Natuur vakantie in Nederland: 7x de mooiste plekken

Nu ik ouder word ga ik de natuur steeds meer waarderen. Ik kan intens genieten van de rust, de dieren en mooie landschappen. Als het zonnetje dan ook nog schijnt maak je me al helemaal gelukkig! Om tot rust te komen in de natuur hoef je helemaal geen verre vakantie te boeken, want ook Nederland kent veel mooie plekken! In dit artikel vind je de 7 mooiste plekken voor een natuur vakantie in Nederland, kijk je mee?

natuur vakantie

Natuur vakantie in Nederland: hier moet je zijn

Vooral ‘s zomers en in de herfst is Nederland prachtig en kun je extra genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft. Dit zijn de 7 mooiste plekken in Nederland voor een natuur vakantie:

1. De Waddeneilanden

Wie mij een beetje kent, weet dat ik een enorme zonaanbidder ben. ‘s Zomers ben ik dan ook het liefst buiten en op het strand te vinden, mits het weer het toelaat natuurlijk. Sinds ik een keer ‘s zomers op de Waddeneilanden ben geweest, ben ik verkocht!

De Waddeneilanden zijn namelijk prachtig en zo ontzettend divers. Wist je dat de Waddeneilanden zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan? Je kunt er geweldig wandelen en fietsen en de stranden zijn prachtig en enorm uitgestrekt, wat zorgt voor een instant vakantiegevoel. Van alle Waddeneilanden is Schiermonnikoog mijn favoriet, in dit artikel vind je 5 leuke dingen om te doen op ‘Schier!’

2. Nationaal Park de Hoge Veluwe

De Veluwe is een van de mooiste, bekendste en grootste natuurgebieden in Nederland. Naast prachtige bossen en een uitgestrekte hei waar je heerlijk kunt wandelen, ben je hier ook als dierenliefhebber op de juiste plek. Als je geluk hebt, kun je er edelherten, zwijnen, vossen en reeën spotten!

natuur vakantie

Natuurhuisje in Ansen, Drenthe

Vakantiehuisje huren in de natuur

Om de ervaring van een natuur vakantie helemaal compleet te maken, is een huisje huren op een mooie plek in de natuur echt een aanrader. Zeker als je net als ik snel overprikkeld bent: zo kom je helemaal tot rust!

Bij Natuurhuisje.nl vind je een ruim aanbod natuurhuisjes in Nederland, waaronder op de Veluwe. Wat Natuurhuisje.nl uniek maakt, is dat ze een percentage van de omzet afdragen aan lokale natuurprojecten, omdat de duurzaamheid en natuurbehoud enorm belangrijk vinden.

Wat ik persoonlijk ook een groot pluspunt vind aan Natuurhuisje.nl, is dat ze ook veel mooie en bijzondere natuurhuisjes aanbieden die niet op een vakantiepark staan, die net even anders zijn! Zo kun je in alle rust genieten van een last minute weekendje weg in de natuur, die je niet snel zal vergeten.

3. De Friese meren

In het midden en zuidwesten van Friesland vind je de Friese Meren, waaronder het Slotermeer, Sneekermeer en Tjeukemeer. Het IJsselmeer bevindt zich op een steenworp afstand van de Friese Meren. Liefhebbers van watersport kunnen hier hun hart ophalen! ‘s Zomers is het hier heerlijk vertoeven en zitten de gezellige terrasjes van de Friese havenplaatsjes zoals Lemmer, Makkum en Stavoren tjokvol.

4. De Drentsche AA

Vroeger ging ik ‘s zomers met mijn ouders regelmatig op vakantie naar Drenthe, waar ik goede herinneringen aan heb. De natuur in Drenthe is prachtig en heel divers! Een van de bekendste plekken in Drenthe is natuurgebied de Drentsche AA, vernoemd naar de rivier de Drentsche AA die door het Drentse landschap kronkelt. Ook het heidegebied Ballooërveld is met zijn kleine veenmeertjes een bezoekje waard!

natuur vakantie

5. De Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen ken je ongetwijfeld al, want dit natuurgebied is al vaak in het nieuws geweest. Dit gebied bevindt zich tussen Lelystad en Amsterdam, je bent er vast weleens doorheen gereden met de trein! De Oostvaardersplassen kent veel mooie wandelroutes en je vindt er onder andere edelherten en konikpaarden.

6. Nationaal Park De Biesbosch

De Biesbosch bevindt zich op de grens van Zuid-Holland en Noord-Brabant en is gelegen in een rivierdelta. Wat de Biesbosch zo bijzonder maakt, is dat dit het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa is. De Biesbosch staat namelijk nog steeds in verbinding met de zee! Je kunt er prachtige wandelingen en zelfs boottochten maken.

Ook heb je er veel kans om bevers te spotten! De Biesbosch is ontzettend divers, leuk voor jong en oud en daarmee een perfecte bestemming voor een vakantie in eigen land.

7. Zuid-Limburg

Ook Zuid-Limburg behoort met zijn prachtige, on-Nederlandse heuvels en authentieke stadjes tot een van de mooiste plekken in Nederland. Een ding is zeker, in het bourgondische zuiden krijg je meteen een vakantiegevoel! Ook de bijzondere mergelgrotten in Valkenburg zijn een bezoekje waard. Wat je ook zeker niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Zuid-Limburg is het drielandenpunt in Vaals.

Natuur vakantie in eigen land: iets voor jou?

Ben jij na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over natuur vakanties? Zo ja, welke bestemmingen in dit artikel spreken jou het meest aan? Of ben je al eens op natuur vakantie in Nederland of een ander land geweest? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen! Laat het weten in een reactie hieronder.

Bewaar dit artikel via Pinterest:
natuur vakantie

1 Reactie

  1. 13 september 2023 / 09:10

    Wat leuk, is het iets voor mij en mijn man.
    Wij houden super veel van de natuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge