kleine stapjes. Stel, je wil afvallen: dat is heel lastig als je op een crashdieet gaat en constant het gevoel hebt dat je jezelf dingen moet ontzeggen. Terwijl een kleine aanpassing al een groot verschil kan maken en dat werkt super motiverend!

Een haalbaar voornemen kan bijvoorbeeld zijn dat je doordeweeks frisdrank laat staan, om te zien wat dit met je doet. Daarna kun je het verder opbouwen, door bijvoorbeeld eens of tweemaal per week koolhydraatarm te eten.

2. Maak je goede voornemens onderdeel van je levensstijl

Toen ik twee jaar geleden mijn voedingspatroon aanpaste, was dat niet met een tijdelijke intentie. Ik wilde ook echt gezonder gaan eten om me beter te voelen. Dat gaat natuurlijk niet werken als je er na een tijdje weer mee stopt. Om je goede voornemens vol te kunnen houden, is het belangrijk dat ze onderdeel worden van je levensstijl.

Zo maakte ik er echt een sport van om lekkere, koolhydraatarme recepten te vinden. En besteedde ik extra moeite en geld aan mijn boodschappen, omdat ik veel meer (groente) at en minder snel verzadigd raakte. Na een tijdje zat dit echt in mijn routine en hoefde ik er niet eens meer bij na te denken!

3. Wees trots en beloon jezelf!

Iets wat we ontzettend vaak vergeten is onszelf belonen. Eigenlijk is dat best gek, want onszelf afstraffen als iets niet lukt doen we vaak veel makkelijker. Om jezelf te motiveren om je goede voornemens vol te houden, is het ook heel belangrijk om jezelf af en toe te belonen. Je mag super trots zijn op wat je hebt bereikt en dat je überhaupt bezig bent om jezelf, je levensstijl en je gewoonten te verbeteren!

Heb jij goede voornemens voor dit jaar?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
goede voornemens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge